Hvordan utføre HLR på hunder og katter

Publisert av Dr. Sarah Wooten
minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Hjerte-lungeredning (ofte kjent som HLR) er en livreddende form for førstehjelp. Hunde og katte-HLR kan være livreddende hvis en hund eller katt slutter å puste eller hjertet slutter å slå. Når denne skremmende hendelsen skjer, er det kjent som hjerte-lungestans. Hvis dette noen gang skjer med hunden eller katten din, er det viktig at du vet hvordan du utfører HLR. For å være forberedt på denne typen nødssituasjoner kan det hjelpe å ta et førstehjelpskurs for katter og hunder på nett gjennom Røde Kors.

En trinn-for-trinn-veiledning for å utføre HLR på katter og hunder

Mens HLR for hunder og katter bør utføres av veterinæren din, følg disse trinnene om du oppdager at du trenger å gi katten eller hunden din HLR:

1. Sjekk hunden eller kattens hjerteslag

Du kan sjekke hunden eller kattens hjerteslag ved å plassere hånden på venstre side av brystet rett bak albuepunktet. Du kan sjekke om en hund eller en katt puster ved å se brystet bevege seg opp og ned for hvert pust. Hvis du ikke føler et hjerteslag eller hvis du ikke ser at hunden eller kattens bryst beveger seg opp og ned, start brystkompresjoner umiddelbart. Husk at brystkompresjoner varierer med størrelsen på hunden eller katten:

Engelsk mastiff ligger i gress

  • For katter og små hunder: Plasser håndflaten til den dominante hånden over hjertet og legg den andre hånden over den dominante hånden. Du vil gjøre kompresjoner med håndbaken til den dominante hånden dekket av den andre hånden.
  • For valper og kattunger: Plasser tommelen på brystkassen, og de andre fingrene på undersiden. Bruk deretter fingrene til å komprimere brystet.
  • For store hunder eller hunder med dype brystkasser: Plasser den dominante håndflaten over den bredeste delen av brystkassen og legg den andre hånden over den dominante hånden.
  • For hunder med tønnebrystkasser: For bulldoger, rottweilere, mastiffer og staffordshire terriere, legg hunden på ryggen. Plasser den dominante håndflaten over den bredeste delen av brystkassen (brystbeinet) og legg den andre hånden over den dominante hånden. Pass på at skuldrene dine er parallelle med hendene, og lås albuene.

2. Start brystkompresjoner

Gjør 30 brystkompresjoner på rad. Hvis du føler at du blir sliten før du når 30, er det bedre å få noen andre til å ta over å utføre brystkompresjoner (hvis mulig) for å sikre at det gis gode brystkompresjoner. Du må presse hardt på større hunder for å pumpe hjertet, og du må pumpe raskt med en anbefalt hastighet på 100 til 120 kompresjoner per minutt for å sirkulere nok blod. Hvis du pumper til rytmen til sangen «Stayin' Alive» av Bee Gees, gjør du det riktig. Komprimer brystet til minst halvparten av den vanlige bredden, og la brystet trekke seg helt tilbake før du komprimerer igjen.

3. Gi en redningspust

Strekk hunden eller kattens nakke helt for å åpne luftveiene. Dekk deretter hunden eller kattens nese med munnen, lukk hunden eller kattens munn med hånden og pust ut inn i hunden eller kattens nese til du ser brystet heve seg. Gi to redningspust.

Oransje tabbykatt ligger på ryggen i fanget til en kvinne mens hun klapper dens bryst.

4. Gjenta

Gjenta trinn én og to, og se etter hjerteslag og pust. Hvis hunden eller katten ditt fortsatt ikke puster eller ikke har hjerteslag, gjenta trinnene til du kommer til dyresykehuset. Hvis hunden eller katten din begynner å puste og du oppdager et hjerteslag, har du lykkes med å gjenopplive hunden eller katten din. I tilfelle dette skjer, er det viktig å merke seg at hunden eller katten din fortsatt ikke er trygg enda. Det er viktig at du får hunden eller katten din evaluert så snart som mulig av en veterinær fordi hunden eller katten din kan risikere å få hjerte- og lungestans igjen.

Hva hvis HLR ikke fungerer?

Selv om du ikke klarer å gjenopplive hunden eller katten din, fortsett å utføre HLR for katter og hunder og ta hunden eller katten din til veterinæren. De fleste veterinærer er utstyrt med livreddende nødutstyr som oksygen, injiserbare medisiner og andre avanserte livsstøttesystemer som fortsatt kan redde hunden eller katten din. Selv om hunden eller katten din ikke puster eller ikke har noe detekterbart hjerteslag når du kommer til veterinæren, vil du ha holdt hunden eller kattens hjerteslag og lunger i gang med HLR. I tillegg trenger enhver hund eller katt som har fått hjerte- og lungestans og som har gjennomgått HLR etter-gjenopplivning som kun kan gis av en veterinær. Vanligvis vil disse hundene eller kattene trenge ytterligere prøver for å finne ut hva som i utgangspunktet forårsaket hjerte- og lungestanen, og sykehusinnleggelse og omfattende overvåking for å hjelpe dem å komme seg.

Å være forberedt på å gi førstehjelp, inkludert HLR, er en viktig del av å forhindre katastrofe i livet til hunden eller katten din. Selv om det ikke er ideelt for en dyreeier å utføre HLR for katter eller hunder, kan det å være forberedt på denne situasjonen bety forskjellen mellom liv og død for din firbeinte venn.

Bidragsyters biografi

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten, utdannet ved UC Davis School of Veterinary Medicine i 2002, er en kjent internasjonal foredragsholder innen veterinær- og dyrehelsesektoren. Hun har 10 års erfaring i offentlige taler og mediearbeid, og skriver for flere nettbaserte og trykte dyrehelsepublikasjoner. Dr. Wooten har talt i veterinærutdanningsområdet i fem år, og snakker om ledelse, klientkommunikasjon og personlig utvikling. Dr. Wooten er også sertifisert veterinærjournalist, medlem av AVMA (merican Veterinary Medical Association), og har 16 års erfaring innen veterinærpraksis for smådyr. I tillegg til å være foredragsholder, forfatter, veterinær og medskaper av det veldig populære kortspillet «Vets Against Insanity», eier hun Elevated Eateries Restaurant-gruppen i Greeley sammen med mannen sin, og sammen oppdrar de tre litt ville minimennesker. Når hun vil ha det morro, kan du finne henne på ski i Colorado eller i Karibia der hun dykker med haier.

Sats alt eller ingenting. For å lære mer, besøk drsarahwooten.com.


Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterte produkter