Flytting med katt - tips og forslag

Publisert av
minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Sarah WhiteheadOm Sarah

Sarah Whitehead er en anerkjent sertifisert klinisk dyreatferdsforsker basert i Storbritannia, og hun har en dyp lidenskap for å avdekke hemmelighetene bak dyrs atferd. Sarah har ekspertise på både hunder og katter, og hun er opptatt av å hjelpe dyreeiere med å avkode det subtile språket i kroppssignaler og atferd. Hun mener at trening og lek er kraftfulle verktøy, ikke bare for å forbedre kommunikasjonen, men også for å bygge varige, meningsfulle bånd mellom mennesker og deres hunde- og kattevenner. Sarahs tilnærming kombinerer vitenskap med medfølelse, og tilbyr et nytt perspektiv på hvordan vi kan berike livene til kjæledyrene våre og dypne båndet vi deler med dem.

 

 

Autorist

For noen år siden, da jeg flyttet fra ett hus til et annet sammen med katten min, var jeg så heldig at jeg hadde begge eiendommene i en ukes tid. Men det gjorde det ikke flyttingen enklere (tvert imot så forlenger det bare avbruddet!) bortsett fra ett, svært viktig unntak. 

Som sertifisert klinisk dyreatferdsanalytiker og ivrig livseksperimentator ga det meg muligheten til å teste en teori om flytting med katt som jeg hadde tenkt på lenge. Og det lærte meg noe svært viktig. 

Kattens hjem er deres slott

Vi vet at kattens hjem er dens slott. Den helligheten som de fire veggene gir, er ikke bare fysisk, i form av beskyttelse og ly, de gir også emosjonell trygghet i form av fortrolighet, kontinuitet og, ikke minst, duftsikkerhet.

Katter lever i en verden av dufter, akkurat som vi lever i en verden av farger. Det er slik de navigerer i verden og gjenkjenner andre i den. Det er faktisk grunnen til at kattene våre gnir seg mot oss hver dag – ved å smøre oss med duft fra feromonkjertler i kinnene, langs ryggen og mellom tredeputene sørger de for at vi lukter akkurat som dem – og er lett gjenkjennelige, selv i mørket eller på avstand, som betrodde familiemedlemmer. 

De må fylle på denne duften ofte og regelmessig. De kjemiske bestanddelene i feromonene brytes ned i løpet av noen timer, og endringen i lukten trigger kattene våre til å smøre oss på nytt – slik at duftinformasjonen holdes oppdatert. 

Duftsikkerhet er nøkkelen

Katter etterlater også lukt rundt om i hjemmene våre. Dette skjer naturlig, bare fra der de legger seg ned og hviler, går rundt eller gnir seg. Men de kan også forsterke dette ved bevisst å tilføre mer lukt til møbler, tepper, gulvtepper eller til og med stolper, som dørkarmer - ved å klore, eller i mer ekstreme tilfeller, ved å spraye urin eller til og med "middening" (katteatferdstermen for å deponere bæsj, for det blotte øye!). 

Slike intensiveringer på høyt nivå er ganske vanskelige å ignorere, og indikerer vanligvis at katten din enten er syk, eller dypt engstelig eller ulykkelig

Det kan imidlertid hende at du har lagt merke til en mer forsiktig økning i duftmarkering hvis katten din bare trenger litt mer følelsesmessig trygghet. Kanskje har det flyttet inn en ny katt på andre siden av gaten, og katten din føler seg litt utrygg? Det er stor sjanse for at katten begynner å klore på matten rett innenfor inngangsdøren – og dermed markerer terskelen med mer av sin egen duft for å overstyre duften av den andre katten som du uunngåelig tar med deg inn på skoene dine, inn på deres domene. Ja, det kan virkelig være så subtilt.

Det aller helligste i kattens hjem er så viktig at selv den minste forstyrrelse i duftkontinuiteten kan være nok til å trigge katten til å anstrenge seg for å gjenopprette duftharmonien. 

Katt på datamaskinen din? Her er grunnen!

Har du noen gang lurt på hvorfor katten din vil legge seg på avisen mens du prøver å lese den? Eller hvorfor de gnir eller ruller seg på nye ting som du har tatt med hjem? Den er oppmerksomhetssøkende, helt klart! For å få det "nye" til å lukte som resten av hjemmet ditt? Ja, absolutt. 

Med dette i mente kan du tenke deg hvordan det må være for kattene våre når vi ikke bare endrer én ting i huset vårt, men hele huset på én gang. 

Det er klart at det er stressende for oss å flytte – men vi er klare over hva vi gjør, og selv om det kan være urovekkende en stund, venner vi oss fort til de nye omgivelsene og takler endringene. 

Å flytte er stressende for katter

For kattene våre kan det imidlertid være opprivende å miste sitt gamle, kjente hjem. Alt er nytt og annerledes, og de vet ikke hvor de befinner seg rent fysisk. Selve huset vil lukte ukjent, eller enda verre, som andre katter eller andre dyr – noe som kan være forvirrende for en art som ikke er sosialt forpliktet og som ikke takler fremmede godt. Katten tenker at hvis du kan lukte noe, så må det være der et sted. 

Den gode nyheten er imidlertid at det finnes tiltak du kan iverksette for å minimere stresset for kjæledyret ditt og gjøre tilvenningsprosessen så smidig og behagelig som mulig.

Så hvordan kan vi gjøre det mindre traumatisk å flytte med en katt?

Forberede en katt på flytting

Ok, så her er saken. Katten din vil vite at noe stort er i gjære lenge før flyttefolkene dukker opp. Dette er ikke telepati hos katter – det er rett og slett observasjon av menneskelig atferd! Katten din har sett deg oppføre deg merkelig i flere dager, om ikke uker, og så henter du endelig katteburet fra loftet og bekrefter alle de verste anelsene – og med et svisj med halen og et smell i katteluken, er den i gang.

For å unngå denne katastrofen må fire ting skje:

  1. Kjennskap til katteburet
    Katten må oppleve katteburet som et hyggelig sted å være – det betyr at buret lenge før flyttingen er integrert i hjemmet som en del av møblementet, og at katten kan utforske det, sove i det og leke i det, akkurat som den ville gjort hvis det var en pappeske.
  2. Ikke mist dem nå!
    Katten din må holdes trygt i ett rom med mat, kattedo og seng, noen dager før det begynner å skje vesentlige forstyrrelser i husholdningen, spesielt hvis den er en følsom type. På den måten unngår du risikoen for at katten forsvinner bare noen dager før du skal flytte.
  3. Sikkerhet først
    Katten din trenger et trygt og sikkert sted på flyttedagen, langt unna huset og alle forstyrrelsene og kaoset som er en uunngåelig del av prosessen. Bruk et kattehotell hvis dette er den eneste måten du kan være sikker på at katten din har det bra mens du er distrahert.
  4. Veterinærstøtte
    Hvis katten din er veldig følsom eller nervøs, kan du be veterinæren om råd om midlertidig medisinering for å hjelpe katten din med å takle endringene som kommer. Det finnes nå noen svært effektive alternativer som har den fordelen at de er "hukommelsesmodulerende" – med andre ord kan de bidra til å forebygge langtidseffekter av traumer, samtidig som de lindrer kortvarig angst. 

Slik får du katten din til å finne seg til rette i et nytt hjem

  1. Så snart du er kommet på plass i det nye huset, bør du tildele ett rom til katten din. Dette rommet MÅ ha en sikker dør og vinduer, og jeg vil gå så langt som å si at det bør ha en lås på døren, slik at ingen kan komme inn og slippe katten ut ved en feiltakelse. 
  2. I dette rommet må du ha kattens mat, vann og en kattedo (plassert så langt fra maten og vannet som mulig). Rommet bør ha flere gjemmesteder – store pappesker på siden er ideelle til dette, og du bør sørge for mykt, velkjent sengetøy som katten kan hvile i.
  3. Katten din trenger også et høyt sted å sitte. Dette hjelper dem virkelig til å føle seg tryggere. Ikke bekymre deg for at rommet er lite eller kjedelig – det er et midlertidig gjemmested, og sikkerhet er mye viktigere enn underholdning på dette stadiet.
  4. De eneste besøkende katten din trenger på dette tidlige stadiet er deg og alle andre den er knyttet til. Katten din trenger ikke selskap av fremmede – det vil bare gjøre den enda mer engstelig.

Etter flyttingen

Hvor lenge du lar katten være i det tildelte rommet, avhenger av kattens individuelle selvtillit og hvor rolig det er i det nye huset. 

Du vet at den er klar til å utforske videre når den gladelig kommer for å hilse på deg når du kommer inn i det trygge rommet deres, vil spise sammen med deg der og leke litt. Dette er gode tegn på at katten din tilpasser seg.

På dette stadiet kan du oppfordre katten din til å gni seg på et rent teppe eller en ren klut når den er i kontakt med deg. Ta dette med til neste rom som de skal utforske, og gni det rundt vegger, dørkarmer og møbler. Bær katten inn i det nye rommet (med alle andre dører og vinduer lukket og sikret), og la den utforske det. Forhåpentligvis vil dens egen velkjente duft i rommet få den til å føle seg hjemme, og du kan så fortsette å gjøre dette med alle de andre rommene i huset, og gradvis hjelpe den med å føle seg komfortabel i hvert enkelt rom etter hvert.

Når du kan slippe katten din ut i det nye hjemmet

Hvis katten din er vant til å gå ut, er det viktig at den er trygg, komfortabel og avslappet i sitt nye hjem før den får lov til å gå ut. Det finnes ingen fast regel for hvor lang tid det tar etter at du har flyttet med katten din, men minimum tre uker er vanligvis anbefalt. 

Så tilbake til kattene mine og flytteopplevelsen for mange år siden. Siden jeg var så heldig å kunne reise fra den ene eiendommen til den andre i noen dager før selve ferdigstillelsen, fulgte jeg mitt eget råd. Jeg tok en klut som den nydelige guttepusen min Alex hadde sovet på, og gned den på stolpene og gulvlistene i alle rommene i det nye huset. Spol frem til flyttedagen: Jeg satte Alex inn i det tildelte sikkerhetsrommet hans så snart flyttefolkene hadde gått, og ble hos ham mens han utforsket det. Alex snuste, så seg rundt og begynte nesten umiddelbart å gni på meg og gjenstandene i rommet. Han koste seg med litt middag og la seg deretter til å sove. Det var som om han allerede var på hjemmebane, som om han hadde vært der før. Og på noen måter hadde han det!