Blod i hundens urin: Dette bør du gjøre

Publisert av
min. lesing

Finn et fôr som tilfredsstiller behovene til din hund eller katt

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Hvis du er hundeeier, kan du før eller siden komme til å oppleve at hunden tisser blod. Blod i hundens urin kan være et skremmende syn, men det kan ofte behandles. En enkel urinveisinfeksjon eller et godtartet prostataproblem kan være årsaken.

Hematuri er begrepet som brukes til å beskrive når blod forekommer i hundens urin. Dette skyldes ofte inflammasjon eller infeksjon i urinveiene, som kan inkludere de øvre eller nedre urinveiene. Blod i urinen eller hematuri bør undersøkes av veterinæren for å identifisere årsaken og for anbefalinger som kan hjelpe hunden.

Her er noen vanlige årsaker til blod i hundens urin, hva du bør gjøre hvis dette rammer din hund, og behandlingene veterinæren kan anbefale.

Årsaker i de øvre urinveiene

Hunder har, som mennesker, to nyrer i de øvre urinveiene. Blod i urinen som oppstår i denne delen av urinveiene, affiserer som regel nyrene. Årsaker til blødninger i de øvre urinveiene kan inkludere:

 • Idiopatisk nyrehematuri: Dette er blod i urinen som av en ukjent årsak stammer fra nyren. Det kan skyldes medisin, en infeksjon eller et problem med immunforsvaret. Dette regnes generelt sett som en godartet tilstand som kan være arvelig.

 • Nyreinfeksjon: Hvis hunden tisser blod, kan én eller begge nyrene til hunden være infisert.

 • Nyrestein: Nyrestein er uvanlig, men kan ramme en nyre, eller begge nyrer, og resultere i blod i urinen.

 • Nyrekreft: Nyrekreft er uvanlig, men kan ramme hunder og forårsake blod i urinen. Kreften kan bli værende i nyren eller spre seg til andre deler av kroppen.

 • Nyre-teleangiektasi: Noen hunder, deriblant welsh corgi-hunder, er genetisk disponert for denne spontane utvidelsen av blodkarene i nyrene, som kan føre til blod i urinen.

En smilende welsh corgi pembroke-hund ligger i det grønne gresset

Årsaker i de nedre urinveiene

De nedre urinveiene inkluderer blæren og urinrøret – røret som forbinder blæren til verden utenfor, og lar urinen komme ut av kroppen. Årsaker til blødning her kan inkludere følgende:

 • Blæreinfeksjon: En infeksjon i de nedre urinveier er definitivt den vanligste årsaken til at en hund tisser blod. Dette kan skyldes hudallergier, anatomien til urinrøret, vulva eller forhuden, eller hormonrelatert inkontinens hos steriliserte tisper.
 • Blærestein: Disse dannes av en rekke årsaker, som genetikk, ernæring og kronisk infeksjon.
 • Blærekreft: Blærekreft hos hunder utarter seg ofte som infeksjon i de nedre urinveiene. Dette kan føre til vannlating inne, vanskeligheter med å urinere og blod i urinen.
 • Prostataproblemer: Godartet forstørrelse av prostata og prostatainfeksjon er de vanligste prostataproblemene hos ukastrerte hannhunder.

Årsaker til blod i hundens urin som kan ramme både de øvre og nedre urinveiene, inkluderer en sprukket blære, som kan skje hvis hunden blir påkjørt av bil eller angrepet av en annen hund, koagulopati (et vitenskapelig begrep for problemer med blodets koagulasjon) og vaskulitt, eller betennelse i blodårene.

Diagnose og behandling

Hvis du ser at hunden tisser blod, må du kontakte veterinæren for å bestille time så snart som mulig. En hund som tisser blod for første gang, bør generelt sett undersøkes av veterinær i løpet av 24 timer.

Under besøket kommer veterinæren til å analysere hundens urin for å prøve å diagnostisere den underliggende årsaken til forekomsten av blod. En urinkultur kan anbefales for å se om bakterier forårsaker problemet. Veterinæren kan også ta en blodprøve, røntgenbilder eller ultralyd.

Behandlingen avhenger av den spesifikke årsaken til forekomsten av blod. Veterinæren kan forskrive antibiotika hvis problemet er relatert til bakterier. Ved tilfeller av godartet forstørrelse av prostata og neoplasi i prostata anbefales sannsynligvis kastrering. En operasjon er også sannsynlig dersom man finner ut at blodet er forårsaket av blærestein eller diverse andre problemer. Veterinærer forskriver ofte antiinflammatoriske eller smertestillende midler for å lindre hundens ubehag.

Veterinæren kan også anbefale at du skifter fôr. Ernæring er en viktig komponent i håndteringen av urinveisproblemer hos hunder. Våtfôr kan bidra til å oppnå mer fortynnet urin, og visse fôrtyper kan redusere steindannelse og optimere urinens pH.

Slik forhindrer du urinveisproblemer i fremtiden

Regelmessige kontroller hos veterinæren er den beste måten å forhindre blod i urinen og andre urinveisproblemer på. Veterinæren kan fortelle deg om hunden er disponert for urinveisproblemer. Hvis den er det, kan veterinæren utføre rutinetester av hundens urin for å påse at den er frisk og sunn.

Det kan være lettere å bare slippe hunden ut i hagen alene når den skal gjøre fra seg, men som hundeeier er det viktig at du holder øye med hundens urineringsvaner fra tid til annen. Dersom et problem som blod i urinen får utvikle seg, kan det føre til mer alvorlige konsekvenser. Du er hundens beste forsvar mot helseproblemer, så det er helt avgjørende at du holder den under oppsyn og diskuterer problemer med veterinæren. Med kjærlighet og oppmerksomhet kan du bidra til å holde hunden din glad og frisk.

Contributor Bio

Dr. Patty Khuly

Dr. Patty Khuly

 

Dr. Patty Khuly har en høyere grad fra både Wellesley College og University of Pennsylvania School of Veterinary Medicine. Hun tok en mastergrad i økonomi ved Wharton School of Business som del av det prestisjetunge VMD/MBA-dobbelgradsprogrammet. Hun er nå den stolte eieren av dyreklinikken Sunset Animal Clinic i Miami i Florida. Men det er ikke alt. Dr. K er en bokorm, ivrig strikker, hot yoga-fanatiker, musikknerd, pesende jogger og umettelig gourmet. Hun bor i Sør-Miami med tre hunder, utallige katter, to omplasseringsgeiter og en kaklende høneflokk.
Du kan følge hennes forfatterskap på DrPattyKhuly.com og på SunsetVets.com.

 

Relaterte artikler

 • Hvordan matallergi kan påvirke hunden din

  Dogs running Lær om varseltegn, symptomer og behandlinger av matintoleranse og matallergier hos hunder og hvordan dette påvirker hunden din.
 • Hudproblemer hos hunder

  Dogs running Lær om varseltegnene, symptomene og behandlingene av allergisk dermatittsykdom og andre hudsykdommer hos hunder.
 • Er hunden din i god form?

  Dogs running Hvordan kan du vite om hunden din er overvektig? Først vil veterinæren din veie hunden din ved dens vanlige helsekontroller. Mellom kontrollene, legg hendene på hundens ribbein; er de vanskelige, eller til og med umulige, å føle? I så fall er hunden din sannsynligvis overvektig.
 • Følg med på hundens vekt

  Visste du at en hund som veier 15 % eller mer over sin ideelle vekt regnes som overvektig? Det tilsvarer bare 330 gram for en liten hund som en chihuahua, men over 7,5 kilo for en rottweiler.

Relaterte produkter