Tips for å gi katten din piller og medisiner

Publisert av
minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Å være syk er kjipt, spesielt når du må ta medisiner for å føle deg bedre. Dette gjelder også for våre firbente venner. Enten det for en sykdom eller allergi, trenger katter av og til medisin for å føle seg bedre.

Bruk disse nyttige tipsene om hvordan du kan gi katten din piller for å gjøre medisineringen enklere for dere begge og hjelp den med å komme seg i form igjen.

Å holde katten

For noen katter kan simpelthen det å bli holdt utløse stress. Gå forsiktig bort til katten din, og snakk til den med en lav og beroligende stemme mens du plukker den opp. Pakk dem inn i et mykt håndkle eller teppe, anbefaler Cats Protection, holder bena fast og la bare hodet være fritt. Å støtte bena slik at de ikke dingler løst kan også få den til å føle seg mer komfortabel og trygg.

Hvordan gi katten din piller

Medisin for katter kommer vanligvis i pilleform. Med medisinen i hånden, husk dette: katter er glupe og godtar sjelden endringer i rutinene deres, så de vil ikke gjøre dette lett for deg. I motsetning til hunden din, som gladelig sluker en pille gjemt i en godbit, må du tilnærme deg katten din på en rolig, men utspekulert måte.

Hand holding out pills over the top of a gray cat.

Hvis du har en samarbeidsvillig katt, kan du prøve å putte pillen direkte i munnen dens. Ikke kast pillen inn i munnen dens da dette kan utgjøre en kvelningsfare (eller så spytter katten den rett ut på deg!). Plasser den i stedet på midten av tungen nær baksiden av munnen, og gni deretter forsiktig halsen for å oppmuntre pillen til å gå ned, råder International Cat Care. Gi den en skål med ferskt vann for å svelge pillen helt.

"Kjøttbollen"

En annen metode for å gi katten din en pille krever en mer sleip plan. Begynn med å gjemme pillen i kattens matskål med dens vanlige fôr. Våt eller halvvåt kattefôr fungerer best, men hvis katten din kun spiser tørrfôr, kan du gi den våtfôr når den tar pillen for å gjøre det til en spennende godbit.

Et annet triks er å gjemme pillen i en liten ball med kattemat. Dette gjemselspillet kan spilles ved å gjemme pillen i våtfôret, rulles til en ball og presenteres for katten din som en morsom godbit eller snacks.

Hvis katten din nekter å ta pillen i maten, kan du lure på om du kan friste den med "menneskemat", som for eksempel tunfisk. Imidlertid kan mange matvarer forårsake gastrointestinale plager hos katter. Sjekk alltid med veterinæren din før du gir katten din mat som ikke er ment for dyr.

Kattematsaus

Hvis du leter etter et annet alternativ for hvordan du kan gi katten din en pille, kan du bli fristet til å prøve å knuse den til pulverform. Men, som PDSA påpeker, virker noen piller ikke like bra hvis de er knust og må administreres hele. Sjekk alltid med veterinæren din og få deres uttrykkelige bekreftelse på at det er trygt å knuse pillen først.

Hvis kattens medisiner kan knuses, kan du gjøre dette ved å knuse den mellom to skjeer eller investere i en pilleknuser eller pillekutter fra ditt lokale apotek eller på dyrebutikken. Dette verktøyet gjør knusingen litt enklere og renere, siden medisinen er inneholdt i enheten, og de koster bare noen få pund.

Rør den knuste medisinen inn i en liten porsjon kattematsaus, som (forhåpentligvis) katten din vil slikke i seg. Den kraftige smaken på sausen vil ideelt sett skjule den ubehagelige pillesmaken. Husk å aldri gi katten medisin i melk, siden mange katter ikke kan fordøye meieriprodukter. Hvis den takker nei til en skje med saus, jobb den inn i dens vanlige fôr, enten som et spesielt pålegg for tørrfôr eller blandet med våtfôr.

Flytende formel

Hvis katten din nekter å ta medisiner eller er for syk til å spise normalt, kan veterinæren gi den reseptbelagte medisinen i en flytende form som administreres med en sprøyte. De fleste typer flytende medisin må oppbevares i kjøleskap. Imidlertid er det mer sannsynlig at katter godtar medisin som har romtemperatur. Legg aldri medisin i mikrobølgeovnen. Du kan heller varme den opp ved å holde sprøyten i hånden i noen minutter eller senke den i en kopp varmt (men ikke kokende) vann.

Som nevnt tidligere, hold katten din på en trygg og komfortabel måte med sprøyten i din dominante hånd. La katten slikke spissen av sprøyten slik at den kan prøve medisinen, og trykk deretter sakte på stempelet. Rett medisinen mot baksiden av svelget, men vær forsiktig så du ikke vipper hodet deres bakover; dette kan føre til at de puster inn noe av væsken eller blir kvalt.

Når medisinen er i kattens munn, hold munnen lukket en stund for å være sikker på at den svelger væsken. Ikke vær redd hvis den spytter ut noe av medisinen — dette er normalt. Selv om noe havner på fanget ditt, unngå ny medisinering og vent heller til neste dose.

Øye- og øredråper

Noen ganger må en katt ta øye- eller øredråper — spesielt hvis den har allergier. Akkurat som når du gir katten en pille eller flytende formler, må du holde katten din trygt for å administrere dem.

For øyedråper anbefaler Blå Kors først å la katten snuse på flasken og bli kjent med duften. Deretter kan du belønne dem med en godbit slik at de assosierer lukten med noe positivt. Når du er klar til å administrere øyedråpene, bruk fingeren og tommelen på den ikke-dominante hånden til å holde kattens øyelokk åpent, og bruk deretter den dominante hånden til å administrere medisinen. Det er ofte best å komme ovenfra, underfra eller fra siden av hodet, i stedet for rett mot ansiktet, slik at de ikke ser hva som skjer. Berør aldri kattens øye med pipetten eller fingrene.

For øredråper, plasser det nødvendige antallet dråper inn i kattens øre og masser deretter forsiktig bunnen av øret i en sirkulær bevegelse. Katten din vil ikke like noen av disse metodene, men som med alle medisiner for katter, er det avgjørende for helsen deres.

Pair of hands in blue latex gloves injects a calico cat in the back.Injeksjoner

Visse sykdommer, som diabetes, krever at eiere injiserer medisiner under huden. Du vil dra nytte av en hjelpende hånd når du gir sprøyter, så få en hjelper til å holde katten din i ro med et håndkle eller et fast, men varsomt grep.

En katt kan trenge en sprøyte avhengig av medisinen, så be veterinæren om å vise deg hvor og hvordan du bør sette sprøyten. Bruk alltid en ny kanyle for hver dose og noter klokkeslett og dato for hver sprøyte. Sørg for å snakke med veterinæren din hvis du har noen bekymringer om administrering av injeksjoner, eller hvis du trenger ytterligere råd eller veiledning.

Etter å ha gitt den medisiner, gi katten din litt ekstra kos. Den vil kanskje også ha litt alenetid, så gi katten den tiden og plassen den trenger hvis den vil trekke seg litt unna. Kast aldri en nål i søppelkassen når du er ferdig; kast den i en godkjent beholder for skarpe gjenstander eller ta den til ditt lokale apotek eller veterinærkontor.

Hvis du mistenker at katten din er syk, må du først kontakte veterinæren din for å avtale en kontroll og bare gi katten den spesifikke reseptbelagte medisinen fra veterinæren. Du bør aldri gi katten reseptfrie (OTC) medisiner formulert for mennesker (inkludert øyedråper), fordi mange av disse medisinene kan være farlige for kjæledyr.

Disse tipsene er kun ment å være nyttige tankestartere. Du bør alltid snakke med veterinæren din om det beste handlingsforløpet for å gi medisin til katten din. I tillegg er en grundig undersøkelse av en veterinær det beste du kan gjøre for riktig diagnostisering og behandling av katten din for eventuelle sykdommer.

Enten det er en kort kur med antibiotika eller en livslang måte å håndtere en tilstand på, er medisin for katter noen ganger nødvendig. De takker deg kanskje ikke, men katten din vil like å være frisk!

Bidragsyter Bio

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien er en forfatter, mamma og mangeårig katteforelder hvis to russiske blues styrer huset. Arbeidet hennes vises også i Care.com, What to Expect og Fit Pregnancy, der hun skriver om hunder og katter, graviditet og familieliv. Finn og følg henne på Instagram og Twitter @brovelliobrien.

relaterte artikler

Relaterte produkter