Urinstopp hos hannkatter: Årsaker, symptomer og behandling

Publisert av
minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Urinstopp er en smertefull og livstruende tilstand som vanligvis rammer hannkatter. Hvis hannkatten din har urinstopp, betyr det at urinrøret deres — røret som drenerer urin fra blæren til penis og ut av kroppen — blokkeres av en plugg av mineraler og celler. Når urinrøret er blokkert og urinen ikke kan komme ut av kroppen, blir blæren overfylt eller strukket for mye. Og hvis blokkeringen varer for lenge, kan nyrene begynne å hovne opp og bli skadet, og til slutt kan blæren briste, noe som fører til lekkasje av urin inn i kattens buk.

Urinstopp hos hannkatter er ganske vanlig, spesielt blant kastrerte hannkatter; derfor er det viktig for eiere å se etter tegn på tilstanden. Jo raskere en katt får riktig behandling, desto større sannsynlighet er det for at den vil bli frisk.

Årsaker til urinstopp hos hannkatter

Kastrerte hannkatter er spesielt utsatt for urinstopp fordi de kan ha trange urinrør — så smale at ufrivillige muskelspasmer i urinrøret kan blokkere urinstrømmen. En hannkatts urinrør kan også bli blokkert av små urinsteiner eller av urinrørsplugger: en blanding av celler som dekker innsiden av blæren, slim og krystaller dannet av mineraler i urinen. Ytterligere årsaker til blokkering av urin er fra fôring med fôr med mye magnesium eller tilstedeværelsen av en underliggende tilstand som kalles felin idiopatisk cystitt (FIC).

Symptomer og diagnosering av urinstopp hos hannkatter

Det vanligste tegnet på det som også kalles en "tilstoppet katt" er at den går til kattedoen for å urinere, gjør seg klar og at ingenting kommer ut. Katten din kan også virke ukomfortabel eller hyle når den prøver å urinere. Hvis blokkeringen fortsetter, vil katten din utvikle noe veterinærer kaller "uremi", som er forårsaket av at alle giftstoffene som normalt går i urinen hoper seg opp i kroppen, noe som kan resultere i en deprimert eller endret mental tilstand, oppkast og en langsom hjertefrekvens. De kan også gjemme seg eller unngå menneskelig kontakt.

Veterinæren vil diagnostisere katten din basert på deres medisinske historie, en fysisk undersøkelse, blod- og urinprøver, og muligens røntgen eller ultralyd av magen. Hvis de mistenker at katten din har en blæreinfeksjon (som faktisk er ganske sjelden hos katter), kan veterinæren sende inn en urinprøve for ytterligere undersøkelser.

Behandling av blokkerte urinveier

Hvis katten din har urinstopp, bør den legges inn på dyresykehuset umiddelbart for akuttbehandling. Veterinærpersonalet kan plassere et intravenøst kateter for å gi væske og medisin til katten din. Katten din vil da bli bedøvet og et urinkateter vil bli plassert for å lindre hindringen og tømme blæren. Kateteret blir deretter liggende i flere dager for å la urinrøret gro og la katten din komme seg. De fleste blokkerte katter er innlagt på sykehus i flere dager.

Når katten din tisser normalt, kan du ta den med hjem. Veterinæren vil sannsynligvis gi den et reseptbelagt antibiotika, smertestillende og/eller medisiner for å slappe av urinrøret, samt anbefale et terapeutisk fôr som er formulert for urinhelse, på grunn av tidligere kateterisering, og for å forhindre gjentakelse av FIC og urinstein.

Bilde ovenfra av grå katt som stikker hodet ut fra kattedo.

Forebygging av urinstopp hos hannkatter

Når en hannkatt har urinstopp, er det dessverre en høyere risiko for at det skjer igjen. Ved første tegn på urinproblemer, bør du ta en samtale med veterinæren din om å velge riktig ernæring for å bedre støtte kattens urinhelse for å redusere risikoen for tilbakevendende problemer. I svært frekvente tilbakevendende tilfeller er det også mulig for veterinæren å foreslå en uretrostomi for katter — en operasjon som skaper en åpning i urinrøret over blokkeringen for å tillate normal urindrenering.

Vannforbruk er en viktig del av å skylle ut rusk fra kattens system og forhindre blokkering; prøv å tilby dem vann fra en drikkefontene i stedet for en bolle, smakstilsett en annen vannskål med litt tunfisksaft og bytt til hermetikk hvis de kun spiser tørrmat.

Ernæring kan også spille en viktig rolle for å forhindre blokkering. Hvis katten din allerede har problemer med urinveiene, kan et terapeutisk kattefôr bidra til å løse opp kattens krystaller eller gjøre det mindre sannsynlig at de danner nye og opprettholde en sunn urin-pH som bidrar til den generelle urinhelsen. Dette fôret er tilgjengelig gjennom din veterinær og bør fôres under tilsyn av en veterinær; spør veterinæren din om et reseptbelagt kostholdsfôr kan være riktig for katten din.

Stressets rolle

En annen viktig faktor i forhold knyttet til nedre urinveissykdom hos katter (FLUTD) er stress, så det er viktig å ta hensyn til kattens stressnivå når du vurderer urinproblemer. Katter er mottakelige for stressrelaterte lidelser i nedre urinveier, også kjent som Feline Idiopathic Cystitis (FIC), som kan føre til blokkering. Å redusere stress hos en katt kan redusere sjansen for nedre urinveissykdommer, inkludert urinrørsblokkering.

Katten din kan bli stresset hvis:

  • De kjeder seg
  • Husholdningen har for mange katter og de må konkurrere om ressurser (dvs. alenetid ved kattedoen eller konkurrere om mat og vann)
  • Andre katter mobber den
  • Kattedoen dens er skitten

Noen ganger kan det å ha fremmende på besøk, flytte møbler eller oppussing også stresse en katt. Hvis katten din har problemer med urinstopp, vurder om det er noe som kan forårsake stress, og prøv deretter å eliminere disse stressfaktorene. Her er noen tips om hvordan du kan eliminere stress for katten din:

  • Gi katten din rikelig med leker for å engasjere den.
  • Sørg for å ha minst én kattedo ekstra i hjemmet enn du har katter, slik at de kan ha litt privatliv til å gjøre fra seg. Sørg for å spre disse kattedoene i hele huset. Sørg også for å rengjøre kattedoene daglig.
  • Sørg også for å ha én skål per katt. Tenk på det: vil du dele en tallerken med noen andre?
  • Gi katten din en hylle eller et oppholdssted. Katter elsker å være høyt oppe der de kan se ting, og det gir dem det privatlivet de ønsker.
  • Til slutt, snakk med veterinæren din om visse terapeutiske fôr som er formulert for å håndtere stressrespons hos katter.

Selv om urinrørsblokkering er vanlig blant kastrerte hannkatter, trenger det ikke å være et problem for pusen din. Snakk med veterinæren din for å finne den beste behandlingen for katten din.

Bidragsyters biografi

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten ble uteksaminert fra UC Davis School of Veterinary Medicine i 2002. Dr. Wooten, et medlem av American Society of Veterinary Journalists, fordeler arbeidstiden sin mellom praksis for smådyr i Greeley, Colorado, som foredragsholder om tilknyttede spørsmål, ledelse og kundekommunikasjon, og skriving. Hun liker å campe med familien, stå på ski, SCUBA og delta i triatlon.


Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterte artikler

Relaterte produkter