Tidlig oppdragelse

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Hvordan valpen lærerPuppy

Alle ønsker seg en valp som er veloppdragen, glad og sosial, men du vil bare få det du selv gir den. Dette er grunnen til at det er så viktig å starte oppdragelsen tidlig. Oppdragelsen vil ofte ha startet allerede før du hentet valpen, for eksempel med litt grunnleggende dressur og renslighetstrening. Resten er opp til deg.

Valpen din er veldig lettlært, så det er viktig å lære den hvordan den skal oppføre seg så fort som mulig. Det kan virke innlysende, men valpen kan ikke lære uten å bli fortalt hva den skal gjøre. Du skal derfor lære den hvordan den skal oppføre seg fra øyeblikket den setter fot i huset.

Det finnes hundrevis av bøker om dette emnet, og det finnes antageligvis dressurkurs for valper i ditt nærområde. Veterinæren kan anbefale hva som er best for din valp, og det kan hende at han eller hun selv avholder slike kurs. Det er mange måter å trene og oppdra hunder på, men her følger noen gyldne regler som skal inngå i alle:

 

Flink hund: Hunder lærer fra assosiasjoner, så hvis valpen din oppfører deg bra, skal du belønne den. Dette vil øke sjansen for at den gjentar handlingen. Belønningen skal imidlertid knyttes til handlingen, så den må skje raskt, høyst innen et par sekunder. Belønningen kan bestå av en godbit og/eller ros, eller rett og slett en lek.

Dressurøktene skal være korte, kun et par minutter, men bør gjentas fem-seks ganger hver dag. Tren valpen i forskjellige omgivelser, både hjemme og ute på tur, men pass på at det ikke er noe distraherende i nærheten. Dette vil gi valpen best utgangspunkt til å forstå hva du ønsker.

 

Ikke så flink hund: Valpen din må lære hva den kan gjøre og ikke kan gjøre. Det er en for eksempel en naturlig del av valpens utforskning å tygge på ting  og den er ikke født med kunnskap om hva den kan og ikke kan tygge på. Du skal overse uønsket atferd, men det betyr ikke at du skal rope til den, legge hånd på den eller stirre sint på den. Lat simpelthen som om den ikke er der.

Noen typer atferd kan det imidlertid være for farlig å overse, som for eksempel hvis valpen tygger på en strømførende ledning. Heller ikke her er svaret å skjelle ut eller legge hånd på valpen. Avbryt den med ordet "nei", få valpens oppmerksomhet og belønn den når den stanser og konsentrerer seg om deg.

 

Si bare NEI

"Nei" er det viktigste ordet du kan lære valpen din. Hvis valpen din gjør noe som kan være farlig eller føre til store ødeleggelser, skal du avbryte denne oppførselen med et bestemt "nei". Det er ingen vits i å rope, men snakk heller med mørk og bestemt stemme. Når valpen stanser den uønskede atferden, skal du gi den masse ros.

Relaterte artikler

 • Hvordan får jeg hunden min til å slutte å bjeffe?

  Lær deg hvorfor hunden din bjeffer overdrevent og hvordan du kan hjelpe den til å kjenne igjen når den skal stoppe bjeffingen.
 • Fjerne aggressiv oppførsel

  Lær hvordan du skal se etter tegn på aggresjon og biting hos valpen og hvordan du kan trene den til å slutte med uønsket adferd.
 • Hvem er lederen - Du eller hunden din?

  Følg disse enkle reglene for å vise valpen din at det er du som er lederen i flokken, dette gjør du for å være sikker på at valpen din vokser opp og blir en veldressert hund.
 • Hund og ny baby kommer godt overens

  Dogs running Er du bekymret for hvordan hunden din vil reagere på at det kommer en baby i huset? Bruk disse rådene og tipsene for å forberede hunden din på de enringene som kommer og hvordan du introduserer den til den nyfødte.

Relaterte produkter