Overvektige hunder og katter - tegnene på overvekt og hva du kan gjøre

Publisert av
minutters lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Fedme og overvektige hunder og katter er et stort problem i disse dager akkurat som det er hos mennesker. Mange eiere spør: "Hvordan vet jeg om hunden eller katten min er overvektig?", og "Hvordan kan jeg få hunden eller katten min til å gå ned i vekt?". Faktisk kan svaret på begge disse spørsmålene være enklere enn du trodde. Noen mennesker lurer kanskje på om det i det hele tatt gjør noe å være litt overvektig. Faktisk betyr det absolutt noe, og de fleste veterinærer ser på det som en sykdom på lik linje med andre lidelser. Å være overvektig forkorter livet til hunden eller katten din, så hvis du ønsker å få mest mulig ut av så mange år som mulig med dem, er det å ha kontroll på vekten en fin måte å starte på.

Forebygging

Som med de fleste ting i livet så er det bedre å forebygge enn å behandle. Enten du har en hund eller katt fra de er unge eller adopterer et eldre dyr, er det veldig nyttig å tenke på vekten deres fra dag én. Når valpen eller kattungen din vokser, kan måling av vektendringen fortelle deg om alt er i orden, og regelmessige vektkontroller for voksne hunder og katter lar deg tidlig oppdage om de går opp i vekt. Selv om overvekt eller fedme kan være forårsaket av en underliggende sykdom, som et skjoldbruskkjertelproblem eller Cushings syndrom, er de aller fleste hunder og katter overvektige fordi de spiser for mye og trener for lite. Månedlige vektkontroller gjennom hele livet er en god rettesnor.

Det er ikke bare vekten som er viktig, men hunden eller kattens "Body Condition Score" (BCS) og kroppsfettindeks (BFI). Dette er skalaer som kan brukes til å estimere proporsjonene av muskler og fett hunder og katter. Det finnes vekter for hund BCS og BFI og katt BCS og BFI også. Veterinæren din kan vise deg hvordan du vurderer din egen hund eller katt. Å venne seg til det som er normalt er veldig viktig. Alt for mange mennesker i disse dager tror at slanke hunder og katter er undervektige og fete hunder og katter er normale. Dette er et kulturskifte som vi må få opphevet.

Hva om hunden eller katten min er overvektig?

Gjennom litt for mye menneskelig godvilje så blir hunder og katter noen ganger litt lubne og gradvise endringer kan være vanskelig å få øye på. Du kan komme til å stå i en situasjon der noen har lagt merke til at kiloene hoper seg på. Fedme fører til leddproblemer, diabetes, dårlig hudtilstand og mange andre problemer hos hunder og katter, så det må håndteres, og det er noe mange eiere gruer seg til. Den gode nyheten er at du har full kontroll over hva hunden eller katten din spiser og gjør, så du sitter i førersetet! Her er noen gode tips for å hjelpe deg å flytte de ekstra kiloene.

  • Kalorier inn. Akkurat som hos mennesker er den største årsaken til vektøkning at det går flere kalorier inn enn det som forbrennes. For en hund eller katt kan selv de minste godbitene eller overflødige fôrrasjoner være det samme som at du spiser en burger ekstra hver dag. Ikke reduser hunden eller kattens fôrmengde uten å snakke med en veterinær. Dette kan føre til et underskudd av proteiner, vitaminer og mineraler. Det er mye bedre å bytte til en diett som er utviklet for å hjelpe med vekttap. De hjelper hunden eller katten din til å føle seg mettere og er balansert for sunt vekttap. Noen typer slankefôr endrer metabolismen til overvektige dyr tilbake fra å lagre fett til å foretrekke å forbrenne fett, noe som bidrar til å unngå vektøkning i fremtiden.
  • Del opp rasjonen deres. Å dele opp hunden eller kattens porsjoner hjelper dem med å ikke føle seg sultne i lange perioder og unngå tigging og tyveri. Hunder kan ha nytte av fire små måltider om dagen og katter kan ha opptil 8 hvis du klarer det. Katter utviklet seg til å spise mange små måltider. Timermatere er fantastiske for å hjelpe deg med dette hvis du er på jobb.
  • Flytt fôret deres. Dette høres kanskje dumt ut, men for late katter må til og med sette flere boller rundt i huset med rasjonen delt mellom dem, at de i det minste må bevege seg litt for å få mat. Puslespillmatere er også gode for å bremse grådige katter og hunder.
  • Kalorier ut. Jo mer du kan øke kjæledyrets trening innenfor rimelighetens grenser, jo bedre. Dette kan være vanskelig hvis de er eldre, men snakk med veterinæren din om hvordan du kan hjelpe mobiliteten deres hvis det er et problem. Lek og trening er bra for vekttap, men også stimuleringen er bra for kjæledyret ditt og gjør båndet og vennskapet ditt enda sterkere.

Som veterinær har jeg sett den enorme forskjellen i livskvalitet som vekttap kan gjøre for et dyr. Som menneske har jeg også måttet gå ned i vekt og sett på egenhånd hvor mye bedre jeg følte meg etterpå. Fremfor alt, ikke føl deg skyldig. Fordelene dyret ditt vil ha ved å gå ned i vekt eller holde seg slank vil langt oppveie den flyktige tilfredsstillelsen av en godbit.

Bidragsyters biografi

Dr. Emma Milne

Dr. Emma Milne kvalifiserte seg som veterinær i 1996. Hun jobbet i smådyrpraksis i 12 år og som klinisk ernæringsrådgiver i syv år. Hun er kjent for sitt dyrevernsarbeid og har skrevet ti bøker om kjæledyr.

Relaterte produkter