Hvordan stress kan påvirke hundens fysiske helse
Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt
Find a dog food that fits your pet’s needs
Find a cat food that fits your pet’s needs
I dag lever vi alle stadig travlere liv. Ordet "stress" brukes ofte når det gjelder mennesker, men stress kan også være et stort problem for hundene våre. Det kan forårsake mange helseproblemer på kort og lang sikt, inkludert fordøyelsesproblemer som diaré og kolitt. Hvis du merker forandringer i hundens avføring, som slim eller blod, eller ser at den stadig får diaré, kan det hende at stress spiller en rolle. I denne artikkelen skal vi se på hva som forårsaker stress hos hunder, hvilken effekt det kan ha og hva du kan gjøre med det.
Årsaker til stress hos hunder
Mye kan forårsake stress hos hunder. Det vanligste er:
Separasjonsangst.
Kennelopphold.
En ny baby eller slektninger som kommer på besøk.
At du drar på ferie. Selv synet av koffertene som kommer frem under sengen, kan utløse stress.
En traumatisk hendelse, for eksempel en slåsskamp med en annen hund.
Lydfobier som fyrverkeri.
Rase. Noen hunderaser er spesielt utsatt for stress.
Stress i morsrollen. Traumer eller stress hos en drektig hund kan påvirke hvor sannsynlig det er at valpene blir stresset i løpet av livet.
Hunderaser som er mer utsatte for å bli stresset
Stress kan forekomme hos alle raser eller krysninger, men det er noen hunderaser som definitivt virker mer tilbøyelige til å være engstelige og stressede. Basert på min erfaring på veterinærkontoret, er det gjerne mindre raser og selskapshunder, som cavalier king charles spaniels, cocker spaniels og bichon frisé, som rammes, men også større raser, som border collier og schæferhund, kan bli rammet.
Hvordan påvirker stress hundens kropp og helse?
Du vil kanskje bli overrasket over å høre at stress faktisk er livsnødvendig! Stressresponsen bidrar til å redde oss i vanskelige tider. Akutt stress, som for eksempel å bli skremt når man går alene i mørket, utløser adrenalin. Dette er viktig for å gjøre deg klar til kamp eller flukt. Kronisk eller langvarig stress er imidlertid noe annet. Når vi og dyrene våre er stresset over lang tid, fører det til frigjøring av steroidhormoner. Steroider er livsnødvendige i små mengder og er utmerkede betennelsesdempende midler. De påvirker imidlertid også immunforsvaret gjennom måten de virker på. Over tid undertrykkes immunforsvaret av den konstante frigjøringen av steroider, og gjør kroppen sårbar for infeksjoner samt mange andre skadelige effekter.
Nyere studier har vist at det er en svært viktig sammenheng mellom tarmen, hjernen og immunsystemet. Så du kan se at hvis et dyr er stresset, engstelig eller deprimert, er tarmen et av de første systemene som viser det. Det kan forårsake alle slags fordøyelsesproblemer, som oppkast, diaré, kolitt og mye luft i magen – ikke noe som er særlig hyggelig for hverken deg eller hunden din!
På lengre sikt kan stress føre til sløvhet og mangel på energi, dårlig pelskvalitet, hudproblemer og tap av matlyst, i tillegg til at kroppen som nevnt blir mer mottakelig for infeksjoner.
Hva kan du gjøre for å redusere stress hos hunden din?
Det er alltid bedre å forebygge enn å helbrede, så prøv å skaffe deg en hund som i utgangspunktet ikke er stresset! Hunder som har vokst opp i familiehjem, er godt sosialisert og tilvendt, og som har rolige mødre, har mye større sannsynlighet for å bli velbalanserte individer senere i livet.
Hvis du har skaffet deg en hund som du ikke kjenner bakgrunnen til, men som lider av stress, bør du snakke med veterinæren din. Det finnes medisiner og feromondiffusorer som kan hjelpe, og det kan også være nyttig å oppsøke en atferdsspesialist. Det kan være små endringer du kan gjøre hjemme for å få hunden til å føle seg mer avslappet.
Det vil kanskje overraske deg at det også finnes fôr som kan hjelpe mot stress. Lettfordøyelig, balansert og komplett fôr for fordøyelseshelsen vil definitivt hjelpe hvis hunden din har tarmrelaterte tegn på stress, men det finnes også fôr med naturlige tilsetningsstoffer som har vist seg å redusere stress.
Stress hos hunder kan ha mange årsaker og mange effekter, men fortvil ikke – jo mer vi forstår om disse komplekse dyrene, jo flere muligheter har vi til å hjelpe. Hvis du tror at hunden din er engstelig eller lider av stress, bør du ta en prat med veterinæren din. Jo raskere du begynner å se på hvorfor, jo raskere kan du begynne å få hunden din til å føle seg lykkeligere.
Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA