Prebiotika til katter: Hva er de og hvorfor er de så viktige for kattens fordøyelseshelse?

minutters lesetid

En katt spiser tørrfôr fra en skål midt i et kjøkken

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Naturen er fantastisk og fascinerende. I likhet med alle pattedyr og mennesker har katter milliarder av organismer i tarmen, som for eksempel bakterier, som spiller en rolle i en rekke naturlige prosesser. Katter har et såkalt symbiotisk forhold til disse organismene, noe som betyr at de lever sammen og drar nytte av hverandre på mange måter.

Det finnes mange forskjellige mikrobiomer i kattens kropp, for eksempel på huden og i munnen, men tarmmikrobiomet er litt av en stjerne. Faktisk er det mange forskere som er begeistret for tarmmikrobiomet fordi forskning oppdager stadig flere av de fantastiske og viktige rollene det spiller for helsen.

Det er her prebiotika kommer inn i bildet 

Hva er prebiotika og hva gjør det?

Prebiotika er fibertyper som gir næring til mikrobiomets organismer (selv mikroorganismer må jo spise, ikke sant?).

Fiber i matvarer kan i stor grad deles inn i løselige (løses opp i vann) og uløselige (løses ikke opp). Prebiotika er løselige fibre som finnes i ingredienser som betemasse, linfrø og gresskar. De gir næring til de "gode bakteriene" i mikrobiomet, så de er helt avgjørende for å opprettholde en sunn balanse, akkurat slik naturen har tenkt.

De gode bakteriene bryter ned ingredienser i maten, for eksempel fiber, som kattens kropp ikke kan bryte ned. Denne nedbrytningen produserer blant annet kortkjedede fettsyrer som gir næring til tarmcellene og holder tarmen frisk. Dette bidrar deretter til å holde skadelige bakterier unna ved å styrke tarmbarrieren. De gode bakteriene bidrar også til å produsere viktige vitaminer og styrker immunforsvaret, og holder de "usunne" bakteriene i sjakk.

Du har kanskje også hørt begrepet "probiotika", og det er viktig å vite forskjellen mellom de to.

Prebiotika kontra probiotika

Probiotika er de gode bakteriene i seg selv. Et probiotisk kosttilskudd tar sikte på å styrke populasjonen av gode bakterier ved ganske enkelt å tilføre flere av dem. Selv om dette absolutt er positivt, da det fremmer tarmhelsen og beskytter mot visse sykdommer, har probiotika visse ulemper sammenlignet med prebiotika.

Magen er et brutalt, surt miljø. Mange av bakteriene i probiotiske kosttilskudd overlever ikke dette, så de når ikke frem til den delen av tarmen der de trengs. Sammenlignet med de billioner av bakterier som finnes i tarmmikrobiomet, utgjør selv de millioner av bakterier som overlever i magesekken bare en svært liten brøkdel av det totale antallet. Effekten av probiotika er derfor ofte kortvarig.

Prebiotika, derimot, blir ikke berørt av magesyren og vil derfor alltid nå frem dit de trengs. Og fordi de er fibre, kan prebiotika også ha andre fordeler.

Prebiotikas mangfoldige fordeler for katten din

Fiber bidrar til å bremse matens bevegelse gjennom tarmen og kan derfor hjelpe ved diaré. På den annen side fyller det opp avføringen, så det kan også hjelpe ved forstoppelse. Smart, ikke sant?

Fiber hjelper også katten din til å føle seg mett lenger, slik at den kan holde seg slank og i form, eller hjelpe den med å takle eventuelle vektproblemer.

Tarmfloraen er også svært viktig for kattens immunforsvar. Ved å holde dette miljøet, og de gode bakteriene som lever der, godt ernært, bidrar man til å bekjempe infeksjoner, holde immunforsvaret sterkt og redusere forekomsten av autoimmune sykdommer.

Det er viktig å huske at alle kosthold skal være fullverdige og balanserte, så ta alltid kontakt med veterinæren din før du legger til en ingrediens eller bytter til et nytt fôr.

Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA