Hvorfor klør og slikker katten seg så mye?

minutters lesetid

En oransje katt sitter i eierens fang og ser årvåkent på noe utenfor synsvidde

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Katter elsker å stelle seg, så mye at det er helt normalt at de steller seg opptil halvparten av tiden de er våkne! Men hvis du merker at katten plutselig ikke gjør mer enn det, kan det være et tegn på hudirritasjon eller kløe. Det kan være mange grunner til at katten din begynner å klø, klore og stelle seg for mye. I denne artikkelen tar vi for oss de vanligste årsakene og hvordan du kan hjelpe katten din med å få litt lindring.

Vanlige årsaker til kløe hos katter

  1. Parasitter. Lopper er den klart vanligste årsaken til kløe og overdreven pelsstell hos katter. Selv om katten din er innendørs mesteparten av tiden eller på heltid, kan den likevel få lopper fordi de kan komme inn med klærne våre. Lopper har en tendens til å forårsake mest irritasjon rundt hodet, halsen og haleroten, så hvis du merker at disse områdene er mest plaget, kan det godt være lopper som er problemet. Lopper tilbringer faktisk mesteparten av tiden sin utenfor katten, så for hver loppe du ser på katten, vil det være minst hundre andre i huset! Skallete flekker og skorper, spesielt i de nevnte områdene, er vanlig, spesielt hvis katten din er allergisk mot lopper. Hos disse kattene kan bare ett bitt forårsake store reaksjoner og alvorlig kløe og irritasjon.

    Andre parasitter, som midd, kan også være et problem i blant.

  2. Atopisk dermatitt (atopi). Noen katter er allergiske mot ting i miljøet som pollen, gress, støvmidd og så videre, og ofte har de flere allergier. Når det gjelder pollen og planter, vil du kanskje merke at katten din er dårligere på visse tider av året.

  3. Matallergi. På samme måte som atopi kan også matallergi forårsake hudirritasjon og kløe. De vanligste matallergiene hos katter er storfekjøtt, kylling, fisk og meieriprodukter.

     

  4. Hudinfeksjon. Hudinfeksjoner er ikke veldig vanlige hos katter oppstår ofte som følge av andre ting. Hvis katten din for eksempel har klødd og stelt seg så mye at den har skadet huden, kan bakterier fra munnen og huden trenge inn og skape infeksjoner i de dypere hudlagene. Dette blir en ond sirkel av kløe og rifter.

  5. Stress. Stress er en viktig årsak til overdrevent pelsstell og håravfall hos katter og kan lett forveksles med et ekte hudproblem. Vanligvis fører ikke hårtap fra denne typen pelsstell til hudskader på samme måte som den intense kløen ved allergi.

Hva kan du gjøre for å hjelpe katten din?

Å holde parasittkontrollen oppdatert er det aller første du kan gjøre. Hvis du kan forhindre at lopper og andre parasitter formerer seg, ligger du et skritt foran.

Hvis du oppdager problemer, for eksempel overdreven slikking eller kloring, er det best å oppsøke veterinær, og heller før enn senere. Behandlingen katten din får, vil variere avhengig av årsaken til irritasjonen, og det kan også være at veterinæren din ønsker å gjennomføre en eliminasjonstest for mat for å utelukke allergi mens andre tester pågår. I hudtilfeller kan det være nødvendig å fortsette med disse matforsøkene i 8-12 uker. Hvis det viser seg at stress er årsaken til overstell, kan veterinæren eller dyrepleieren din gi deg noen gode råd om hvordan du kan redusere stress hjemme og redusere eller unngå eventuelle konflikter mellom kattene.

Hudproblemer kan være vanskelige å diagnostisere, så jo raskere veterinæren kommer i gang med diagnostiseringen, desto raskere vil katten din få lindring fra den irriterende kløen.

Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA