Helse og velvære

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Neutering puppyDe første tre månedene

Alle valper utvikler seg på samme måte, uansett hvilken rase de er. De gjennomgår de samme stadiene fra nyfødt til voksen. Det er ikke bare interessant for deg å kjenne til disse stadiene, men det er også viktig at du er klar over hva valpen din er i stand til i ulike faser i livet.

Å ta med din nye valp hjem

Du har valgt ut din nye valp, sagt farvel til oppdretteren og valpens mor og søsken, og er på vei hjem. For- håpentligvis har ikke tanken på å hente det nye familie- medlemmet gjort deg så opprømt at du har glemt at det er viktig å forberede seg.

Å mate valpen din

Det samme gjelder det første fôret. I det første dagene skal du gi valpen det samme fôret som den fikk hos oppdretteren.

Møt dyrlegen

Noe av det første du skal gjøre når du får valpen din hjem er å avtale et besøk hos veterinæren. Men hvordan finner du en veterinær som er rett for deg? Anbefalninger fra venner og familie kan være nyttige, men hvis du ikke har dette fortrinnet, blir du nødt til å stole på magefølelsen.

Er hagen din trygg for valpen?

Hagen skal være et trygt og morsomt fristed for hele familien, og dette gjelder også din nye firbente venn. Vær klar over at mange alminnelige hageprodukter kan være farlige og av og til livsfarlige for hunder.  Sneglegift er spesielt farlig, og det samme gjelder mange ugressmidler.

Pass på valpens perlerad

Ved tre- eller fireukers alderen vil valpens midlertidige tenner, eller melketenner, bryte frem. Totalt har valper 28 melketenner. Ved ca. 3-4 måneders alderen vil melketennene begynne å løsne og felles, og de vil bli erstattet av valpens permanente tenner.

6 måneders helsesjekk

Når valpen er seks måneder gammel, anbefaler vi at du bestiller time til den hos dyrlegen slik at den kan få en grundig helsesjekk. Dyrlegen vil kontrollere at valpen utvikler seg og vokser slik den skal, og valpens vekt vil bli kontrollert samtidig som det utføres en generell vurdering av dens helsetilstand.

Valpestell

Alle valper bør stelles daglig. Dette gir ikke bare flott pels og sunn hud, men gjør også at valpen blir vant til å bli håndtert, noe som igjen vil styrke båndet mellom dere.

Hold valpen i form

Du kommer til å lære mye nytt om valpen din når du tar den med hjem, ikke minst hva den spiser. Det du velger å fôre den med vil komme an på både valpen og deg selv, men husk at en valp i vekst har behov for flere kalorier, mineraler, proteiner og vitaminer enn voksne hunder.

Å passe på valpens vekt

Visste du at definisjonen på en overvektig hund er at den veier 15 % eller mer enn idealvekten? Dette utgjør kun 330 gram for en knøttliten rase som en chihuahua, men over 7,5 kilo for en rottweiler. Mange eiere forstår rett og slett ikke hvor fet hunden deres er blitt fordi den legger på seg gradvis, og de besøker sjelden veterinæren for å få hjelp med vektproblemet. Valpen din har behov for mer mat når den vokser enn når den er fullt utvokst, men du skal aldri fôre når valpen tigger.

Å holde valpen din sunn

Den beste personen til å sørge for at den nye valpen sprudler av helse og sunnhet, er deg selv. Ikke bare har du ansvaret for den daglige helsepleien, men du er også den som kjenner den aller best. Dette gjør deg til veterinærens ideelle "øyne og ører" mellom besøkene.

Stell av valpens tenner

Fordi dårlige tenner er svært vanlig hos hunder, bør du begynne å stelle dem tidlig. Kontroller valpens tenner regelmessig, minst en gang i uken, og se etter tidlige signaler på at noe kan være galt.

Når valpen din vokser opp

Ved ettårsalderen er din valp blitt en voksen hund. Den oppfører seg kanskje fortsatt som en litt rampete valp, men dens behov vil være endret.

Å vaksinere valpen mot sykdommer

Ved å vaksinere valpen din, beskytter du den mot en rekke alvorlige sykdommer. Sykdommene som følger kan høres uhyggelige ut, men hvis du sørger for at valpen din får de rette vaksinene, vil du aldri trenge å bekymre deg over dem. Les mer her: https://www.hillspet.no/dog-care/routine-care/puppy-vaccinations

Helseproblemer du ikke kan vaksinere mot

Selv en vaksinert valp kan av og til komme ut for helseproblemer. Diaré er et av de problemene som du kan støtte på, men som for mennesker er det som regel bare et forbigående problem.

Førstehjelp

Valpen din vil forhåpentligvis aldri komme ut for en alvorlig ulykke, men siden den er en liten energibunt, kan den fort pådra seg en skramme eller to. Det er derfor nyttig å ha kjennskap til grunnleggende førstehjelp. Førstehjelpsskrin: Du skal alltid ha noen grunnleggende gjenstander for hånden til nødsituasjoner, for eksempel gasbind, råbomull eller renset råbomull til å rense sår med, et mildt og hundevennlig aseptisk middel for å rense sår med og en pinsett til å fjerne flis eller andre fremmedlegemer som hunden kan ha kommet i kontakt med.

Relaterte artikler

Relaterte produkter