Fôr som er farlig eller giftig for katter

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Du vil selvfølgelig gi din katt det beste kattefôret med alt hva en katt behøver av ernæring. Men innimellom kan det være fristende å gi katten matrester eller godbiter. Husk da at noen mattyper kan være giftige for en katt. Her ser vi på noen av dem:

Løk og hvitløk

Løk, hvitløk, sjalottløk og vårløk kan skade katters røde blodceller og føre til anemi. Spesielt i større mengder er denne typen mat farlig, men også konsentrerte produkter som løksuppepulver eller hvitløkspulver kan også være farlig. Katter som er apatiske, slappe, har dårlig appetitt, blekt tannkjøtt og orange til mørk rød urin skal til dyrlege med en gang.

Tabby cat approaches woman by standing on the arm of a green and white plaid couch.

Råe egg, rått kjøtt og bein

Som hos mennesker kan råe egg eller rått kjøtt føre til salmonellose eller E-Coli-forgiftning hos katt. Symptomene kan variere men kan inkludere oppkast, diaré og apati. Salmonella og E-Coli kan også smitte mennesker så hold katten unna slik rå mat og vask alltid hendene godt etter å ha håndtert slik mat. Råe egg inneholder også et enzym som kan gi problem med hud eller pels. Råe bein er heller ikke bra. De kan føre til kvelning eller skade tarmene eller tennene.

Sjokolade og Koffein

De fleste har hørt at sjokolade kan være meget giftig for hunder, men det er like giftig for katter. Sjokolade inneholder stoffer kalt metylxantiner som kan føre til oppkast og diaré, høy kroppstemperatur, muskelkramper, unormal hjerterytme, buksmerter, øket tørst og kramper. Metylxantiner finnes også i koffein-drikker og disse bør også unngås. Oppsøk din dyrlege om din katt viser noen av de overnevnte symptomene. På generell basis kan vi si at mørkere sjokolade er farligere enn lyse melkesjokolader og hvit sjokolade.

Alkohol og rå gjærdeig

Alkohol og mat som inneholder alkohol kan være farlig for din katt. Det kan føre til oppkast, diaré, kramper, desorientering, pusteproblemer, koma og i verste fall død. Det er også viktig å holde din katt unna rå gjærdeig. Rå gjærdeig vil gjære videre og utvide magesekken samtidig som det dannes alkohol. Tror du din katt har fått i seg selv små mengder alkohol bør du dra til dyrlegen med en gang.

Melk og melkeprodukter

Selv om vi tror katter elsker melk er det likevel ikke bra for katten. Katter klarer ikke å fordøye laktosen i melk, noe som kan føre til magetrøbbel og diaré. Flest katter får laktose i seg kun som kattunge når de dier. Die gjør de bare noen uker og senere vil fordøyelsesapparatet ikke kunne bryte ned laktose lengre. Så selv om noen katter kan drikke melk uten å få problemer anbefales det å ikke gi katter melk da det ofte fører til fordøyelsesproblemer.

Druer og rosiner

Selv små mengder med druer eller rosin kan gjøre din katt syk. Det kan også føre til akutt nyresvikt. Har katten fått i seg druer eller rosin kan den begynne å kaste opp innen 12 timer. Andre symptomer som kan komme i løpet av 24 timer inkluderer apati eller hyperaktivitet, diaré, nedsatt appetitt, buksmerter og nedsatt urinering.

Vi vet ikke hvorfor druer og rosiner kan føre til nyresvikt hos katt. Selv små mengder kan gjøre katter syke. Og selv om noen katter ser ut til å tåle druer og rosiner er det best å holde druer og rosiner langt utenfor rekkevidden til katten.

Hundefôr

Selv om hundefôr ikke er giftig for din katt behøver katter en helt annen sammensetning av næringstoffer. Kattefôr inneholder mye vitamin A, taurin, arakidonsyre og proteiner. Hundefôr har mye lavere innhold av disse ingrediensene. Hunder klarer seg bra med lavere innhold av vitamin A og proteiner enn katter gjør. Hunder kan også produsere sitt eget taurin og arakidonsyre. Katter kan ikke dette så de må ha taurin og arakidonsyre gjennom maten sin. Uten nok taurin vil katter utvikla hjerteproblemer, tannproblemer og kunne få hallusinasjoner.

Unngå at katter får i seg uegnet fôr

Din katt sitt liv og velvære er avhengig av hva den spiser. Hold giftig og farlig mat utenfor rekkehold og gi katten et velbalansert fôr så vil den forbli frisk.

Her er noen enkle råd for å holde din katt unna giftig og farlig mat:

 • Oppbevar mat utenfor kattens rekkevidde. Det kan være nødvendig å montere barnesikring på skap så nysgjerrige katter ikke kommer til.
 • Ikke la katten komme opp på benken eller bordet når dere lager mat eller spiser.
 • Ikke gi matrester
 • Vær spesielt oppmerksom under de store festdagene. Da er det en større mulighet for at katten kan få i seg «spennende» menneskemat som kan være både skadelig og farlig for katten. Tror du katten kan ha fått i seg noe uvanlig kontakter du dyrlegen med en gang. Noe av denne maten kan gjøre katten litt syk mens annet kan være direkte farlig for helsen. Spør din dyrlege om råd.

Relaterte artikler

Relaterte produkter

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken er sammensatt for å støtte optimal form, med klinisk dokumenterte antioksidanter, kvalitetsproteiner og beriket med omega-3-fettsyrer. <UL> <LI>Støtter bevaring av muskelmassen og ideel kroppsvekt <LI>Kontrollerte mineralnivåer støtter sunne urinveier <LI>Høyt fordøyelige ingredienser for optimalt opptak av næringsstoffer <LI>100% garantert for kvalitet, konsistens og smak</LI></UL><BR>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Indoor Cat Chicken er for innekatter. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter, mager protein og forbedret omega-3-fettsyrer.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Adult Kattefôr med tunfisk

  Hill's&#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153: Light Adult with Tuna hjelper til med å vedlikeholde idealvekten. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter og inneholder mye L-karnitin som hjelper til med å gjøre fett om til energi. Passer for fôring i hverdagen
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult Kattefôr med Kylling

  Hill's &#153;<span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Feline Mature Adult/Senior 7+ with Chicken bidrar til å opprettholde nyre- og viktige organfunksjoner. Sammensatt med klinisk dokumenterte antioksidanter, omega-3-fettsyrer og redusert fosfor.