Hvor mye vil valpen min vokse?

Publisert av
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Hvor stor blir valpen min? Dette er et av de vanligste spørsmålene veterinærer får fra nye valpeforeldres eller erfarne hundeelskere som har adoptert en rase som er ny for dem. Noen spør av ren nysgjerrighet, andre vil vite det slik at de kan sikre at de har nok plass i hjemmet før de adopterer. De lurer også på andre logistiske bekymringer, for eksempel hvilken størrelse på buret, hundesengen eller halsbåndet de bør kjøpe før de henter hjem sin nye pelskledde venn.

Mens veterinæren din vil være den beste personen til å veilede deg gjennom valpens vekst og forventet størrelse, er det noen andre velkjente tips, for eksempel å se på potestørrelse eller rasemarkører som kanskje (eller kanskje ikke) veileder deg i riktig retning. Her er noen av de vanligste måtene å anslå hvor stor hunden din vil bli.

Sier potestørrelsen noe?

Noen liker å si at jo større potene til en hund er som valp, desto større blir de når de blir voksne. Det er imidlertid ikke alltid en god vurdering av hva du kan forvente. En heftig Berner sennen-hund vil trenge større poter for å holde seg oppreist enn hva en corgi trenger, men det finnes store hunder som har små poter for størrelsen sin (som en collie) og omvendt (som en bulldog). Akkurat som ethvert menneskebarn, kan valpen din ha høye, tynne, tykke eller uforholdsmessige faser når den vokser.

Hånd holder sjokolade lab-pote.

Renraset versus blandingsrase

Lurer du på "hvor stor vil valpen min bli?" etter å ha adoptert en hund? Vel, dessverre må du kanskje vente til den er helt voksen for å være sikker. Hvis du ikke kjenner valpens nøyaktige blanding, er det en gjettelek hvordan gener vil påvirke størrelsen deres. Hvis du vet at hunden din er en blanding av to små raser eller to store raser, kan du kanskje gjette hvor store de kommer til å bli når de er fullvoksne, men husk at det fortsatt er et estimat.

Den endelige størrelsen på en renraset valp er fortsatt overraskende vanskelig å forutsi. De kan være den minste eller største valpen i kullet, eller vokse i en annen hastighet enn andre hunder av samme rase på grunn av en sykdom i valpestadiet. Å lese seg opp standardene til en offisiell raseklubb kan hjelpe deg med å bedømme hvor store hunder av den rasen er.

Veterinæren din bør kunne gi deg retningslinjer for hva du kan forvente av hundens vekst. Hvis du er en som liker å undersøke selv, sjekk ut Kennelklubbens hunderasedatabase for det forventede størrelsesområdet for hver rase.

Sjekk ut foreldrene deres

En av de beste måtene å bestemme en omtrentlig forventet høyde og vekt for hunden din på, er å ta en titt på mamma og pappa, hvis mulig. Deres egen størrelse vil sannsynligvis være en et godt estimat for hva du kan forvente av din egen hund. Dette blir faktisk ofte foreslått for mennesker også. Imidlertid vil mange nybakte eiere ikke vite så mye, kanskje ikke noe i det hele tatt, om foreldrene til deres nye hund.

Kartlegg veksten

En annen metode, som er litt mer kjedelig, er å kartlegge hundens vekst over tid. Mange hunder vil bli fullvoksne når de er ett år gamle, men noen raser kan ta seks måneder til ett år ekstra. Å kartlegge hundens vekst fra valp til tre måneder gammel, til seks måneder gammel, til ett år vil hjelpe deg å få en bedre følelse av hvor store de kommer til å bli når de er ferdigvokst. Denne metoden krever imidlertid at du estimerer basert på hva andre eiere av lignende raser har opplevd. Hunden din er unik, og individuelle egenskaper er den største avgjørende faktoren for den totale størrelsen.

Det er ingen skrevne regler for å bestemme hvor stor valpen din kommer til å bli, bortsett fra å se på rasens historie og konsultere en veterinær. Det er best å gjøre undersøkelser tidlig, slik at du kan tilbringe tiden med den nye hunden din og leke og nyte hverandres selskap. Og hvis du er i tvil, kjøp et litt for stort bur.

Forfatter

Erin Ollila

Erin Ollila

Erin Ollila tror på ordenes makt og at et budskap kan informere, og til og med transformere, den tiltenkte målgruppen. Du finner tekstene hennes på Internett og på trykk, inkludert intervjuer, ghostwriting, blogginnlegg og kreativ sakprosa. Erin elsker søkemotoroptimalisering og sosiale medier. Hun har en grad i kreativ skrivekunst fra Fairfield University. Kontakt henne på Twitter @ReinventingErin eller finn ut mer om henne på http://erinollila.com.

Relaterte artikler

Relaterte produkter