Kattens livsstadier: Hvordan ta best mulig vare på katten din i alle aldre

Publisert av
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Når du tenker på de ulike livsstadiene til kattens liv, så tenker du kanskje at de består av kattunge, voksen alder og senior alder. Det er også mulig at du tror at når en katt når voksen alder, er det ikke stor forskjell mellom kattestell hos voksne og yngre katter. Hvis det er tilfelle, vil du bli overrasket over å høre at katter ifølge International CatCare går gjennom seks forskjellige livsstadier, som alle har sine egne pleie- og fôringskrav. Les videre for å finne ut hvilke av kattelivsstadiene katten din faller inn i, og hvordan du kan ta best mulig vare på katten din med omsorg og ernæring for deres alder. Vær oppmerksom på at noen katter modnes raskere enn andre, så det er viktig å sjekke med veterinæren din for å forsikre deg om at de får riktig næring etter hvert som de vokser.

Kattungestadium (null til seks måneder)

Liten orange tabby-kattunge sover på et grønt pledd.

En kattunge er katteekvivalenten til et menneskelig spedbarn. Kattunger vokser og utvikler seg mye raskere enn mennesker. I løpet av de første seks månedene av livet vil en kattunge gå ganske raskt gjennom stadier som ligner på et menneskebarn - fra nyfødt til småbarn til førskolebarn til stort barn.

 • Utseende: Kattunger er lette å få øye på. De ser akkurat ut som det de er, bittesmå babykatter. De starter med forkortede ører og en hale som vokser til å være mer proporsjonal med kroppen deres etter hvert som den modnes.
 • Oppførsel: Kattunger lærer og oppdager hele tiden verden rundt dem. I begynnelsen er de hjelpeløse, og stoler fullstendig på moren sin og deres menneskelige hjelpere for alle aspekter av deres omsorg og beskyttelse. Når de vokser og utvikler ferdighetene til å utforske miljøet sitt, drives de av nysgjerrighet. Mellom det, mangel på frykt og overflod av energi, kan kattunger være voldsomme og utsatt for ugagn.
 • Pleie og opplæring: Vanligvis, når du adopterer en kattunge, vil den være fullstendig avvent fra moren og spise fast føde. De vil også være mobile og i stand til å klatre, hoppe, leke og sette seg fast inne i ting, og vil enda ikke ha lært at noen gjenstander og aktiviteter ikke er bra for dem. Kattunger krever mye tålmodighet og tilsyn. Før du får en kattunge, må du kattungesikre hjemmet ditt ved å blokkere ventiler og andre farlige steder som er små nok til å klatre eller krype inn i, sette ledninger og elektriske kabler utenfor rekkevidde, flytte stueplanter der de ikke kan komme til dem, og sikre vindusskjermer og hundedører for å hindre dem i å rømme.

Generelt burde kattunger ha fått sine første vaksinasjoner når de er gamle nok til å bli adoptert, men de kan være klare for en booster-dose rundt fire måneders alder. Rådfør deg med veterinæren din for å diskutere den beste tiden å sterilisere eller kastrere kattungen din. Veterinæren din kan diskutere disse alternativene, så vel som vaksinasjonsplanen deres når du tar dem til deres første velværeeksamen. Veterinæren din kan også hjelpe med å finne de beste metodene for å kontrollere lopper og andre parasitter.

Den nye kattungen din må trenes når det gjelder kattedo, men konseptet er både instinktivt og noe de lærer av moren sin, så trening handler for det meste om å venne dem til boksen og forsiktig minne dem på å gå dit ved å legge dem i den når det ser ut som de trenger å gå. Ellers fokuserer kattungetrening hovedsakelig på å sosialisere dem til mennesker og andre dyr, og etablere husregler og atferdsgrenser.

 • Ernæringsbehov: Voksende kattunger trenger en passende mengde protein for å støtte vekst og utvikling, uten hvilket deres vekst kan hemmes eller de kan utvikle helseproblemer. Kattunger bør mates med kattungefôr av høy kvalitet som er spesielt utviklet for å støtte deres raskt voksende kropp. Kattunger kan også mates med mindre måltider oftere i løpet av dagen enn du ville mate en voksen katt for å holde tritt med deres raske metabolisme. Bare husk å justere fôringsplanen når de vokser for å unngå problemer med å bli overvektig.

Junior-stadium (seks måneder til to år)

Den yngre livsfasen tilsvarer menneskelig ungdomstid. I løpet av dette stadiet mister en katt sitt babyaktige utseende når de når fysisk og seksuell modenhet. De vokser også ut av kattungens personlighet og setter seg inn i sitt sanne temperament.

 • Utseende: Når de går ut av kattungens livsfase, går en juniorkatt noen ganger gjennom et litt vanskelig stadium når de opplever rask vekst som gjør at de ser lange og slemme ut.
 • Oppførsel: Dette er et overgangsstadium i katteliv, der de bør begynne å slå seg til ro og vokse ut av denne voldsomme kattungeoppførselen og lære å oppføre seg mer som en voksen katt. Når de når omtrent 18 måneder, vil de sannsynligvis være mye roligere.
 • Pleie og opplæring: Vaksinasjonsplanen som er etablert med veterinæren din bør fortsettes. Ettersom kattungen din vokser fra kattunge-oppførselen sin og blir voksen, trenger den mindre tilsyn. Trening på dette stadiet handler generelt om å forsterke regler og grenser og fortsatt sosialisering.
 • Ernæringsbehov: Ved ett års alder vil det være tid for overgang fra kattungemat til voksen kattemat. Hvorvidt du skal begynne å mate voksen tørrfôr eller hermetikk (våt)-mat er egentlig et spørsmål om personlig preferanse. Uansett bør en standard formel for voksne dekke alle deres ernæringsbehov. Det er ikke uvanlig at katter på dette stadiet legger på seg ekstra vekt etter å ha blitt kastrert eller sterilisert, så de må overvåkes for å sikre at de ikke blir overfôret. Veterinæren din bør lede deg gjennom hva du kan forvente etter prosedyren hvis du velger å kastrere den.

Prime Cat-stadiet (tre til seks år)

På dette stadiet er katten din i toppen av livet – omtrent det samme som et menneske i tjue- og trettiårene.

 • Utseende: En katt på dette stadiet bør være på toppen av helse og fysisk form. De er så lange og høye som de kommer til å bli, og bør fylles ut, men ikke overvektige, med en slank kropp og en sunn, skinnende pels.
 • Oppførsel: Nå bør kattungen din være helt innlemmet i sitt naturlige voksentemperament, som varierer fra katt til katt. Bortsett fra utviklingen av atferdsendrende sykdommer eller lidelser, er personligheten katten din viser nå den personligheten den vil ha resten av livet. De skal være aktive og lekne, med sine rutiner og territorium godt etablert.
 • Pleie og opplæring: Selv om de har topp helse, bør omsorg for voksne katter i sin beste alder fortsatt innebære regelmessige helsesjekker. På dette tidspunktet bør katten din være fullt trent, selv om den kan teste grenser fra tid til annen og må bli forsiktig påminnet om reglene. Hvis en katt ikke har vokst ut av problematisk oppførsel på dette stadiet, kan det hende du må konsultere en profesjonell trener for å få hjelp til å korrigere oppførselen, og sjekke med veterinæren din for å forsikre deg om at den uønskede oppførselen ikke har en underliggende medisinsk årsak. Hvis du velger å adoptere en voksen katt, kan du fortsatt trene den. Katter, i motsetning til hunder, er mer uavhengige i naturen, så det kan virke vanskelig å trene katten din, men det er definitivt mulig, så bare vær tålmodig med dem.
 • Ernæringsbehov: Ved ett års alder vil det være tid for overgang fra kattungemat til voksen kattemat. Hvorvidt du skal begynne å mate katten med voksen tørrfôr eller hermetikk (våt)-mat er egentlig et spørsmål om personlig preferanse. Uansett bør en standard formel for voksne dekke alle deres ernæringsbehov. Energibehovet reduseres etter kastrering, så det er viktig å sørge for at katten din ikke blir overfôret. Veterinæren din bør lede deg gjennom hva du kan forvente etter prosedyren hvis du velger å kastrere den.

Moden-stadiet (syv til ti år)

En moden katt tilsvarer omtrent et middelaldrende menneske i førti- eller femtiårene.

Older Scottish Fold cat looks at her crossed paws on old, torn up chair.
 • Utseende: Utad trenger ikke den modne katten din å se annerledes ut enn en katt i sin beste alder, spesielt hvis de forblir aktive. Katter i dette livsstadiet er imidlertid mer utsatt for vektøkning og fedme, så det er ikke uvanlig at de legger på seg, og pelsen deres kan begynne å miste noe av glansen.
 • Oppførsel: Selv om noen katter forblir aktive og lekne langt inn i seniorårene, er det ikke uvanlig at en moden katt bremser ned og blir mer stillesittende.
 • Pleie og opplæring: Som med en yngre voksen katt, kan det hende du må forsterke treningen fra tid til annen, men ikke ofte. Å ta vare på katter på dette modne stadiet er mer involvert, siden de ikke bare har høyere risiko for overvekt og fedme-relaterte helseproblemer, som diabetes og høyt blodtrykk, men også risikoen for kreft og andre sykdommer som nyre- eller skjoldbruskkjertelsykdom. De bør få regelmessige kontroller hos veterinæren og også overvåkes nøye hjemme for tegn på sykdom, som vekttap, uvanlige oppkast eller diaré.
 • Ernæringsbehov: Voksne katter trenger en rekke næringsstoffer for å holde kroppen i toppform. Dette inkluderer vitamin C og E for å styrke immunforsvaret. Hvis den er tilbøyelig til å legge på seg noen ekstra kilo, kan det hende du må justere fôret for å imøtekomme aktivitetsnivået eller velge et fôr designet for inaktive katter.

Senior og gamle katter(elleve år og eldre)

Katter i avanserte år er delt inn i to livsstadier. De fra elleve til fjorten år regnes som seniorkatter, som tilsvarer omtrent et menneske i seksti- og syttiårene. Alder på femten år og eldre regnes som geriatriske katter.

 • Utseende: Seniorkatter vil sannsynligvis vise tegn på aldring, som å utvikle mer hvitt i pelsen og miste glans i pelsen. Disse funksjonene kan bli mer uttalte ettersom de fortsetter å eldes.
 • Oppførsel: Katter i disse avanserte livsstadiene har økt risiko for tilstandene og sykdommene som er nevnt i det modne stadiet, og er også utsatt for mobilitetsproblemer forårsaket av leddgikt eller andre leddproblemer. Dette kan føre til at katten din reduserer farten betraktelig, og det kan også føre til at hun slutter å bruke kattedoen, spesielt hvis den har høye vegger som er vanskelige å klatre over eller er på et vanskelig tilgjengelig sted.
 • Pleie og opplæring: Å ta vare på eldre og geriatriske katter kan være en utfordring. Den eldre katten din bør fortsette å få regelmessige helsesjekker og overvåkes nøye for helseproblemer. På dette stadiet er hovedfokuset å holde den komfortabel og frisk så lenge som mulig. Pass på at kattedoen er lett for den å komme inn og ut av, og at maten og vannet er lett å komme til. Mange aldrende katter fortsetter å leve lange liv i sitt eldre stadium og kan være ganske aktive, men leketiden deres varer kanskje ikke så lenge. Den gode nyheten er at den kan være mer villig til å kose, og styrke båndet ditt ytterligere.
 • Ernæringsbehov: Hvis den utvikler helseproblemer, kan veterinæren sette katten din på terapeutisk kattemat som en del av behandlingsplanen. Ellers så bør godt formulert senior kattefôr av høy kvalitet dekke alle dens ernæringsmessige behov. Hvis katten din ikke drikker nok vann, kan veterinæren anbefale å bytte til fuktig kattemat for å hjelpe den med å holde seg hydrert.

Som du kan se, går katter gjennom en rekke endringer gjennom livet. Ved å kjenne det nåværende livsstadiet til katten din, vil du være i stand til å skreddersy omsorgen for dem for å hjelpe dem med optimal helse, ernæring og livskvalitet, slik at dere to kan oppleve livets gleder sammen.

Bidragsyters biografi

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus er en dyreeier, dyreblogger og forfatter fra Tulsa, Oklahoma, hvor hun vanligvis skriver under oppsyn av et fang fullt av pelsdotter.

Relaterte artikler

Relaterte produkter