De første tre månedene

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Dog image

 

Din nye valp: de første tre månedene

Alle valper utvikler seg på samme måte, uansett hvilken rase de er. De gjennomgår de samme stadiene fra nyfødt til voksen. Det er ikke bare interessant for deg å kjenne til disse stadiene, men det er også viktig at du er klar over hva valpen din er i stand til i ulike faser i livet.

Selv om valper følger det samme utviklingsmønstret, kan dette skje med ulik hastighet avhengig av rasen. Generelt sett utvikler små raser seg raskere og er ofte fullt utvokste før de er ett år gamle. For større raser kan det ta helt opptil 18 måneder til de er fullt utviklet.

 

Fra null til to uker

I likhet med et nyfødt barn, vil valpen tilbringe sine første levedager med å sove og die. Den vil også kunne krype rundt omkring, og hvis den fryser, vil den oppsøke varmen fra moren eller søskenene. Når valpen er 10-14 dager gammel åpner den øynene, men synet er dårlig i de første par ukene.

 

Uke tre

De første tennene kommer til syne, og valpen lærer å gå og drikke. Mot slutten av den tredje uken utvikler luktesansen seg. Oppdretteren bør utsette den for mildt stress, men det er ikke noe du trenger å bekymre deg over. Selv det å ta valpen opp og holde den på forskjellige måter defineres som mildt stress. Valpen blir slik vant til å bli håndtert av mennesker, og være bedre utrustet til å klare seg senere i livet.

 

Uke tre til tolv: Sosialisering

Dette er en svært viktig periode for valpen. Hvis den skal utvikle seg til en glad, sunn og velbalansert hund, trenger den å treffe andre mennesker og hunder og utforske forskjellige omgivelser.

Første trinn: Fra uke 3-5: Valpen begynner å reagere på høye lyder. Dette er nyttig for moren når hun knurrer til valpen for å hindre den i å die for mye. Ved omtrent 4 uker vil hørselen, synet og luktesansen til valpen fungere bedre. Den vil bjeffe, logre og lekebite på moren og søskenene. Den vil også begynne å spise fast fôr og forlate soveområdet når naturen kaller. Fra uke 4-5 begynner valpen å jage og leke risteleker. Den vil også vise tenner, knurre og bære ting i munnen.

Andre trinn: Fra uke 5-8: Valpens ansikt blir mer uttrykksfullt og ørene og øynene blir mer koordinert. Den vil ta del i leker med søskenene og i den 7. uken vil den være klar til å flytte til sitt nye hjem. Ved slutten av den 8. uken vil valpen være nysgjerrig og ønske å gå på oppdagelsesferd, men samtidig være forsiktig.

I den siste uken før du henter valpen bør den tas vekk fra moren og søskenene og ha mer kontakt med mennesker - både barn og voksne. Valpen bør få minst fem minutters udelt oppmerksomhet hver dag.

Fra uke 6-8 begynner valpen å finne seg til rette med deg og familien din, og vil se, høre og lukte nye ting i sitt nye hjem. Så snart valpen er over dørterskelen, bør du begynne å lære den å bli stueren.

Tredje trinn: Fra uke 8-12: Den nye valpen vil ha et sterkt ønske om å behage når den prøver å finne sin plass i en ny familie. Du skal begynne å lære den "menneskeleker" og gradvis få den til å slutte med lekebitingen.

Relaterte artikler

Relaterte produkter