Katt vs. hund: Hva passer best for meg?

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Katter og hunder kan godt bo sammen uten at det blir helt katastrofe. Disse to artene kan faktisk komme veldig godt overens, til tross for de betydelige forskjellene. Men hvordan kan disse forskjellene påvirke forholdet ditt til hunden eller katten din, eller avgjørelsen om å adoptere en firbeint venn, dersom du bare kan velge én? Her er det du trenger å vite om katt vs. hund-dilemmaet for å hjelpe deg med å svare på spørsmålet: "Hvilket kjæledyr passer best til meg?"

Hunder er flokkdyr

Two black and silver miniature schnauzer dogs chewing on the same stick.I naturen så danner hunder flokker sammen, hvor hvert medlem bidrar med å finne mat og beskytte flokken, ifølge Veterinarians.com. Flokken har vanligvis en "alfahund" som de andre hundene ser på som sin leder. Dette flokkinstinktet er bevart hos tamhunder og som generelt sett gjør at de er sosiale, vennlige, og svært glade for å høre til en familie, eller til og med en enkeltperson, som kan forsørge den med mat og lederskap. Hunder følger instinktivt etter flokken, og dette gjør at de har det lettere for å akseptere situasjoner som flytting og reising. Dette flokkinstinktet gjør det også svært vanskelig for hunder å bli etterlatt alene, spesielt i lange tidsperioder. Hunder trenger nærhet og oppmerksomhet. Å ha en hund kan sammenlignes med å ha et ungt barn.

Katter jakter alene

I motsetning til hunder så jakter de fleste ville katter, med unntak av løver, alene og om natten. Katter er også, i motsetning til hunder, i stand til å hoppe og klatre, noe som kommer godt med under jakt og som gjør det lettere å flykte fra farer. De skarpe og inntrekkbare klørne gir en stor fordel når det gjelder å fange byttedyr og å forsvare seg mot større rovdyr. Dette gjør at katter ikke trenger å samarbeide for å klare seg. Det gjør dem også territoriale.

Disse instinktene gjør at huskatter er mye mer selvstendige enn hunder. Selvstendigheten deres kan gjøre at de virker reservert. De sover ofte om dagen, og vandrer gjennom huset om natten. Katter er ikke bare glade i plassen sin, de kan også ha en tendens til å markere territoriet sitt ved å urinere utenfor kassen, spesielt dersom de ikke er kastrerte eller steriliserte. At de er territoriale gjør at flytting eller til og med ommøblering er en kilde til stress. Selv om kattens selvstendige natur generelt sett gjør dem bedre i stand enn hunder til å bli etterlatt alene, er det viktig å huske på at alle katter er forskjellige. Enkelte raser er mer sosiale enn andre. Katter kan knytte svært sterke bånd til sine mennesker. Når favorittpersonen til en katt forsvinner, kan katten utvikle separasjonsangst, spesielt dersom den skifter eier. Katter er også svært intelligente skapninger, og selv om de har jegermentaliteten innkodet i sitt DNA, vet de også hvem som gir dem mat og leker med dem. Selv om det kan hende at katter i begynnelsen ikke er like kjærlige som hunder, kan katter bli veldig glade i sine menneskelige venner, og de kan godt male seg gjennom en koselig filmkveld. Katter lever også ofte lenger enn hunder, noe som kan være av betydning dersom du leter etter en firbeint venn for livet.

Trening av kjæledyr: Katt vs. hund:

The gray cat with green eyes lies on a sofa. Gray cat with green eyes. Gray cat. Striped not purebred kitten. Small predator. Small cat.Når det gjelder trening av katter og hunder, er hunder generelt sett de enkleste å trene. Hundenes flokkmentalitet gjør dem i stand til å følge en leder, og gjør dem av natur generelt sett mer lydige. Hundetrening er typisk sett en prosess hvor innlæring og styrking av kommandoer hjelper til med å kommunisere dine ønsker til hunden. Hunder er så ivrige etter å behage at de gladelig gjør det du ønsker. Hver hund er imidlertid forskjellig, og enkelte raser har et temperament og en kapasitet for læring som gjør dem lettere å trene enn andre.

Katter kan trenes, men ikke like grundig som hunder. Det krever mye tålmodighet og konsistent trening for å overkomme katters forsettlige natur. Når en trener katter er det best å fokusere på grensesetting.

Når det gjelder renslighet, har katter en fordel overfor hunder. Katter bruker kattedoen instinktivt. Iblant er det nok å vise dem hvor kassen er én gang. Dersom katten har vanskelig med å bruke kattedoen, eller ser ut til å glemme det etter å ha lært det, er dette ofte et tegn på et underliggende helseproblem, og du burde ta kontakt med veterinæren.

Hunder kan imidlertid være mye vanskeligere å gjøre husrene, spesielt valper. Det skal ofte mye repetisjon og belønninger til for å lære dem hvor det er, og ikke er, akseptabelt å gå på do.

Tenk på plassen

Selv om hunder kan være fornøyde med å bo i en liten leilighet, trenger de fremdeles utendørs aktivitet. Dersom du har en aktiv livsstil og kan gå tur med hunden eller slippe den ut i bakgården for å løpe rundt og leke, kan en hund passe godt. Hvis du imidlertid bor i en liten leilighet, kan en katt være en utmerket kompanjong. Katter får treningsøkten sin generelt sett gjennom lek (en utmerket anledning for å knytte bånd mellom deg og katten), og gjennom sitt generelle jaktinstinkt hvor de ligger på lur etter et bytte (leker i dette tilfellet) og hopper opp i høye trær (kattetrær). Dette gjør at katter ikke trenger et like stort område for å bevege seg på. I et stort hus kan en miste katten ut av syne, da de er flinke til å leke gjemsel.

Kostnader

Det er sant at kostnader burde vurderes når man velger å adoptere et kjæledyr. Det er ofte dyrere å ha en hund, med fôr, leker, valpekurs, dyrepasser og veterinærregninger. Ettersom katter er selvstendige av natur, har de lært å ta vare på seg selv, og trenger stort sett mennesker kun for å få mat. Selv leking kan være så enkelt og kosteffektivt som en lommelykt eller et fjær knyttet til en pinne.

Hva er det beste kjæledyret for meg?

Katter og hunder er ikke de eneste som har forskjellige temperament og personligheter. Ifølge Psychology Today er hundeeiere og katteeiere også svært forskjellige på disse områdene. De fleste som bare har katter har en tendens til å være mer introverte, mindre sosiale og mer reserverte, mens hundeeiere er mer sosiale, samhandlende og åpne for nye opplevelser.

Uansett om din personlighet stemmer mest med en typisk hundeperson eller en typisk katteperson, er det viktig å ha i tankene at en hund sannsynligvis vil kreve en god del mer tid og oppmerksomhet enn en katt. Dersom du ser etter en kompanjong som alltid er ved din side, kan en hund være det beste valget. Katter kan være svært kjærlige og oppmerksomme, men bare opp til et visst punkt. De har en tendens til å bli overstimulert eller kjede seg mye lettere enn hunder, og ønsker dermed å gjemme seg bort en stund. Så dersom du ønsker selskap fra et kjæledyr, men du ikke har et veldig stort behov, kan du vurdere en katt.

Igjen, dette er svært generelt. Husk at katter og hunder ikke bare er forskjellige arter, men de er alle individer innenfor hver sin art, og det kan hende at disse generelle trekkene ikke gjelder for ett individuelt dyr. Faktorer som genetikk, rase, rasens temperament og dyrets historie har alle noe å si for hvor vennlig, sosialt og trenbart dyret er. Uansett hvilken side du er på i katt vs. hund-debatten er det viktig å lære om dyret du velger før du ønsker det velkommen til sitt nye hjem for resten av livet. Vurder å passe katten eller hunden til en venn eller et familiemedlem for å se om du foretrekker en over en annen. Sørg også for å tilbringe litt tid hos din lokale dyrevernsorganisasjon før du tar den endelige beslutningen om å adoptere. Det kan hende du oppdager at det ikke er arten som gjør at du tar en beslutning, men båndet du knytter med et av dyrene. Uansett hvilken art du velger å adoptere vil du, med nok kjærlighet og hengivenhet, helt sikkert finne en venn for livet.

Contributor Bio

$authorImageAlt

Jean Marie Bauhaus

 

Jean Marie Bauhaus er en dyreeier, dyreblogger og forfatter fra Tulsa, Oklahoma, hvor hun vanligvis skriver under oppsyn av et fang fullt av pelsdotter.

 

Relaterte produkter