Hvorfor uler hunder?

Publisert av Jean Marie Bauhaus
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Hunder lager flere forskjellige lyder for å uttrykke forskjellige behov, men ulingen til en hund er umulig å gå glipp av. Årsaken bak ulingen deres, derimot, er ikke alltid like tydlig. Så hvorfor uler hunder? Les videre for å finne ut mer.

Hund som bjeffer i eng

Hvorfor uler hunder?

Uling er en dypt forankret oppførsel. Ulingen til en hund, likt en ulvs uling, er et høyt, langt og sørgmodig hyl. Det er annerledes enn bjeffing, som vanligvis er kort og eksplosivt.

En hund kan ule av lignende grunner til at ulver uler. Men siden hunder har utviklet seg og knyttet tettere bånd til mennesker, har noen av grunnene bak deres uling også utviklet seg. Her er flere grunner til hvorfor hunden din kan ule:

  • Kommunikasjon med flokken. Som ulver, kommuniserer hunder med resten av flokken gjennom uling, for å signalisere sin tilstedeværelse eller for å indikere hvor de er, forklarer PetHelpful. Dette stemmer ikke bare for villhunder som løper i flokker, men også tamme hunder som anser sin menneskefamilie og sine forsørgere som en del av flokken. Dette kan forklare hvorfor hunden din uler når du eller et annet familiemedlem har vært borte hjemmefra en stund.
  • For å avverge rovdyr og markere territoriet sitt. Hunder uler for å erklære deres territorie til rivaler og potensielle trusler, og advarer dem at de må holde seg unna. Dette kan være grunnen til at en hunds uling kan utløse uling i hele nabolaget — alle gir klar beskjed til hverandre om hvem som styrer hvilket område.

To huskyer uler mens de ligger side om side på en strandkant.

  • Som en reaksjon til lyd. Hunden din kan ule i respons til en sirene i nærheten, et musikkinstrument, lyd fra fjernsynet eller når du synger. Selv om dette kan bety at de protesterer fordi de ikke liker lyden, kan det like greit bety at de liker lyden og vil bli med!
  • For å uttrykke følelsene sine. Hunder kan ule som et uttrykk for mange følelser, sier PetHelpful, som seier, begeistring, frykt, ensomhet, frustrasjon, nedstemthet og angst. Blue Cross forklarer at noen hunder opplever separasjonsangst og uler ofte når eierene deres er borte.
  • For å uttrykke smerte. Hunder som opplever fysisk smerte eller ubehag kan ule for å fange oppmerksomheten til eierene sine. Dersom årsaken bak hundens uling er uklar, kan det være lurt å se etter tegn til smerter hos hunden. Dersom hunden fortsetter å ule og du ikke finner ut hvorfor, kontakt veterinæren din.

Du har også kanskje merket at hunden liker å vippe hodet mot himmelen for å slippe løs vokaliseringen sin. Det er mange grunner til hvorfor hunder vipper hodet opp, men det er lite informasjon om hvorfor hunder "uler mot månen." Mange mistenker at det er fordi stemmebåndene rettes ut, noe som gir mer luftflyt fra brystkassen så de får til denne typen vokalisering. Andre spekulerer at det lar lydbølgene strekke seg lengre, noe som lar flere hunder eller skapninger vite at de er her.

Hunder som uler mer enn andre

Selv om uling er vanlig blant alle hunder, er det større sannsynlighet for at visse raser uler mer enn andre. Dette inkluderer jakthund-raser som dachshund, beagle, basset hound og blodhund, samt husky, alaskan malamute og american eskimo hunder.

Hunder kan også ule mer desto eldre de blir, spesielt om de har problem med hørsel eller syn. PDSA forklarer også at mye uling hos eldre hunder kan være et tegn på demens.

Å trene en hund opp til å ikke ule

Fordi hunder kan ule av flere årsaker, er det flere teknikker for å trene opp hunden til å stoppe ulingen. Om ulingen skyldes smerte eller lyd, er ulingen sannsynligvis så uregelmessig at trening ikke er nødvendig. Men dersom hunden din er flink til å sette i gang nabolagets ulekor om natten, bør du nok trene den. Siden uling er et adferdsmesisg trekk, kan det ta mye mer tid å trene dem til å stoppe ulingen. Aldri kjeft på en hund som uler fordi hunder forstår sjelden hva de har gjort galt. Belønn heller god oppførsel. I dette tilfellet, gi dem mye kjærlighet eller en godbit når de stopper uligen. Du kan også omdirigere deres oppmerksomhet til noe mer produktivt i det de begynner å ule.

Så, hvorfor uler hunder? Det viser seg at det er mange grunner. Men en ting er sikkert: Når hunden din uler, betyr det ofte bare at de vil ha oppmerksomhet fra deg!

Bidragsyters biografi

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus er en dyreeier, dyreblogger og forfatter fra Tulsa, Oklahoma, hvor hun vanligvis skriver under oppsyn av et fang fullt av pelsdotter.

Relaterte artikler

Relaterte produkter