Tips for lydighetstrening av katt

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Ikke ha for lange treningsøkter. Fokuser på et moment eller kommando ad gangen. Når katten kan den introduseres neste moment/kommando. Tren på momentet på mange forskjellige steder og tider så katten lærer seg å gjøre hva du vil i mange ulike situasjoner. Du kan også bruke klikker-teknikken under trening av din katt, som for eksempel å lære den å stå stille når den kammes eller når du venner katten til å kjøre bil.

Vi vet alle at hunder kan lære enkle kommander. Men hva med din katt? Katter er mer uavhengige og mindre sosial enn hunder og de setter ikke like stor pris på ros som hunder. Men, som du også vet, er katter meget intelligente dyr og de kan lære seg triks og mye annet.

Gray cat chewing and pulling on toilet paper.

Å trene en kattunge

Det er viktig å begynne å trene din kattunge tidlig så den får vokse opp i et hjem der den vet hvor grensene går og hva den får gjøre. Du vil jo ikke at din katt skal rote i avfallet, rive opp møblene og gå rundt på benker. Kattungen vil, gjennom treningen, holde i gang kropp og hjerne, lære seg god adferd og forsterke båndet mellom dere.

Det er viktig å ha nok leker tilgjengelig når du trener din kattunge. Begynner katten å gjøre noe du ikke vil kan den avledes med en leke. Belønn katten med en leke når den ikke gjør noe galt. En leke vil også holde din kattunge i gang både fysisk og psykisk. Husk at du også kan spraye lekene inn med kattemynte så de blir ennå mer spennende for katten.

 

Hvordan trene katt

Er du heldig vil din katt være motivert til å lære nye kommandoer. Men det er også en sjanse for at hun vil ignorere alle forsøk. Alle katter er forskjellige og trening av katt kan være en stor tålmodighetsprøve for oss. Prøv å få noen minutter til overs hver dag for å trene med katten. Har du flere katter i huset må du huske at hver katt har sin personlighet som krever forskjellig tilnærming.

Katter skjønner ikke og responderer dårlig på straff. Straff vil få katten til å løpe vekk og gjemme seg og kan lede til stress med påfølgende helseproblem. Forsterkning av riktig adferd er mye mer effektivt. Forsterkningen kan komme som ros og/eller godbiter. Da vil din katt forbinde riktig adferd med positiv forsterkning.

En av de vanligste treningsmetodene er klikker-trening som også er en form for positiv forsterkning. Om du for eksempel vil lære katten din å sitte så klikker du og gir en godbit umiddelbart når den setter seg. Etter en stund vil hun forbinde klikkingen med riktig adferd og belønning.

Ikke tren for lenge. Katter kan ikke fokusere lenge og vil fort kjede seg. Fokuser på et moment eller kommando ad gangen. Når katten kan den introduseres neste moment/kommando. Tren på momentet på mange forskjellige steder og tider så katten lærer seg å gjøre hva du vil i mange ulike situasjoner.

 

Vanlige årsaker til adferdsproblemer hos katt

Mye av en katt sin adferd som kan trenes bort. Trening av katten gi dere begge et bedre liv uten irritasjon og frustrasjon. Dette er noen av de vanligste adferdsproblemene:

 • Markering og urineringsadferd
 • Unngår kattetoalettet
 • Aggresjon mot andre mennesker eller dyr
 • Stress
 • Angst og redsel
 • Tvangsadferd som omfattende kloring eller biting eller for intensivt stell av pelsen
 • Rive opp møbler

Hvordan håndtere uønsket adferd hos katt

Det kan være flere årsaker til at en katt har uønsket adferd. Den kan være stresset på grunn av endinger i hjemmet. Den kan være syk. Eller den kan kort og godt ikke skjønne at den gjør noe galt. Selv om du kan tro at katten oppfører seg galt fordi den er fornærmet eller ondskapsfull så er det som oftest ikke slik.

Forsøk på å endre adferden istedenfor å straffe fører oftest til mål. Ved å straffe katten oppfatter den deg som en trussel, noe som kan lede til stress og annen uønsket adferd. Er katten redd deg blir det også vanskeligere å ha et godt forhold med hverandre. Men katten må jo gjøres oppmerksom på uønsket adferd. En måte å gjøre det på er å kople uønsket adferd opp mot noe ubehagelig. Katter liker for eksempel ikke bestemte lukter som noen parfymer og sitrusfrukter. Legger du ut bomullstusser sprayet med dette på steder du ikke vil at katten skal gå så vil den unnvike de stedene. Og husk også å rose katten når den gjør noe riktig. Gi den en godbit så vil det forsterke den riktige adferden.

Relaterte artikler

 • Katt og baby

  Hvordan vil katten din reagere på den nyankomne i familien, og hvordan kan du forsikre deg om at katten og babyen kommer overens? Dyrlege og adferdsspesialist Francesca Riccomini gir råd om hvordan du kan forberede familiekatten din på et nytt tilskudd.
 • Kan man trene opp katter?

  For å oppdra den nye kattungen, må du forstå hvordan den tenker og oppfører seg.
 • Å pottetrene kattungen

  Katter er naturlig veldig renslige og det kan hende at kattungen allerede har lært å bruke sand- kassen av moren sin.
 • Hvordan lære katten å apportere | Hill's Pet

  Domestic Cat Carrying A Ball As Though He Were A Dog Kan katten min apportere? Ja, det er fullt mulig! Lær en effektiv treningsmetode for å lære opp katten din til å apportere, inkludert hvilke kommandoer du bør bruke.

Relaterte produkter