Kan hunder spise egg?

Publisert av
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Egg er en flott proteinkilde. De kan være deilige når de kokes, stekes eller krydres til frokost, nøkkelingrediensen i mange favorittdesserter, og noen ganger er de utrolig gode på burgere. Rå eller underkokte egg kan imidlertid utsette mennesker for farlige bakterier som Salmonella. Gjelder det samme for våre firbeinte venner?

Hvis du elsker egg, er det helt normalt at du vil dele noen med hunden din. Men kan hunder spise egg? La oss finne ut om egg er trygt for hunden din, og oppdage sikkerhetstiltak rundt denne populære maten.

Kan hunder spise egg?

Tro det eller ei, hunder kan spise egg! Egg er har mye protein og inneholder mange essensielle fett- og aminosyrer. Dette gjør dem til et deilig — og sunt — mellommåltid når de stekes eller kokes. Egg kan også være en viktig kilde til protein i enkelte kommersielle hundefôr.

Som med alle godbiter, er det viktig å bruke måtehold når du gir hunden din hjemmekokte egg. Selv om de er fantastisk sunne, kan hunden din spise for mange egg eller bli overvektig med gjentatt overfôring. Før du begynner å tilføye egg i hundens måltidsplan, spør veterinæren din hvordan du trygt kan introdusere dem i hundens fôr.

Kan hunder spise rå egg?

Selv om kokte egg kan være en næringsrik godbit for hunden din, er rå egg farlig. Som med mennesker, kan rå egg utsette hunder for skadelige bakterier som Salmonella, som deretter kan spre seg tilbake til eierene deres (spesielt personer med nedsatt immunsystem). Men utover bakterier, er det en annen trussel som rå egg utgjør for hundens helse: biotinmangel.

Golden retriever står og sjekker kjøkkenbenken med bakeutstyr og egg fremme.

American Kennel Club (AKC) forklarer, "[Rå egg] inneholder et enzym som binder opp biotin og forhindrer absorpsjon av biotin i kroppen". Siden biotin er et vitamin som er ansvarlig for å støtte livsviktige kroppsfunksjoner (inkludert fordøyelse, hudhelse og forbrenning), vil mangel på det utsette hunden din for alvorlige helseproblemer.

Hvis hunden din ved et uhell har spist noen rå egg, er det viktig å ikke få panikk. Selv om de nevnte problemene er skremmende, er de sjeldne. Hvis hunden din har spist rå egg for første gang og fordøyelsessystemet ikke er vant til dem, kan den oppleve problemer som diaré eller oppkast i en dag eller to etter inntak. Hvis du legger merke til dette problemet, sørg for å kontakte veterinæren din.

Det er viktig å overvåke hundens helse den uken etter at den har spist rå egg. Hvis du begynner å legge merke til at hunden din har mer alvorlige, langvarige problemer som sløvhet eller fordøyelsessymptomer, kontakt veterinæren din umiddelbart. Dette kan være tegn på at hunden din har fått en bakteriell infeksjon i mage-tarmkanalen.

Slik tilbereder du egg til hunden din

Når du tilbereder egg til hunden din, bør du gjøre det trygt og enkelt. Hunder kan spise eggerøre, men hele kokte egg kan utgjøre en kvelningsfare. Når du gir hunden et kokt egg, må du dele det i biter som er lette å tygge og svelge.

I motsetning til din egen frokost, bør hundens egg tilberedes uten smakstilsetninger, slik som olje, salt og smør. Høyt saltinntak kan forverre hjertesykdom hos hunder. I mellomtiden kan fett som olje og smør bidra til vektøkning, noe som setter hunden din i fare for fedme-relaterte helseproblemer som diabetes og slitasjegikt.

Det er også verdt å merke seg at du alltid bør la eggene avkjøles før du gir dem til hunden din. De fleste hunder har ikke samme forbehold om hvor varm maten er før de sluker den, og kan brenne munnen sin hvis de spiser den rett fra komfyren. Husk også alltid å regne med kaloriene som en del av hundens daglige måltider. Hvis du innlemmer egg i hundens måltidsplan, må du sørge for at disse ekstra godbitene ikke utgjør mer enn 10 prosent av det daglige kaloriinntaket uten tilsagn fra veterinæren din. Selv om egg kan være næringsrike for hunden din, trenger den likevel rikelig med andre næringsstoffer for å holde seg glad og sunn, og det er grunnen til at et riktig balansert førsteklasses hundefôr alltid anbefales.

Med riktig tilberedning og måtehold, kan egg være et utmerket tilskudd til hundens måltidsplan. Ved å holde oppskriftene dine enkle og sørge for at eggene deles i små biter, kan du gi hunden din en helt ny, sunn godbit som den vil elske resten av livet.

Bidragsyters biografi

Erin Ollila

Erin Ollila

Erin Ollila er en dyreentusiast som tror på kraften i ord og hvordan et budskap kan informere – og til og med transformere – det tiltenkte publikumet. Arbeidet hennes finnes overalt på internett og på trykk, og inkluderer intervjuer, spøkelsesskriving, blogginnlegg og kreativ sakprosa. Erin er besatt av SEO og alt som har med sosiale medier å gjøre. Hun ble uteksaminert fra Fairfield University med en MFA i kreativ skriving. Ta kontakt med henne på Instagram @ErinOllila eller lær mer om henne på http://erinollila.com.

 

Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Brana Bonder, B.S, M.S

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • Hill's PRESCRIPTION DIET b/d tørrfôr til hund med kylling

  <span class='nowrap'>Prescription Diet™</span> b/d™ Canine er et fullverdig fôr til ernæringsstøtte i forbindelse med adferdsendringer som er relatert til hjernealdring.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Large Breed with Chicken er sammensatt for optimal støtte av ledd og muskler hos store hunder. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og glukosaminhydroklorid og kondroitinsulfat fra naturlige kilder.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundefôr med kylling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniatureer sammensatt for å støtte munnhelse, frisk hud og god fordøyelse hos små hunderaser. Med høye nivåer av klinisk dokumenterte antioksidanter og naturlige ingredienser. Tilsatt vitaminer og mineraler.</p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken er sammensatt for å støtte en sunn utvikling av skjelettet hos større valper. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og mineralnivåer.