Å vaksinere kattungen

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

En vaksinert kattunge er en sunn kattunge

Den nye kattungen vil starte livet med naturlig immunitet fra moren, men når denne forsvinner, skal du vaksinere den for å sikre at den holder seg frisk og rask.

Det er veldig viktig å vaksinere kattungen, siden dette beskytter den mot livstruende sykdommer. De fleste veterinærer anbefaler en kombinasjonsvaksine som gis når kattungen er omtrent 8-9 og 11-12 uker gammel. Dette vil beskytte kattungen mot de "tre store".

  • Katteleukemi
  • Enteritt (også kalt panleukopeni eller katte-parvovirus)
  • Katteinfluensa

Det nøyaktige tidspunktet for injeksjonen avhenger av hvilken type vaksine veterinæren bruker. Generelt sett kan du forvente at de to injeksjonene gis med tre-fire ukers mellomrom.

Før den andre injeksjonen er det viktig å holde kattungen innendørs og borte fra andre katter. Etter dette kan du trygt ta fatt på sosialiseringen igjen!

Det finnes også noen andre vaksinasjoner som det kan være verdt å overveie for kattungen. Disse beskytter mot:

  • Klamydia
  • Rabies
  • Bordetella

Det er flere faktorer som spiller inn når du skal avgjøre om disse ekstra vaksinasjonene er en god idé for nettopp din katt, og veterinæren er den som best kan gi deg råd om dette.

Gjør vaksineringsdagen lettere

Det er ingen som er ville etter nåler, og katter er ikke noe unntak. Du kan imidlertid være sikker på at du gjør det som er best for kattungen ved å få den vaksinert. Du kan faktisk sette kattungens liv på spill hvis du ikke vaksinerer den.

Forhåpentligvis har du allerede tatt med kattungen til veterinæren for rutinemessige undersøkelser, så den er vant med å dra dit. En robust transportkasse er den beste måten å transportere katten på, og et velkjent pledd i kassen virker beroligende.

Du bør sette av god tid til å komme deg til veterinæren, slik at du ikke har det travelt. Det er viktig at du er så rolig som mulig, siden katter er følsomme for sinnstemninger og raskt legger merke til signaler på stress.

Slik opprettholdes immuniteten

For å opprettholde kattungens immunitet, er det nødvendig å revaksinere den med jevne mellomrom hele livet. Veterinæren din vil trolig sende deg påminnelser om dette, men det er også lurt å holde rede på det selv hvis påminnelsen skulle gå tapt i posten.

Vaksinasjonsattester

Når kattungen har fått den første runden med vaksinasjoner, får du en underskrevet attest av veterinæren. Dette er et viktig dokument som du skal oppbevare på et trygt sted. Hvis du for eksempel skal ha katten på et kattepensjonat, vil de be om å få se attesten for å kontrollere at vaksinasjonene er gyldige.

Bør du forsikre katten din?

Generelt sett er det lurt å forsikre kattungen. Forhåpentligvis vil du ikke trenge å gjøre krav på erstatning, men hvis katten blir syk eller kommer ut for en ulykke, kan den få behandling uten at du trenger å bekymre deg om utgiftene. Og sammenlignet med det du kan bli nødt til å betale i veterinærregninger, er de månedlige forsikringspremiene vel verdt pengene.

Blant de mange forskjellige forsikringene på markedet, er det viktig å velge en polise som gir dekning livet ut. Noen forsikringsselskap dekker kun katten i et visst antall år. Når katten blir eldre, øker behovet for pleie og behandling, og du får mer bruk for sikkerhetsnettet som forsikringen innebærer. 

Og som med alle typer forsikring skal du huske å lese det med "liten skrift" før du skriver under.

Relaterte artikler