Hvor ofte bør du mate en katt?

minutters lesetid

En katt ligger på gulvet innendørs. Begge potene, øynene og ørene peker rett opp og ser på noe som er utenfor synsvidde

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Dette er et godt spørsmål, og det kan faktisk utgjøre en stor forskjell for kattens helse og velferd.

Når det gjelder dyrehold, kan det være vanskelig å komme forbi tradisjonelle holdninger og vaner. Folk har en tendens til å fortsette å gjøre ting bare fordi det er slik de alltid har blitt gjort. Etter at katter sluttet å bli brukt til skadedyrbekjempelse og kom inn i hjemmene og hjertene våre, har det vært en tendens til å mate dem som hunder, med ett eller to måltider om dagen. Dette passer faktisk ikke katten din eller fordøyelseskanalen dens særlig godt.

Selv om huskattene har vært tamme i tusenvis av år, er de på mange måter svært like sine ville forfedre og sine ville, moderne slektninger. De er obligate kjøttetere, noe som betyr at de må ha kjøtt eller kjøttprodukter i kosten. De er naturlige jegere, og som alle som har en katt som har bragt med seg en herlig "gave" hjem vet, vil ikke fôring kunne fjerne dette naturlige instinktet. Når katter klarer seg selv, bruker de mange timer om dagen på å lete etter byttedyr og spiser mellom 10 og 20 små måltider om dagen. Fordøyelseskanalen er relativt kort, så det passer dem best å spise lite og ofte.

Det er klart at et hjem for en kosekatt er noe helt annet enn et hjem for ville dyr. Det er ikke mange av kattene våre som bruker så mye energi på å beskytte seg selv, og den travle hverdagen vår gjør det nærmest umulig å gi dem 20 måltider om dagen! Men vi kan gjøre mer for å etterligne en naturlig balanse enn ett eller to måltider om dagen.

Flere måltider om dagen

Ideelt sett bør katter få flere små måltider i løpet av dagen. Mellom fem og åtte måltider er ideelt, avhengig av katten din og maten den spiser. Dette bidrar til å holde den i form (hvis dagsmengden ikke overskrides), og holder den interessert og mett gjennom dagen. Det gjør det også mindre sannsynlig at de plager deg etter mat eller stjeler mat fra kjøkkenbenken.

Du tror kanskje at det er umulig å gi flere måltider med tanke på vår egen travle hverdag, men tidsmatere er et godt hjelpemiddel. Det finnes mange som gir fire til seks måltider om dagen.

Fôring og båndet med katten din

Å gi mat er en av de viktigste delene av båndet mellom menneske og dyr. Vi elsker å skjemme bort kattene våre og se dem nyte det vi gir dem å spise. Du er kanskje redd for at tidsmatere kommer til å ta deg ut av ligningen, men det er et par ting å si om dette.

For det første kan du fortsatt gi måltider når du vil, og bare bruke tidtakeren når du er på farten. Du kan bestemme deg for å gi de beste måltidene på dagen, som frokost og kveldsmat selv. Hvis katten din har våt- og tørrfôr og våtfôret er en skikkelig godbit, får du æren av å gi favorittmåltidene, og tørrfôret holder seg friskt og fint i timeren.

For det andre kan tidsmatere bidra til at du ikke fremstår som en skurk. Hvis katten din for eksempel er på slankekur, vil den stirre på timeren i stedet for på deg når den vil ha mat, slik at du ikke får så dårlig samvittighet! Ettersom katter heller ikke har en bestemt døgnrytme, kan du stille inn timeren til å mate katten din hvis den liker å spise om natten, slik at den ikke forstyrrer søvnen din.

Kort oppsummert...

Fem til åtte måltider om dagen er ideelt for katter. Du kan fôre på flere steder for å stimulere til mosjon, bruke fôringsautomater med puslespill til enkelte måltider eller holde det enkelt med en timer. Alt avhenger av timeplanen din og hva katten din liker. Sørg bare for å sjekke med veterinæren din at fôret og den daglige rasjonen er riktig, så kan du bestemme hvor mange måltider som passer best for din individuelle katt.

Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA