Jogging med hunden: hvordan komme i gang

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Mosjon er en viktig del av hundens fysiske og mentale helse, akkurat som hos oss mennesker. Selv om det finnes mange alternativer til hva dere kan gjøre sammen, er jogging med hunden en fantastisk måte for dere begge å forbrenne kalorier og stresse ned på.

Mangel på mosjon er en av de vanligste årsakene til overvekt og atferdsproblemer mange hundeeiere må ta tak i. Uten å få nok utløp for energien sin, kan valper og voksne hunder bli destruktive. Tygging forårsaker ikke bare ødeleggelse av møbler og stress for deg, men kan også være farlig for hunden din. Lurer du på hvor du skal begynne med din nye joggepartner? Nå trenger du ikke å lure lenger! Løping gagner hunden din på samme måte som den er bra for deg - så ikke vær redd for å ta på deg joggeskoene og ta med deg hunden ut på den samme veien eller stien du selv liker å løpe på.

Hva bør du ta med deg?

ONår du først har bestemt deg for å begynne, må du forsikre deg om at du har alt du trenger for at dere begge skal være trygge og komfortable på turen. Pass på å ta med deg de følgende tingene hver gang du og hunden skal ut og løpe sammen:

 • En sikker sele med tilstrekkelig informasjon på 
 • Ekstra vann til hunden (husk at den også trenger å drikke)
 • Hundeposer for å plukke opp bæsj 
 • Et solid bånd, enten et du kan ha rundt magen eller et vanlig bånd, som ikke blir ødelagt om hunden din blir gira, eller plutselig endrer farten.
 • Godbiter til når hunden din trenger litt ekstra kalorier på en lang joggetur

Hvordan er forholdene? Og hvordan har hunden det?

Small brown dog on a leash in red collar walks next to man on boardwalk near ocean.Sjekk været. Hunder kontrollerer ikke kroppstemperaturen sin på samme måte som deg, så de kan være mer sensitive for ekstreme temperaturer. Om det er for varmt kan hunden din få heteslag; er det for kaldt kan den få frostskader.

Før du starter, er det noen mer personlige forholdsregler du må ta når du skal jogge med hunden din. Først bør du forsikre deg om at løping faktisk er noe hunden din har lyst til å gjøre. Ikke alle raser trenger så mye mer enn en vanlig gåtur. En border collie eller tilsvarende aktiv gjeterhund eller arbeidsrase kan elske å jogge i milevis sammen med deg, mens en mindre selskapshund kanskje ikke har lyst til å bevege seg så fort som du hadde tenkt. Dersom jogging ser ut til å være en aktivitet dere begge kan like, er du klar for å gå videre til de neste stegene.

Fysiske evner

Kanskje like viktig som ønsket om å løpe, er evnen hunden din har. Alder er en viktig faktor når du bestemmer hvordan og hvor dere skal løpe. For naturlig store raser, er det ikke anbefalt å løpe lange distanser før de er blitt voksne. Dette er fordi knokler og ledd da enda er i vekst, og de er mottakelige for skade før de er fullt utviklet. Selv om hunden din er gammel nok, er det likevel lurt å la en veterinær sjekke den før dere begynner å løpe. Hunder er stoiske dyr, og skjuler skader og sykdom ganske godt fra sine eiere. Veterinæren din vil kunne fortelle deg om det er trygt for hunden din å løpe, eller ikke. Dersom du merker at hunden jobber hardt eller blir hengende bak, er det best å stoppe og la den få en pause, eller gå resten av veien. Du må aldri tvinge hunden din til å løpe med deg, da dette kan skape helseproblemer for den.

Å få hunden i gang

Å starte en løpetur etter klarsignal fra veterinæren din krever veldig lite trening. Grunnleggende lydighet er vanligvis alt du trenger for å få en komfortabel løpetur sammen. Det er likevel en fordel å sørge for at hunden din ikke drar deg rundt, eller virrer frem og tilbake mellom beina dine med tanke på sikkerheten for dere begge; å la hunden løpe først kan sette dine egne muskler i faresonen dersom du selv trener regelmessig. Du bør også sørge for at hunden din kan stoppe, sitte og bli, dersom du skulle behøve å vente ved et rødt lys eller en fotgjengerovergang. Og viktigst av alt, start rolig og jobb dere opp til lengre løpeturer etter hvert for å unngå skade, akkurat som du ville gjort om du selv skulle begynne å løpe for første gang.

Du vil merke at etter hvert som hunden din kommer i bedre form, vil den kunne løpe både lengre og raskere. Når dere er ute og løper, bør du passe på å sjekke hundens føtter, for å se etter oppskjærte poteputer eller brukne klør. Selv om hunden din kanskje vil begynne å halte om den er skadet, kan det være den er så glad for å være ute med deg at den ikke merker eller viser det. Det er opp til deg å sørge for at hunden er trygg mens dere trener.

Dersom jogging med hunden blir en vanlig del av rutinene dine, bør du også vurdere å snakke med veterinæren din om riktig ernæring. Akkurat som atleter, trenger aktive hunder flere kalorier og et mer variert fôr, enn en vanlig sofagris. Riktig ernæring og mosjon er avgjørende for å holde hunden frisk, og sammen kan de gi bestevennen din et langt og lykkelig liv.

Contributor Bio

Katie Finlay

Katie Finlay

 

Katie Finlay er en hundetrener og skribent i Los Angeles, CA. Hun har jobbet med hunder og deres eiere både personlig og gjennom elektronisk innhold i over seks år.

 

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Large Breed with Chicken er sammensatt for optimal støtte av ledd og muskler hos store hunder. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og glukosaminhydroklorid og kondroitinsulfat fra naturlige kilder.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundefôr med kylling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniatureer sammensatt for å støtte munnhelse, frisk hud og god fordøyelse hos små hunderaser. Med høye nivåer av klinisk dokumenterte antioksidanter og naturlige ingredienser. Tilsatt vitaminer og mineraler.</p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken er sammensatt for å støtte en sunn utvikling av skjelettet hos større valper. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Hundefôr med kylling

  <p>Hill's&trade; <span class='nowrap'>Science Plan&trade;</span> Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> Mini with Chicken er spesielt sammensatt for &aring; st&oslash;tte aktiv bevegelse og leddhelse hos hunder som foretrekker mindre f&ocirc;rbiter. Beriket med omega-3 fettsyrer og klinisk beviste antioksidanter.</p>