Lær om hunderasene som passer best til barn

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Barn og hunder passer sammen som peanøttsmør og syltetøy. Hunder er ikke bare kilder til kjærlighet og kameratskap hos barn, men en hund kan også gi barnet viktig lærdom om ansvar og medfølelse. Enkelte hunder går imidlertid bedre sammen med barn enn andre. Hvis du er klar til å introdusere et nytt firbeint familiemedlem til barna, men ikke er sikker på hvilken type hund du skal adoptere, kan du finne tips om hunderasene som passer best til barn her.

Hva gjør at en hund er passende for barn?

Family with two small children and brown dog running on the beach.Hunderasene som passer best til barn generelt sett er de som er avslappede nok og tålmodige nok til å håndtere barnas høye energinivå og støy, kraftige nok til å tåle litt røff håndtering og lek, og som har myke og kjærlige personligheter. Familien din kan også ha andre krav å ta i betraktning. Hvilken hund som er best for din familie avhenger av noen viktige faktorer:

 • Energinivå: Akkurat som mennesker, har hunder varierende energinivåer. Hunden du velger burde matche energinivået til familien. Dersom familiens livsstil har en tendens til å være stillesittende, eller for travel til å gå på lange turer eller leke mye, burde du lete etter en rase som ikke krever mye trening og aktivitet. På samme måte, dersom famillien er aktiv og liker å gå på tur, bør du velge en hund som kan holde tritt med dere.

 • Størrelse: Den beste størrelsen på en hund avhenger i stor grad av barnas alder. Småbarn og babyer er for eksempel generelt sett ikke en god match med små hunder, som chihuahuaer, som lett kan skades dersom de håndteres voldsomt eller mistes i bakken. Eldre barn, imidlertid, kan ha ferdighetene og mykheten som trengs for å håndtere en liten hund. Store raser, som har en tendens til å være voldsomme eller hyperaktive, er nok en dårlig match for små barn. Enkelte store raser, som newfoundlandhunder, er likevel snille kjemper som har en tendens til å være svært tålmodige og kjærlige med små barn.

 • Temperament: Se etter en hund med en rolig, avslappet personlighet. Hunder som generelt sett er rolige, avslappede og snille uten å være rastløse, stae eller aggressive, har en tendens til å komme godt overens med barn i alle aldre. Intelligente og svært trenbare hunder kan også gjøre en bedre jobb med å lære husregler og med å passe inn med resten av familien.

 • Alder: Hvor gammel hunden er kan også være en faktor for hvor bra den kommer overens med barna. Hundevalper er søte, men de er også i ferd med å lære og utforske verden, akkurat som barna. Det betyr at mens du må gi oppmerksomhet til barna for å hjelpe dem med å vokse opp, trenger valper også mye oppmerksomhet mens de utvikler seg. Dersom du er mer interessert i å starte med en veloppdragen hund som er vant til å være sammen med mennesker og som allerede har lært grunnleggende kommandoer, ta kontakt med din lokale dyrevernsorganisasjon for å se på en eldre hund som møter familiens behov.

Å finne den rette hunden

Et godt sted å begynne erHill's hunderasekatalog, hvor du kan lese om karakteristikkene og egenskapene til de forskjellige rasene. Du trenger ikke nødvendigvis bruke tusenvis av kroner på en renraset hund. Man kan finne hunder av nesten alle raser hos redningsorganisasjoner eller dyrevernsoperasjoner. Det er ingen grunn til å anta at en hund er hos en dyrevernsorganisasjon fordi det er noe i veien med den. Mange valper gis til dyrevernsorganisasjoner av grunner som ikke har noe som helst å gjøre med oppførsel.

Selv om du blir interessert i en spesifikk rase, er det lurt å ha et åpent sinn når det kommer til blandingshunder. Renrasede hunder kan ha en tendens til å ha ekstreme personaliteter, mens blandingshunder ofte har mer moderate temperamenter som kombinerer de beste sidene av rasene de er en blanding av. Blandingshunder har også en tendens til å være mer hardføre, og mindre utsatt for rasespesifikke helseproblemer. Det er alltid en god idé å arrangere et møte mellom barna og hunden du har sett deg ut, for å være sikker på at det potensielle nye familiemedlemmet møter forventningene dine og passer sammen med barnas personligheter. Det hjelper å stile massevis av spørsmål om enhver hund du vurderer. Sørg for å vurdere følgende spørsmål før du adopterer:

 1. Kommer denne hunden overens med alle som bor i huset? Noen hunder er redde for menn eller barn, mens andre bare trenger litt tid til å bli vant til sine nye omgivelser.

 2. Kommer hvert medlem av familien godt overens med hunden? Dette ligner på det forrige spørsmålet, men det er også viktig at både du og barna føler dere komfortable rundt den nye hunden. Noen ganger kan barna være redde for hunden i begynnelsen og trenger bare tid til å venne seg til den, men det er fremdeles noe å tenke på før du adopterer.

 3. Passer hundens og familiens energinivå sammen?

 4. Hva slags pleie og vedlikehold kommer hunden til å trenge? Kommer pelsen til å trenge mye børsting, eller er det en eldre hund med kjente helseproblemer som vil kreve mange turer til veterinæren?

 5. Dersom du har andre kjæledyr, kommer hunden til å komme overens med dem?

De beste hunderasene til barn

Boy with blue vest and rain boots walks beagle through puddle.Basert på karakteristikkene nevnt ovenfor, har American Kennel Club oppført disse ni rasene (i tilfeldig rekkefølge) som de beste hunderasene for barn:

 • Bulldog

 • Beagle

 • Newfoundlandshund

 • Golden retriever

 • Labrador retriever

 • Mykhåret wheaten terrier

 • Bullterrier
 • Boxer

Andre raser som er flinke med barn, i følge PedMD, er puddel, irsk setter, collie og vizsla.

Energinivå varierer mellom rasene, og hver av disse rasene har en tendens til å være vennlige, rolige, avslappede, intelligente og relativt lettrente. De er alle kraftige, mellomstore til store hunder som burde være i stand til å leke mye med barna uten å bli skadet.

Barn og hunder kan knytte sterke bånd som hjelper barnet til å utvikle seg til en voksen som er ansvarlig og medfølende. Alt begynner med å finne den beste hunden til din familie. Ved å studere saken, stille de riktige spørsmålene og ikke bare gå for den søteste hunden eller den som er enklest å kjøpe, men ved å se etter den som passer best, kan familien din være godt på vei til å bli en lykkelig, trygg og harmonisk hundefamilie.

Bidragsyters biografi

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus er en dyreeier, dyreblogger og forfatter fra Tulsa, Oklahoma, hvor hun vanligvis skriver under oppsyn av et fang fullt av pelsdotter.

Relaterte artikler

Relaterte produkter