Hudproblemer hos hunder

$authorText
minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs


Hudsykdommer hos hunder kan skyldes mange ting. Allergier er en av de vanligste årsakene til hudproblemer og kan skyldes en rekke ting; alt fra parasitter til lopper og matingredienser kan være synderen. Atopisk dermatitt er begrepet som brukes om allergier mot allergener i miljøet, som pollen, støvmidd og visse planter.

Allergiske reaksjoner kan forårsake intens kløe, noe som ikke er gøy for hverken deg eller hunden din. Det er ofte kloringen og selvtraumene som deretter fortsetter å forårsake mange av de andre tegnene vi ser som:

 • Hårtap

 • Rød, betent hud

 • Skorper

 • Overdreven slikking og napping av huden

 • Rastløshet og forstyrret søvn

Hva kan du gjøre for å hjelpe med hundens hudtilstand?

Veterinæren din kan prøve å hjelpe til med å håndtere hundens hudtilstand på forskjellige måter, inkludert injeksjoner, orale medisiner, ernæringsbehandling, topiske sjampoer, dyppbehandlinger, salver og miljøbehandlinger.

Hvis veterinæren din har utført en biopsi eller har gitt hunden en reseptbelagt medisin, sørg for å følge anvisningene for pleie og aktivitetsbegrensninger nøye. Bruk miljøsprayer og tåkemidler kun som anvist og hold øye med hunden din og se etter tegn på at tilstanden gjentar seg. Ikke nøl med å ringe klinikken hvis det oppstår spørsmål eller problemer.

Noe å tenke på


Ernæring kan hjelpe hunder med uønskede matreaksjoner, og visse matingredienser kan være veldig fordelaktige for å støtte hudfunksjonen og bidra til å redusere betennelse og kløe. Det finnes forskjellige fôr tilgjengelig som er formulerte for å hjelpe med hudproblemer. Be veterinæren din anbefale et komplett og balansert fôr av høy kvalitet som passer for hundens tilstand.

Loppekontroll

Forebyggende tiltak før du ser lopper kan spare deg og hunden din for mye ubehag. Det er umulig å fullstendig eliminere lopper, da alle hunder vil møte dem på turer og ute i hagen. Et mer realistisk mål er loppekontroll, som innebærer å målrettet behandle for lopper i alle stadier av loppens livssyklus med et av de svært effektive topiske eller orale produktene som er tilgjengelige i dag. Veterinæren din kan anbefale et produkt som passer for hunden din, også med hensyn til andre dyr og familiemedlemmer i husholdningen din.

Miljøbehandling er også viktig ved loppekontroll. Hyppig støvsuging fjerner loppeegg i tepper, men sørg for å kaste støvsugerposen umiddelbart eller tøm sylinderen i en utendørs søppelbøtte. Det anbefales også å vaske hundens sengetøy og eventuelle tepper den liker å ligge på. Din veterinær kan også anbefale en husholdningsspray.

Flått

Flått sprer sykdommer som borreliose, som kan ramme både mennesker og dyr. Hvis du bor i eller besøker landlige områder med hunden din, bør du regelmessig sjekke den for flått.

Gjør ditt beste for å forhindre at hunden din streifer gjennom høyt gress og skog. Hvis du har vært ute og gått i slike områder, se etter små klumper på hundens hud (de kan ligne på vorter).

Rask fjerning kan forhindre spredning av flåttbåren sykdom. Det kan være vanskelig å fjerne flåtten selv uten å legge igjen en del av flåtten. Det er best å ta hunden til veterinæren i stedet, som vil være i stand til å fjerne den helt med riktig utstyr.

VIKTIG: Hudproblemer kan ha mange årsaker. Hvis du merker noen av tegnene vi har nevnt, for eksempel kløing og slikking, kontakt veterinæren din. Noen ganger kan det være en langvarig prosess å komme til bunns i grunnårsaken, men jo før du oppsøker veterinæren, desto raskere vil hunden din være tilbake og føle seg komfortabel igjen.

Anmeldt av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA og Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Relaterte artikler

 • Hvordan matallergi kan påvirke hunden din

  Dogs running Lær om varseltegn, symptomer og behandlinger av matintoleranse og matallergier hos hunder og hvordan dette påvirker hunden din.
 • Er hunden din i god form?

  Dogs running Hvordan kan du vite om hunden din er overvektig? Først vil veterinæren din veie hunden din ved dens vanlige helsekontroller. Mellom kontrollene, legg hendene på hundens ribbein; er de vanskelige, eller til og med umulige, å føle? I så fall er hunden din sannsynligvis overvektig.
 • Følg med på hundens vekt

  Visste du at en hund som veier 15 % eller mer over sin ideelle vekt regnes som overvektig? Det tilsvarer bare 330 gram for en liten hund som en chihuahua, men over 7,5 kilo for en rottweiler.
 • Kreft hos hunder: Årsaker, diagnose og behandlinger

  Dogs running Lær om symptomene, diagnose og behandling av kreft og svulster hos hunder, så dyreiere får verdifull informasjon og ressurser når de håndterer hundekreft.

Relaterte produkter