Teknikker for å lære opp kattungen din

$authorText
minutters lesetid

Find food that fits your pet’s needs

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Vi vet alle at hunder kan læres grunnleggende kommandoer, men hva med katten din? Katter er ikke en sosial art som hunder, så de setter ikke pris på ros på samme måte som hunder gjør. Men som du allerede vet, er katter svært intelligente dyr, og de har evnen til å lære en rekke atferder.

Grå katt som tygger og drar i toalettpapir.

Hvordan trene en kattunge

Det er viktig å begynne å trene kattungen din så snart som mulig slik at den lærer reglene i hjemmet ditt når den vokser opp. Du vil ikke at katten din skal klatre i gardinene dine, klore på møblene dine eller stadig hoppe opp på kjøkkenbenken. Kattungetrening vil bidra til å holde både hode og kropp aktive, lære katten gode sosiale ferdigheter og atferd, og styrke båndet mellom dere.

Hold treningsøktene korte, siden kattunger har en redusert konsentrasjonsevne og lett kan kjede seg. Fokuser på én kommando om gangen under en økt slik at du ikke forvirrer den. Øv på kommandoene på mange forskjellige steder rundt i huset slik at kattungen blir vant til å svare deg i forskjellige miljøer.

Den enkleste formen for trening er å omdirigere kattungen din fra uønsket oppførsel. Ha en rekke leker tilgjengelig, og hvis kattungen begynner å gjøre noe den ikke skal, omdiriger oppmerksomheten til et leketøy. Å ha leker å leke med vil holde kattungen mentalt og fysisk opptatt (og det er mindre sannsynlighet for at den gjør noe den ikke burde). Du kan også drysse lekene med kattemynte for ytterligere å lokke pusen til lek.

Vanlige adferdsproblemer hos katter

Det er noen vanlige problematiske adferdsproblemer som kan løses gjennom trening, noe som vil hjelpe mye med å styrke båndet mellom deg og kattungen din.

 • Kloring på møbler.
 • Aggresjon mot mennesker eller andre dyr.
 • Frykt for kattedoen og veterinærbesøk.
 • Vanskeligheter med å gi medisiner.

Den riktige tilnærmingen for å trene kattungen din

En av de vanligste treningsteknikkene er positiv forsterkningstrening, som er belønningsbasert trening. Hvis du for eksempel vil lære kattungen å sitte, hold en godbit nær nesen dens, flytt den mot pannen (slik at nesen går opp og forhåpentligvis rumpen ned), og la den få godbiten så snart når baken dens berører bakken. Etter nok repetisjon kan du legge til et lydsignal, for eksempel "sitt", mens den setter seg ned og snart vil kattungen din kunne utføre oppførselen når du gir signalet. Du kan bruke positiv forsterkning for å hjelpe til med andre aspekter av kattungens trening, for eksempel å lære den å stå stille for stell og venne seg til å reise med bil.

Hvis du er heldig, vil kattungen din være villig og ivrig etter å lære. Det er imidlertid en sjanse for at du blir ignorert. Hver kattunge er forskjellig, og trening kan sette tålmodigheten på prøve. Sett av små mengder tid hver dag for å bruke på trening. Hvis du har andre katter i hjemmet ditt, må du huske på at de har forskjellige personligheter og kan være interesserte i forskjellige ting.

Vær oppmerksom på at katter ikke forstår eller reagerer godt på straff. Straff vil stresse kattungen din og få den til å stikke av og gjemme seg for deg, noe som også kan skape atferds- og helseproblemer. Å oppmuntre til god oppførsel med en belønning er mye mer effektivt, og den belønningen kan komme i form av kløe på hodet, lek med en spesiell leke og/eller en velsmakende godbit. Denne belønningsbaserte treningen lærer kattungen din å assosiere god oppførsel med positive resultater.

Hvordan ta hånd om uønsket oppførsel hos katten din

Det kan være flere grunner til at katten din utagerer. Den kan være stresset over en ny endring i hjemmet ditt, ha en medisinsk tilstand, eller den kan rett og slett ikke forstå at atferden er uønsket. Selv om du kanskje tror at katten din oppfører seg dårlig fordi den er opprørt eller ondskapsfull mot deg, er dette vanligvis ikke tilfelle. Vi må huske at det mange kaller "dårlig oppførsel", som kloring, faktisk er normal katteoppførsel. Vi kan ikke – og bør ikke ville – fjerne mange av disse atferdene fordi de er medfødte og viktige for god velferd.

Å omdirigere atferden i stedet for å straffe er mer sannsynlig å få kattungen tilbake på sporet. Å straffe den kan få den til å føle seg truet av deg, noe som til slutt kan føre til enda mer stress og dårlige vaner, og dette kan skade båndet deres. Du kan omdirigere den til ting du vil at den skal gjøre. For eksempel, hvis den klorer på sofaen, flytt katten forsiktig til en skrapestolpe og belønn den hvis den klorer på den i stedet. Husk alltid å berømme kattungen din for god oppførsel også. Gi en godbit for ønsket adferd, og den vil lære å assosiere disse handlingene med belønninger.

Hvis du har mistanke om at en kattunges uønskede oppførsel skyldes en medisinsk tilstand, søk alltid omgående veterinærråd. Unge og små dyr kan bli syke raskere enn voksne.

Anmeldt av Dr. Emma Milne BVSc FRCVS og Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Relaterte artikler

 • Katt og baby

  Hvordan vil katten din reagere på den nyankomne i familien, og hvordan kan du forsikre deg om at katten og babyen kommer overens? Dyrlege og adferdsspesialist Francesca Riccomini gir råd om hvordan du kan forberede familiekatten din på et nytt tilskudd.
 • Kan man trene opp katter?

  For å oppdra den nye kattungen, må du forstå hvordan den tenker og oppfører seg.
 • Å pottetrene kattungen

  Katter er naturlig veldig renslige og det kan hende at kattungen allerede har lært å bruke sand- kassen av moren sin.
 • Hvordan lære katten å apportere | Hill's Pet

  Domestic Cat Carrying A Ball As Though He Were A Dog Kan katten min apportere? Ja, det er fullt mulig! Lær en effektiv treningsmetode for å lære opp katten din til å apportere, inkludert hvilke kommandoer du bør bruke.