Hudkreft hos hunder: Symptomer, tidlig påvisning og diagnosen

Publisert av
minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Du har hørt om hudkreft hos mennesker, men kan hunder få hudkreft? Hvordan ser hudkreft ut hos hunder? Hunder kan utvikle flere forskjellige typer hudkreft, og som hos mennesker kan hver enkelt kreftform ha forskjellige symptomer. Heldigvis er de fleste hudvekster hos hunder godartede, fra fete svulster (lipomer) til talgcyster.

Kan hunder få hudkreft?

Ja. Ifølge Royal Veterinary College finnes det flere typer hudkreft som kan ramme hunder. For eksempel:

  • Mastcellesvulster. De vanligste svulstene hos hunder, mastcellesvulster, påvirker en type hvite blodlegemer som kalles en mastcelle, som kan forårsake kreftvekster på eller under huden.
  • Karsinom. Denne kreften kan påvirke forskjellige hudceller og kjennetegnes etter hvilken type celle som er berørt. Basalcellekarsinom og plateepitelkarsinom er noen eksempler.
  • Melanom. Denne kreften påvirker pigmentcellene som bestemmer hundens hudfarge.
  • Lymfom. Denne kreften har sin opprinnelse i lymfesystemet, og er kjent som kutan lymfom når den påvirker huden.

Selv om det ikke er noe klart svar på hva som får noen hunder til å utvikle hudkreft, oppgir Blue Cross følgende risikofaktorer:

  • Soleksponering og solbrenthet.
  • Tvangsmessig slikking på et bestemt hudområde.
  • Genetikk og rase.

Blue Cross forklarer at hunder med lys hud, tynn pels eller lite pels generelt sett har størst risiko for hudkreft. Det er også mer sannsynlig for visse raser å utvikle spesifikke typer kreft. For eksempel er beagler, boksere og bulldoger blant rasene som er mest utsatt for mastcellesvulster ifølge PDSA.

Likeledes er godartede vekster mer vanlig hos noen raser; Labradorer er mer utsatt for lipomer, mens pudler er spesielt utsatte for å utvikle cyster. Kreft kan imidlertid påvirke enhver hunderase, og det er mulig å forveksle noen kreftfremvekster med godartede vekster. Av den grunn er det viktig å være på vakt og diskutere eventuelle endringer i hundens hud med veterinæren din.

Hvordan ser hudkreft ut hos hunder?

Kan hunder få hudkreft? Ja. Så, hvordan ser hudkreft ut hos hunder? Blue Cross sier at hudkreft kan komme i mange forskjellige former, alt fra klumper og nupper til skorper og vorter. Flekker eller veksten kan også variere i farge.

For eksempel ser de fleste typer hudkreft ut som klumper i huden, og de kan være med og uten pels. Imidlertid kan ondartet melanom fremstå som en svart eller brun flekk, og kan være hevet, som en føflekk, eller flatt. Kutant lymfom, derimot, kan vise seg som flekker av rød, flassende hud, som ligner på ringorm. Både kutant lymfom og ondartet melanom kan raskt bli livsfarlig og krever rask diagnostisering og behandling.

Hvis du finner en klump på hunden din, er det grunn til bekymring? Som en tommelfingerregel kan enhver klump på hundens hud være bekymringsfull, spesielt hvis den er ny eller vokser raskt. Si at du klapper hunden din på det ene favorittstedet hele tiden. En dag merker du en liten klump. Senere merker du at den har vokst i størrelse. Dette kan være et tegn på at det er noe galt. Husk imidlertid at noen kreftformer kan være harde og andre kan være myke, så hvordan klumpen føles ved berøring er ikke en pålitelig indikator.

Et annet tegn å se etter er en masse som ser ut til å blø eller som siver uten grunn. Hunden din behøver imidlertid ikke å være plaget av dette, så hvor interessert den er i veksten eller hvor mye ubehag den viser er vanligvis ikke en pålitelig indikator på kreft.

Diagnostisering av hudkreft hos hunder

Når du tar med hunden din til veterinæren med aktuelle hudsymptomer, vil veterinæren sannsynligvis utføre en finnålsaspirasjon (FNA). Denne prosessen innebærer å stikke en nål, for eksempel de som brukes til vaksinasjoner, inn i massen for å trekke ut en celleprøve. Veterinæren din kan deretter undersøke cellene under et mikroskop eller sende prøven til en patologispesialist. Noen ganger er noen få celler på et lysbilde ikke nok for å stille en diagnose, så veterinæren din må kanskje utføre en biopsi på hunden din eller kirurgisk fjerne hele massen for å sende den til testing. Dette er den mest nøyaktige måten å få en diagnose på.

Beskåret portrett av ugjenkjennelig mannlig veterinær som undersøker hvit labradorhund på veterinærklinikk

Behandling for hudkreft hos hunder

Det er aldri lett å få en kreftdiagnose for hunden din. Sammen med alle følelsene du kanskje føler, lurer du sannsynligvis på hva neste trinn blir. Hvilken behandling er tilgjengelig? Hvordan kan du best støtte hunden din?

Heldigvis kan mange typer hudkreft hos hund kureres med kirurgisk inngrep. Hvis kreften er aggressiv eller har spredt seg til andre deler av kroppen ("metastasert"), kan veterinæren din også anbefale cellegift eller strålebehandling. Det er viktig å ha en åpen diskusjon med veterinæren din slik at du forstår alle behandlingsalternativene som er tilgjengelige for deg og hunden din.

Tidlig påvisning er nøkkelen

Selv om det ikke er mulig å fullstendig forhindre hudkreft hos hunder, kan tidlig påvisning gjøre en stor forskjell for å hjelpe hunden din til å komme seg raskere — og forhåpentligvis leve lenger. For å holde deg oppdatert på hundens helse, gi den en grundig koseøkt minst én gang i uken, og se etter mistenkelige klumper, kuler eller merker. Se på det som en hundemassasje! For eldre hunder som har mange klumper, lag en oversikt eller et diagram over hvor de er og størrelsen på dem. På den måten, hvis en begynner å vokse raskt, vil du raskt kunne oppdage det.

Sjekk med veterinæren din om du oppdager nye klumper eller merker. Noen ganger kan det være vanskelig å finne en liten klump når du har hunden på veterinærkontoret, så vurder å trimme pelsen rundt eller til og med sirkle rundt klumpen med en penn.

Kan hunder få hudkreft? Mens svaret er ja, vit at de fleste typer av hudkreft hos hunder kan behandles. Det viktigste er å overvåke hunden din regelmessig og ta opp eventuelle bekymringer med veterinæren din umiddelbart.

Bidragsyterens biografi

Dr. Karen Louis

Dr. Karen Louis

Dr. Karen Louis tok en doktorgrad i molekylær cellebiologi og byttet til en karriere innen veterinærmedisin. Hun ble uteksaminert fra University of Illinois og har praktisert i nesten 20 år. Hun eier en liten dyreklinikk i nærheten av St. Louis i USA, hvor hun kombinerer husbesøk med å styre sin unike lavstressklinikk. Som forfatter og prisvinnende naturfotograf redder hun eldre hunder fra lokale dyremottak og skjemmer dem bort i deres siste år.