Hva tenker hunden min på?

Publisert av Erin Ollila
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Har du noen gang sett på hunder som leker i en hundepark, tilsynelatende smilende, hoppende og tassende over hverandre, og lurt på: "Hva tenker hunder på?" eller "Hvordan tenker hunder?". Kanskje du så på hunden din som stirret lengselsfullt ut av vinduet, lurte på hvilke tanker som krysser hodet, eller pratet med hunden din før jobb, og følte deg helt sikker på at de forsto alt du nettopp sa. Men gjør de det? Antar du ganske enkelt at hunden din forstår deg fordi den ikke-verbale kommunikasjonen deres, som øyekontakt, og til og med verbal kommunikasjon som bjeffing, får det til å virke som om de virkelig forstår hva du sier?

Det er ikke nytt å lure på hvordan hjernen til en hund fungerer. Mennesker har fundert på dette spørsmålet i århundrer. Tenk på dette sitatet fra Jeremy Bentham, som dateres helt tilbake til 1789, "... Spørsmålet er ikke: kan de resonnere? Heller ikke, kan de snakke? Men, kan de lide?" Alle kjærlige hundeeiere liker å tro at deres pelskledde venn kan kommunisere med dem. Faktisk tror mange at hundene deres opplever et bredt spekter av følelser og bekymrer seg for hundens lykke og følelsesmessige velvære. På grunn av dette ønsker eiere å tro at hunder kommuniserer, selv om det tilfeldigvis er en språkbarriere.

Selv om hunder kanskje ikke snakker ord på samme språk som deg, er de i stand til å forstå verden rundt dem. Nøkkelen er å forstå hvordan hjernen deres fungerer for å se hva de tenker og bedre forstå kommunikasjonssignalene deres.

Tenker hunder som mennesker?

Kvinnelig beagle hviler på en svart skinnsofa.

Det finnes utallige studier av hvordan den menneskelige hjernen behandler språk, men hvordan tenker hunder? Nevrovitenskapsmenn ved Eötvös Loránd University i Budapest fullførte en studie publisert i Science der de skannet hjernen til tretten familiehunder med en MR-maskin. Mens de var i skanneren, lyttet hundene til trenerens stemme som sa forskjellige fraser, for eksempel "bra gjort," som ble ansett som en meningsfull frase, og "som om," en meningsløs frase, både i rosende toner og følelsesmessig nøytrale toner. Funnene viste at de meningsfulle frasene ble behandlet i venstre hjernehalvdel, uavhengig av intonasjon, som ligner menneskets prosessering, mens de meningsløse frasene ikke ble registrert. " Det viser at disse ordene har betydning for hunder," sier Attila Andics, en nevroforsker som var medlem av forskerteamet.

I denne studien spilte intonasjon en rolle i hundenes forståelse og ble behandlet i høyre hjernehalvdel av hundenes hjerne. For eksempel lyste tale som lignet ros opp belønningssystemet i hjernen. Funnene i denne studien indikerer at betydningen av setninger og tonen de blir levert i behandles separat for å hjelpe hunder med å identifisere hva som spesifikt ble sagt til dem.

Har hunder god hukommelse?

Hvis du noen gang har prøvd å trene en valp, vet du at konsekvent praksis lærer hunden din å huske kommandoene dere har jobbet med sammen. Faktisk kan hunden din sannsynligvis vite hvordan den skal sitte, stå, legge seg ned, gi labb, rulle over og mange andre morsomme triks. Noen hunder har til og med blitt kondisjonert til å la eierne vite når de trenger å gå ut for å avlaste seg ved å slå en bjelle på døren eller bjeffe og sitte i nærheten av en utgang.

En fersk studie publisert i Current Biology antyder at ikke bare kan en hunds hukommelse trenes til å fullføre oppgaver, men at de husker mer om handlingene dine enn du kanskje tror. Forskerteamet undersøkte om hunder har tilgang til episodisk minne, som betyr å huske øyeblikk som har skjedd, men uten betingelser for å forvente at disse øyeblikkene kan oppstå igjen. Resultatene viste at hundene var i stand til å gjenkalle ubetingede episoder etter en tidsperiode, lik menneskelig erfaring. Dette betyr at hunder husker mennesker, steder og spesielt setninger uten å måtte bli belønnet for oppførselen sin. Det hjelper dem bedre å lære hvordan mennesker kommuniserer med dem, og hvordan de mest effektivt kan kommunisere med oss.

Så fortvil ikke hvis valpen ser ut til å ha problemer med å følge treningsprogrammet ditt. Det er ikke det at de ikke er i stand til å bli trent. Hunden din er tross alt svært intelligent. Det kan ganske enkelt bety at de er unge, har det gøy og kan bli distrahert med alle de utrolige og nye opplevelsene i verden, som å jage sommerfugler eller tygge på kobbelet. Hvis du fortsatt har problemer med treningen, kontakt en profesjonell hundetrener i ditt område eller spør veterinæren om anbefalinger om et treningsprogram.

Så, hva tenker hunder på?

Mens forskning på hundehjernen absolutt er nyttig for å forstå at hunder er i stand til å forstå kommunikasjon, kan det hende du lengter etter flere detaljer om hva som skjer i tankene deres. Har du noen gang lurt på hvordan de egentlig følte om de hjemmelagde hundegodbitene du lagde? Ja, hunden din slukte dem raskt, men det kunne ha betydd hva som helst. Kanskje de var sultne eller bare prøvde å ikke såre følelsene dine. Eller kanskje de likte godbitene og venter tålmodig på at du skal lage mer. Sannheten er at det ikke er noen konkret måte å vite sikkert om hva disse tankene er fra minutt til minutt. Det er opp til deg å tyde signalene og forestille deg de detaljerte tankene. Hunden din er tross alt din bestevenn!

Har du noen gang lurt på: "Hva tenker hunder på?" Selv om du kanskje ikke er i stand til å finne nøyaktig hva hunden din tenker på et gitt øyeblikk, kan du bli kjent med personligheten og oppførselen deres, noe som vil hjelpe deg med å tolke hva den tenker eller føler i løpet av dagen. Det er opp til deg og din fantasi å drømme opp detaljene!

Bidragsyters biografi

Erin Ollila

Erin Ollila er en hunde- og katteentusiast som tror på kraften i ord og hvordan et budskap kan informere – og til og med transformere – det tiltenkte publikummet. Hennes forfatterskap kan finnes over hele internett og på trykk, og inkluderer intervjuer, spøkelsesskriving, blogginnlegg og kreativ sakprosa. Erin er en nerd for SEO og alt som har med sosiale medier å gjøre. Hun ble uteksaminert fra Fairfield University med en MFA i kreativ skriving. Ta kontakt med henne på Twitter @ReinventingErin eller lær mer om henne på http://erinollila.com.

 

Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Relaterte artikler

Relaterte produkter