Fredelig nyttår for hunder

Publisert av Josefine Yde Søndergaard
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Hunder kan være sensitive vesener som lett påvirkes av de stressfaktorer som nyttårsfyrverkeriets høye lyder og lys utgjør. Mange hunder opplever definitivt angst i forbindelse med nyttårsaften, og denne angsten kan ofte relateres til en tidligere dårlig opplevelse. 

Hundens hørsel

Hunden har en meget velutviklet hørsel og kan fange opp lyd som kommer minst fire til seks ganger lenger unna enn det vi mennesker er i stand til å høre. I tillegg kan hunden høre toner som er ca. fire ganger så høye som det vi mennesker kan. Det er blitt gjort et forsøk med hunder hvor det var satt opp forskjellige lydkilder, og hver gang hunden lokaliserte en lyd, ble antallet lydkilder økt. I forsøket kom man opp på 60 forskjellige lydkilder før hunden hadde vansker med å skille lydkildene fra hverandre. Samme test utført på mennesker viste at vi kun klarer å skille 16 lydkilder. 

Stress hos hunder 

Hundens tre stressfaser består av: Alarmfasen, motstandsfasen og tretthetsfasen. I alarmfasen blir sansene aktivert, og hunden begynner å lage f.eks. dempende signaler. Her økes adrenalinet.

I motstandsfasen blir hormonene frigitt, og det er her hunden slutter med å ville ta imot godbiter. Her produserer hypofysen ACTH, som stimulerer utskillelsen av glukokortikoider fra binyrene, som hjelper kroppen med å takle stress.

Til sist kommer tretthetsfasen, hvor kroppen restituerer. Denne fasen er viktig ettersom stress ikke er farlig dersom kroppen gjennomgår restitueringsfasen. Stress blir derimot farlig hvis denne fasen uteblir eller er kortvarig. Er hunden i motstandsfasen, er stressnivået så høyt at vi verken kan øke eller senke en atferd. Derfor må du gjerne klappe en hund hvis den f.eks. er i motstandsfasen på nyttårsaften, da du ikke påvirker atferden, men derimot aktiverer parasympaticus, som er det nervesystemet som aktiveres når vi er avslappede, og som dermed kan berolige hunden. På den måten kan du hjelpe hunden din videre over i tretthetsfasen hvis den har blitt stresset. 

Gjør hunden din trygg på lyder

Når det kommer til nyttårsaften, er det viktig at man som hundeeier er bevisst på at man har et ansvar for å få hunden best mulig gjennom kvelden med minst mulig stresspåvirkning. Jeg anbefaler alltid de som er i trening hos meg å begynne i november med å trene frem mot nyttårsaften. Dette kan man f.eks. gjøre ved å lage lydkasser til hundene i form av en gammel bøtte, skittentøyskurv eller annet, som så fylles opp med en masse ting som bråker, som f.eks. metallbokser eller plastikkleketøy. Nederst i kassen legger man en masse godbiter som hunden kan gafle i seg samtidig som kassens innhold rasler rundt og bråker. På den måten lærer hunden å forbinde lydene med noe positivt – i dette tilfellet godbitene. Dersom man har en hund som er enda mer glad i leker, kan godbitene erstattes med dette. Man vil aldri kunne etterligne fyrverkeri 100 %, men jo flere lyder hunden blir trygg på, jo bedre vil den også kunne takle lyden av fyrverkeri uten å stresse.

Gode råd til nyttårsaften

 • Begynn TIDLIG med å trene på lyder, f.eks. ved hjelp av en CD, Youtube eller en lydboks.
 • Hold alltid hunden din i bånd i dagene opp mot og etter nyttårsaften – også selv om den ikke er redd for fyrverkeri.
 • Sørg for at hunden er luftet godt helt fra morgenen av. Luft den på et sted hvor det er ro og fred, f.eks. i skogen eller ved vannet.
 • Hvis du har en hund som er veldig redd for lyder, og du bor i byen, kan det være en fordel å få noen til å passe på hunden på landet, hvor det er ro og fred, eller f.eks. være i et sommerhus.
 • Skru på TV-en, slik at skuddene høres svakere ut, og rull gardinene ned, slik at lyset ikke stresser hunden.
 • Lag en LickiMat eller en frossen KONG til hunden med våtfôr i mens det «verste» står på, slik at hundens oppmerksomhet blir avledet.
 • Ta aldri med deg hunden ut til fyrverkeriet for å vise den at det ikke er farlig.
 • Snakk eventuelt med veterinæren din om forebygging av angst ved nyttår. For eksempel er det reseptpliktige preparatet Sileo utviklet for lydangst. Man kan også gi Kalm, Zylkene, Aptus Relax eller annet allerede fra begynnelsen av desember som forebyggende hjelp.

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Adult Hundefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Large Breed with Chicken er sammensatt for optimal støtte av ledd og muskler hos store hunder. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og glukosaminhydroklorid og kondroitinsulfat fra naturlige kilder.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Adult Hundefôr med kylling

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Small & Miniatureer sammensatt for å støtte munnhelse, frisk hud og god fordøyelse hos små hunderaser. Med høye nivåer av klinisk dokumenterte antioksidanter og naturlige ingredienser. Tilsatt vitaminer og mineraler.</p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Valpefôr med kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken er sammensatt for å støtte en sunn utvikling av skjelettet hos større valper. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og mineralnivåer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Hundefôr med kylling

  <p>Hill's&trade; <span class='nowrap'>Science Plan&trade;</span> Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> Mini with Chicken er spesielt sammensatt for &aring; st&oslash;tte aktiv bevegelse og leddhelse hos hunder som foretrekker mindre f&ocirc;rbiter. Beriket med omega-3 fettsyrer og klinisk beviste antioksidanter.</p>