Kan hunder spise quinoa? (Og er det trygt?)

Publisert av Jean Marie Bauhaus
minutters lesetid

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Quinoa er frøet til en plante som har blitt spist av mennesker i tusenvis av år. Dens popularitet har økt i nyere tid siden den er glutenfri og gir mangfoldige næringsstoffer. For mennesker spises det ofte som et alternativ til ris og andre kornsorter. Men er quinoa trygt for hunder? Les mer for å oppdage de potensielle fordelene med å fôre quinoa til hunder — så vel som de potensielle ulempene.

Kan hunder spise quinoa?

Svart hund med tungen ut som slikker seg rundt munnen.
Quinoa er nå en ingrediens i mange hundefôr. Det brukes ofte som erstatning for korn som hvete, mais og ris. Foruten å være en kilde til komplekse karbohydrater, fiber og essensielle amino- og fettsyrer, inneholder quinoa en rekke vitaminer og mineraler. Disse er:

  • Jern
  • Kalsium
  • Kobber
  • Sink
  • Fosfor
  • Kalium
  • Magnesium
  • Mangan
  • Vitamin E
  • B-vitaminer

De essensielle næringsstoffene som finnes i quinoa støtter en sunn og blank pels, sunne tenner og negler og sterke bein. Næringsstoffene i quinoa (og andre korn og frø) bidrar til å støtte stoffskiftet, blodsukkernivået, hjernefunksjonen og kan være gode energikilder for daglige aktiviteter.

Er quinoa trygt for hunder?

Quinoa er belagt med et naturlig forekommende kjemikalie kalt saponin som beskytter den mot insekter mens den vokser. Dette kjemikaliet har vært kjent for å forårsake vevsskade hos både mennesker og hunder, ifølge Merck Veterinary Manual. I tillegg, når du mater hunden din med en balansert mat, anbefales det ikke å legge til noen ekstra ingredienser, inkludert quinoa, da det vil tilføre ekstra kalorier og forstyrre balansen mellom næringsstoffene i måltidet. Dette kan føre til helseproblemer over tid.

Noen hunder får fordøyelsesvansker når de spiser plantemateriale som ikke er riktig tilberedt. Å mate dem med quinoa kan forårsake urolig mage sammen med oppkast, diaré eller forstoppelse. Oksalater som finnes i planter kan også øke betennelse hos hunder, noe som kan forverre smertene hos hunder med leddgikt. En annen ting å huske på er at quinoa ofte tilberedes med andre ingredienser, som salt, løk, bønner, kjøtt og krydder, som kan være skadelig for hundens helse. Av denne grunn er det aldri en god idé å mate hunden din med quinoa som er tilberedt for mennesker — ikke engang en liten smak av tallerkenen din.

Å mate hunden din med quinoa

Før du mater hunden din med noe, er det alltid best å snakke med hundens veterinær, men kan hunder spise quinoa? Ja, når det er riktig tilberedt i en fordøyelig form, og i riktige mengder som en del av et komplett og balansert måltid, kan quinoa gis til hunder. Generelt sett er det alltid best å omgå alle de tilknyttede risikoene ved å unngå å gi hunden mat til bords.

Bidragsyters biografi

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus er en dyreelsker, frilansskribent og romanforfatter. Hun bor for tiden i Ozark sammen med mannen sin og deres firbeinte gjeng, hvor hun liker å se flere ville dyr i bakhagen mens hun drikker morgenkaffen.

Relaterte artikler

Relaterte produkter