Hva bør du gi en liten, eldre hund? | Hill's Pet?

minutters lesetid

En svartbrun hund dukker opp bak et gjerde. Den har hoppet og er fanget i luften og, og det ser ut som den står oppreist

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Før vi går nærmere inn på hva du skal fôre en liten seniorhund med, bør vi avklare hva vi mener med en liten seniorhund. Små hunderaser er gjerne hunderaser som ikke veier mer enn 12-15 kg som voksne. Nøyaktig når en hund regnes som eldre, avhenger litt av størrelsen. Små hunder lever generelt sett lengre enn sine slektninger av store og gigantiske raser. Så mens en labrador for eksempel kan regnes som eldre når den er sju år gammel, vil en liten hund som en Jack Russell terrier sannsynligvis ikke regnes som senior før den er ni til ti år gammel.

Hvis du vil vite alt om fôring av små hunder generelt og hvordan de skiller seg fra større raser, kan du lese alt om det her. Kort sagt; små raser:

  • Har en raskere forbrenning og trenger derfor flere kalorier per kilo kroppsvekt.

  • Modnes raskere enn store raser, så de trenger en litt annen mineralbalanse.

  • Har mindre munn, så de trenger mindre knotter.

  • Kan bli lettere stresset enn større raser, så de kan ha nytte av et fôr med naturlige angstdempende ingredienser.

  • Lever lenger og har derfor godt av ekstra antioksidanter som bidrar til å bekjempe slitasje og cellealdring.

Hvorfor må eldre hunder fôres på en annen måte enn voksne?

Når hundene blir eldre, begynner ting å forandre seg, akkurat som hos oss mennesker. De blir gradvis mindre aktive, kroppssystemene kan begynne å fungere mindre effektivt, og degenerative problemer som leddgikt kan oppstå og redusere bevegeligheten. En av grunnene til at hundene lever stadig lenger i dag, er god ernæring, og hvis du bytter til et seniorfôr når tiden er inne, vil du kunne dra nytte av alle de optimale fordelene ved god ernæring gjennom hele hundens liv. Senior hundefôr har gjerne disse fordelene for eldre hunder:

 

  • Reduserte kalorier. Eldre hunder har en tendens til å legge på seg fordi de er mindre aktive og kan ha bevegelsesproblemer. Overvekt er aldri bra, men med leddproblemer er det enda verre, så det er veldig viktig å holde hunden slank. Seniorfôr hjelper fortsatt hunden din til å føle seg mett, men inneholder færre kalorier. Det motsatte kan imidlertid også være tilfelle, ettersom tannproblemer og andre helseproblemer kan føre til smerter og manglende motivasjon til å spise. Med høy alder har hunder også en tendens til å begynne å miste muskelmasse og dermed vekt. Det er viktig å opprettholde en sunn vekt og muskelmasse, så snakk med veterinæren din om avansert ernæring for eldre hunder.

  • Kontrollert innhold av protein og mineraler. Eldre hunder er mer utsatt for hjerte- og nyreproblemer fordi organene kan begynne å fungere mindre effektivt. Kontrollerte protein- og mineralnivåer kan bidra til å avlaste disse organene. Proteinet må være av høy kvalitet og lettfordøyelig for å bidra til å opprettholde muskelmassen.

  • Økt innhold av antioksidanter og omega. Antioksidanter bidrar til å motvirke celleslitasje, mens virker betennelsesdempende og har mange andre fordeler. Økte nivåer av begge kan også bidra til å redusere tegn på aldring av hjernen og kognitiv dysfunksjon.

Så, hva bør du gi din lille, eldre hund?

Før du vurderer å bytte fôr, bør du alltid snakke med veterinæren din først, og husk å gjøre eventuelle endringer i kostholdet gradvis over fem til syv dager. På denne måten unngår du mageproblemer som følge av plutselige endringer.

Du vil ha et fôr som dekker behovene til både små og eldre hunder. Den må også være komplett og balansert, noe som betyr at den inneholder alle næringsstoffene hunden din trenger i riktig mengdeforhold. Du kan gi våtfôr, tørrfôr eller en kombinasjon av de to, avhengig av hundens smak og dine preferanser. Eldre hunder kan ha nedsatt appetitt, så det kan være lurt å gi dem våtfôr for å stimulere appetitten.

Det kan også være lurt å heve mat- og vannskålene, enten ved å plassere dem på en trapp eller et spesielt stativ. Tenk på sklisikre gulv, spesielt der hunden skal spise, da det kan være svært smertefullt for eldre hunder å skli. Disse endringene kan hjelpe hunder med leddgikt til å spise mer komfortabelt. Mindre og hyppigere måltider kan også passe bedre for noen eldre hunder.

Den gode nyheten er at det finnes mange fôr som er laget spesielt for små seniorhunder, slik at du har mange valgmuligheter og en god variasjon for din eldre venn. Snakk med veterinæren din om hva som passer best for akkurat din hund, slik at du og hunden din kan nyte så mange av de gylne årene som mulig.

Gjennomgått av Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA