Gå på do innendørs | Hill's Pet

Gå på do innendørs

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Katten er vanligvis pertentlig med sine toalettvaner og vil konsekvent bruke kattekassen  innendørs dersom det er tilgjengelig, eller gå på do i hagen. Dersom den gjør fra seg innendørs, kan det derfor være en kilde til bekymring.

Det kan tidvis forekomme enkelttilfeller med skvetting og toalettgåing inne dersom katten er syk, innesperret i et rom eller plutselig blir skremt. Dersom dette fortsetter bør katten undersøkes for å finne ut om den er frisk og har det bra.


Gray tabby kitten pawing at the air.

Uansett grunn er ikke straff svaret på problemet. Dette vil kun gjøre katten nervøs og forverre situasjonen. Avskrekkende midler som tinnfolie, pepper, sitrusskall eller en vannpistol vil kun forflytte problemet til et nytt sted, forårsake mer angst og hindre at man finner roten til oppførselen. Til tross for at problemet er lite trivelig, er det viktig å huske at dette er ingen "skitten" protest! Katten søker ikke hevn eller vil ha frem et poeng, noe er tydeligvis feil og med litt detektivarbeid kan du finne ut hva det er.

Å vaske tilsølte områder

Uansett om det var et uhell eller ikke, vil katten, med sin sensitive nese, kunne bli ansporet til å fortsette å bruke det tilsølte stedet som toalett. Den beste måten å bryte denne vanen er å holde katten borte fra området så lenge som mulig, fjerne all lukt som katten kan oppdage og forandre på plasseringen av f.eks. møbler på stedet slik at det blir mindre tilgjengelig. Vask området med en 10 % oppløsning av biologisk eller enzymatisk vaskepulver, og skyll deretter med kaldt vann før du lar det tørke.

Hvorfor går katten min på do innendørs?

Det finnes mange grunner til at en katt kan begynne å gjøre fra seg innendørs. Nedenfor har vi listet opp de mest vanlige årsakene sammen med forslag til løsning.

Sykdom

Urinveisinfeksjon eller diaré kan forårsake “uhell” da katten enten har ubehag eller rett og slett ikke klarer å holde seg helt frem til kattesanden eller ut døren.

Mulig løsning:

Behandling hos dyrlege vil vanligvis medføre at katten kommer tilbake til normale vaner og et akseptabelt mønster. Av og til vil katter fortsette å ha “uhell” dersom de har opplevd ubehag på sitt vanlige toalett, så det kan kanskje være nødvendig å skaffe en ekstra kattekasse  med kattesand og sette den et annet sted for å motivere til bruk.

Alderdom

En eldre katt vil kanskje ikke ha lyst til å hoppe ut i det stygge været eller den kan ha problemer med å bruke kattedøren pga. stive ledd. Ettersom katten blir eldre blir den mer usikker og det kan hende den føler seg truet av andre katters nærvær.

Mulig løsning:

Det er nærmest uunngåelig at eldre katter på et visst tidspunkt vil ha behov for et trygt og lett tilgjengelig toalett innendørs. Å anskaffe en kattekasse med kattesand inne løser som regel dette problemet.

Det er alltid viktig å utelukke medisinske grunner for søling hos eldre katter.

Frykt eller nervøsitet

Katter er på sitt mest sårbare når de er på do ute. Og dersom de føler seg truet vil de kanskje unnlate å gjøre fra seg. Andre katter er vanligvis det største problemet, men det kan også være naboens hund eller til og med en plutselig høy lyd.

Mulig løsning:

Anskaffelse av en diskret kasse med kattesand innendørs vil fjerne følelsen av nervøsitet og behovet for at katten må gjøre et bevisst valg for å finne et passende toalettsted. Å holde katten med selskap når den er ute kan også hjelpe. Katten din har kanskje fra før av funnet et godt borte fra hjemmet , så da kan det være til hjelp å gjøre hagen mer tiltalende. Lag et område med jord i et stille hjørne relativt nært huset (for å gjøre det enkelt å rømme tilbake innendørs) og bland i en høy prosentandel med torvfri jord eller sand.

Nærvær av fremmede

Av og til vil en katt urinere eller gjøre fra seg innendørs dersom fremmede er i hjemmet og tilgang til kattekassen krever at den går gjennom rommet hvor den besøkende befinner seg. Noen katter lider av hjemme-alene-nervøsitet når eierne forsvinner og etterlater katten til å forsvare huset alene. Nærværet av en fremmed som passer på dem kan få enkelte katter til å føle seg svært truet og følgelig markerer de sitt område, gjerne i eierens seng som har en sterk kjent og beroligende lukt.

Mulig løsning:

Ha en innendørs toalettmulighet i det rommet katten søker tilflukt i tilfelle den blir redd. Den beste måten å unngå hjemme alene-uhell er å holde soveromsdøren lukket og prøv å få kjente mennesker til å passe på katten i ditt fravær. Noen katter er spesielt utsatt for det stresset det er å bli forlatt og vil faktisk ha det bedre dersom de plasseres på et velrenommert og godt kattehjem.

Spesialisthjelp

Å gjøre fra seg inne kan kureres hos mange katter ved å bruke teknikkene som er beskrevet her. Men i enkelte tilfeller kan problemet være vanskeligere å bli kvitt, og da er det tilrådelig å diskutere saken med dyrlege istedenfor å prøve å løse det på egen hånd.

 

Relaterte artikler

 • Kattungepsykologi: Forstå hva katten din tenker

  For å gi kattungen din best mulig omsorg, er det viktig å forstå den. Lær mer om hva kattungen din tenker og gjør.
 • Fjerne dårlige uvaner

  Skvetting er helt naturlig atferd for katten. Dette er kattens måte å markere et sted med informasjon om den selv. Dette vil ikke si at det er ønsket atferd når det skjer i dagligstuen!
 • Hvorfor kattungen din klorer

  Etter hvert som din kattunge vokser, vil også klørne vokse! For å holde dem i trim, vil den klore.
 • Katter i løpetid

  Katter i løpetid trenger spesiell omsorg og oppmerksomhet, Hvis katten din allerede har vært igjennom en løpetid husker du sikkert hvordan hun mjauet og skrek, og hele tiden krevde din oppmerksomhet.