De første tre månedene

Published by
min. lesing
Dog image

 

Din nye valp: de første tre månedene

Alle valper utvikler seg på samme måte, uansett hvilken rase de er. De gjennomgår de samme stadiene fra nyfødt til voksen. Det er ikke bare interessant for deg å kjenne til disse stadiene, men det er også viktig at du er klar over hva valpen din er i stand til i ulike faser i livet.

Selv om valper følger det samme utviklingsmønstret, kan dette skje med ulik hastighet avhengig av rasen. Generelt sett utvikler små raser seg raskere og er ofte fullt utvokste før de er ett år gamle. For større raser kan det ta helt opptil 18 måneder til de er fullt utviklet.

 

Fra null til to uker

I likhet med et nyfødt barn, vil valpen tilbringe sine første levedager med å sove og die. Den vil også kunne krype rundt omkring, og hvis den fryser, vil den oppsøke varmen fra moren eller søskenene. Når valpen er 10-14 dager gammel åpner den øynene, men synet er dårlig i de første par ukene.

 

Uke tre

De første tennene kommer til syne, og valpen lærer å gå og drikke. Mot slutten av den tredje uken utvikler luktesansen seg. Oppdretteren bør utsette den for mildt stress, men det er ikke noe du trenger å bekymre deg over. Selv det å ta valpen opp og holde den på forskjellige måter defineres som mildt stress. Valpen blir slik vant til å bli håndtert av mennesker, og være bedre utrustet til å klare seg senere i livet.

 

Uke tre til tolv: Sosialisering

Dette er en svært viktig periode for valpen. Hvis den skal utvikle seg til en glad, sunn og velbalansert hund, trenger den å treffe andre mennesker og hunder og utforske forskjellige omgivelser.

Første trinn: Fra uke 3-5: Valpen begynner å reagere på høye lyder. Dette er nyttig for moren når hun knurrer til valpen for å hindre den i å die for mye. Ved omtrent 4 uker vil hørselen, synet og luktesansen til valpen fungere bedre. Den vil bjeffe, logre og lekebite på moren og søskenene. Den vil også begynne å spise fast fôr og forlate soveområdet når naturen kaller. Fra uke 4-5 begynner valpen å jage og leke risteleker. Den vil også vise tenner, knurre og bære ting i munnen.

Andre trinn: Fra uke 5-8: Valpens ansikt blir mer uttrykksfullt og ørene og øynene blir mer koordinert. Den vil ta del i leker med søskenene og i den 7. uken vil den være klar til å flytte til sitt nye hjem. Ved slutten av den 8. uken vil valpen være nysgjerrig og ønske å gå på oppdagelsesferd, men samtidig være forsiktig.

I den siste uken før du henter valpen bør den tas vekk fra moren og søskenene og ha mer kontakt med mennesker - både barn og voksne. Valpen bør få minst fem minutters udelt oppmerksomhet hver dag.

Fra uke 6-8 begynner valpen å finne seg til rette med deg og familien din, og vil se, høre og lukte nye ting i sitt nye hjem. Så snart valpen er over dørterskelen, bør du begynne å lære den å bli stueren.

Tredje trinn: Fra uke 8-12: Den nye valpen vil ha et sterkt ønske om å behage når den prøver å finne sin plass i en ny familie. Du skal begynne å lære den "menneskeleker" og gradvis få den til å slutte med lekebitingen.

Relaterte artikler

 • Identifisering av valpen

  Som nevnt tidligere skal hunder i følge politivedtektene være utstyrt med halsbånd med navn, adresse og telefonnummer til eieren.
 • Belønn hunden hele livet - ikke bare til Jul  

  Alle liker vi å gi en godbit i ny og ne- og spesielt nå når julen kommer.
 • Hannhund eller tispe?

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
 • Å vende seg til å gå i bånd

  180680638 Selv om det vil ta noen uker før du kan ta med valpen ut i bånd (før vaksinen skal du bære valpen for å unngå smittefare), kan du lære den til å bli vant med halsbåndet etter at den har hatt et par dager til å finne seg til rette i det nye hjemmet sitt.

Relaterte produkter

 • Hill's™ Science Plan™ Hund Voksen Lam med Ris

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153 Canine Adult Lamb and Rice er sammensatt for å støtte sunn fordøyelse og mager muskelmasse. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og lett fordøyelig lam.
 • Hill's™ Science Plan™ hund Voksen med Oksekjøtt

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Delicious Beef er sammensatt for å støtte mager muskelmasse og sunne organer. Med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og omega-3-fettsyrer.
 • Hill's™ Science Plan™ Hund Voksen med Kylling

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Chicken er sammensatt for å støtte mager muskelmasse og sunne organer. Med klinisk dokumenterte antioksidanter, magre proteiner og omega-3-fettsyrer.
 • Hill's™ VetEssentials™ Valp Mini Kylling

  <ul><li><p>Eksklusivt hos dyrlegen. Komplett ernæring som støtter de fem essensielle helsebehovene hos valper fra 4 ukers alder for god vekst. Med klinisk dokumenterte antioksidanter og DHA for kognitiv utvikling og godt immunforsvar.</p>