Møt dyrlegen

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Du har valgt valpen din, nå er det på tide å velge veterinær

Dog image

Noe av det første du skal gjøre når du får valpen din hjem er å avtale et besøk hos veterinæren. Men hvordan finner du en veterinær som er rett for deg? Anbefalninger fra venner og familie kan være nyttige, men hvis du ikke har dette fortrinnet, blir du nødt til å stole på magefølelsen. Virker personalet i klinikken vennlige, kunnskapsrike og hjelpsomme? Er det lett til for deg å oppsøke klinikken, og er den behjelpelig hvis valpen blir dårlig utenom normal åpningstid? Du bør også finne ut om klinikken spesialiserer seg innenfor visse områder, eller om veterinæren kan henvise valpen din til en spesialist hvis det blir nødvendig. 

Sørg for at det første besøket går smertefritt

Den første turen til veterinæren vil sannsynligvis være ganske stressende for valpen. Den vil måtte reise i bil, konfrontere mennesker og nye lukter og godta en del håndtering.

Det er mange måter du kan hjelpe på. Den første og viktigste er å selv beholde roen. Det neste du kan gjøre er å sikre at valpen er godt sikret i bilen enten ved hjelp av et reisebur eller en valpesele og et sikkerhetsbelte. Det kan også være lurt å ta med leketøy og godbiter for å belønne valpen når den oppfører seg bra. Alt dette kan hjelpe den å innse at et besøk til veterinæren slett ikke er så ille!

Vaksinasjoner

Det er svært viktig å vaksinere valpen mot livstruende sykdommer. Dette er noe av det viktigste du kan gjøre for å sørge for at den holder seg frisk og rask.

Veterinæren vil gi deg et detaljert vaksinasjonsprogram, men du bør forvente at valpen får sin første vaksine etter omtrent 8 uker og den neste etter 12 uker. Den skal holde seg hjemme og borte fra andre hunder i 7-10 dager etter dette. For å opprettholde beskyttelsen, må hunden revaksineres årlig fra dette tidspunktet, selv om noen vaksiner kun er nødvendige hvert andre år. Veterinæren din vil gi deg informasjon om dette. 

Ormekur

Det finnes to typer ormer som kan angripe valpen din, nemlig rundormer og bendelormer. Du skal starte behandlingen mot disse så snart som mulig. Veterinæren din vil anbefale et regelmessig ormekurprogram. Siden noen ormer også kan smitte mennesker, er det viktig at du holder deg til ormekurprogrammet som veterinæren har anbefalt.

Lopper

Hvis valpen din huser uønskede gjester, vil den antakeligvis klø seg masse. Du kan også oppdage loppeavføring i pelsen når du børster den. Det er derimot ikke sannsynlig at du vil få øyne på selve loppene, som er rødbrune, omtrent 2-3 mm lange og beveger seg veldig kjapt.

Hvis du tror at valpen din kan ha lopper, kan du spørre veterinæren om hvordan du bekjemper dem. Moderne loppemidler er veldig effektive, og loppene skal forsvinne som dugg for solen. Huset ditt må også behandles grundig, og veterinæren vil anbefale en spray eller et pulver som gjør nytten.

Hundeforsikring

Du vil kanskje ønske å ta ut forsikring for din nye følgesvenn. Hvis den blir syk, trenger du i hvert fall ikke å bekymre deg ytterligere om hva behandlingen koster. Husk imidlertid at hundeforsikringen ikke dekker rutinemessig helsepleie. Det er også viktig å foreta grundige undersøkelser siden poliser og priser varierer sterkt. Ikke skriv under på noe før du har lest den lille skriften.

Mikrobrikker

En mikrobrikke er en knøttliten innretning som kan implanteres under valpens hud i nakken. Denne prosedyren er relativt smertefri, og ikke verre enn en vaksinasjon. Brikken har et unikt nummer som er registrert i en sentral database. Hvis valpen din skulle stikke av eller forsvinne, kan den deretter spores til deg.

Relaterte artikler

Relaterte produkter