Hva er det beste hundefôret til små raser?

minutters lesetid

En liten hvit hund står oppreist på bakbeina mens en skål med tørrfôr holdes frem foran den. Hunden ser glad og opprømt ut med lysende øyne og stor munn

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Før vi tenker på det beste hundefôret for hunder av små raser; hva mener vi med en liten rase? Små hunderaser er vanligvis hunder som ikke veier mer enn 12-15 kg når de er voksne. Noen eksempler er jack russell terrier, yorkshire terrier, lhasa apso og cocker spaniel. Noen ganger kaller vi også de minste av de små rasene for miniatyr- eller toyraser, som chihuahua og pomeranian.

Når det gjelder ernæring, kan alle disse hundene betraktes som en del av samme gruppe: små og mini. Men hunder er jo hunder, sier du kanskje. Hvorfor fôre dem annerledes? Vel, når du tenker på forskjellen i størrelse, vekt, forbrenning og levetid på for eksempel en irsk ulvehund sammenlignet med en av minirasene vi nevnte, er det definitivt noen forskjeller.

De største forskjellene mellom små hunder og minihunder og større raser

  • Lengre gjennomsnittlig levetid. Generelt har mindre hunder en tendens til å leve lenger enn større hunder. Derfor har de nytte av høyere nivåer med antioksidanter som bidrar til å motvirke slitasje og cellealdring.

  • Raskere stoffskifte. Mindre hunder har et høyere stoffskifte enn større hunder. De mister varmen raskere og forbrenner flere kalorier per kilo kroppsvekt. Det betyr at de noen ganger sliter med å holde vekten.

     

  • De kan bli lettere stresset enn større hunderaser. Du kan tenke deg at hvis du er veldig liten, kan verden, dyrene og menneskene som lever i den, være litt overveldende.

  • Vekst og næringsbehov. Store og gigantiske hunderaser trenger å vokse og modnes langsommere enn små hunderaser. Derfor trenger de to gruppene litt forskjellige mineralbalanser for å få skjelettet og musklene til å vokse sunt og holde seg i toppform.

  • Små munner. Det kan virke åpenbart, men noen små hunder har små munner og trenger ganske enkelt andre størrelser på tørrfôret enn større hunder.

Hva er det beste fôret for en liten hund eller en minihund?

Det finnes ikke noe fasitsvar på dette, fordi det avhenger av hundens smak og behag, og om du foretrekker våtfôr, tørrfôr eller en kombinasjon av begge. Det eneste den lille hundens fôr være, er komplett og balansert. Det betyr at det inneholder alle næringsstoffene i riktig mengdeforhold for hundens livsfase. Hvis du liker å gi en kombinasjon av våt- og tørrfôr, noe mange hunder av små raser elsker, må du bare sørge for at begge blandingene er fullverdige og balanserte, og så kan du fôre med det forholdet du ønsker.

På grunn av hundens høye energibehov og små tenner bør du snakke med veterinæren din om hvilke alternativer som passer for din hund og hvor mye du bør gi den. Det er veldig viktig å holde hunden i form gjennom hele livet, men det kan hende at flere små måltider om dagen passer bedre for en liten hund enn ett eller to store måltider, slik at den holder vekten.

Som sagt kan mindre hunder ha en tendens til å bli litt mer stresset. Snakk med en veterinær eller en dyrepleier om hvordan du velger en rolig og veltilpasset valp fra starten av, og hvordan du sosialiserer og tilvenner den til den store, vide verdenen rundt den. Dette må gjøres på en positiv og tålmodig måte. Hvis du ender opp med en hund som synes livet er litt stressende, finnes det også fôr til små hunderaser med naturlige ingredienser som har vist seg å redusere angst og hjelpe mot tegn på stress. Hvis du gir hunden din riktig mat og holder den i form, kan dere begge få et langt og godt vennskap.

Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA