Informasjon om hunderasen shih tzu og dens personlighetstrekk

 

Shih tzuen er en livlig og glad hund som har behov for mye personlig oppmerksomhet. Fordi den trives i selskap med mennesker, kan den lett bli bortskjemt.

 

Kort om shih tzu
The Shih Tzu Dog Breed

For å holde den lange, bølgende pelsen til shih tzuen ved like, må eieren forvente å bruke mye tid på pelspleie.

Kjennetegn:

Brakykefal (kortskallet), flagrende ører (naturlig)

Forventninger:

Energinivå: Gjennomsnittlig
Levetid: 11-14 år.
Tendens til å sikle: Liten Tendens til å snorke: Liten
Tendens til å bjeffe: Stor
Tendens til å grave: Moderat Oppmerksomhetsbehov: Stor

Avlet for:

Skjødehund

Pels:

Lengde: Lang
Karaktertrekk: Glatt
Farger: Alle farger er tillatt
Generelt behov for stell og pleie: Stort

Anerkjent i klubbsammenheng:

Prevalens: Vanlig

Shih tzu er klassifisert i selskapshundklassen i de fleste land. Den er mellom 20-30 cm høy og veier mellom 5 og 10 kg.

Som med de fleste selskapshunder modnes shih tzuen fort. Den oppnår fullvoksen størrelse når den er rundt 10 måneder.

Shih tzuen er ofte noe lengre i lengden enn den høy, med en robust kropp og en god størrelse på hodet. Snutepartiet er ganske kort, med et underbitt. Hodet er rundt og øynene er ganske fremtredende. Halen sitter lystig krøllet opp over ryggen. Ganglaget er langt og hurtig til å være en så liten hund.

Shih tzuen er dekket av rikelig med langt, glatt hår. Denne tolagspelsen krever mye stell, spesielt dersom den skal holdes lang, da den på disse kortbente hundene vil sope ned i bakken. Enhver pelsfarge er tillatt, men mørkere pigmenter er foretrukket rundt øynene og på nesen. Shih tzuer pleier å være ganske robuste små hunder, og kan leve i opptil 14 eller 15 år.

Personlighet:

Shih tzuer er kjente for deres livlige, glade temperament. De er alltid livlige og vennskapelige. Shih tzuen pleier å komme overens med mennesker i alle aldre og med andre hunder, i tillegg til andre kjæledyr av ulike arter. En sjelden gang vil du treffe en uforskammet shih tzu, men de fleste er vennlige.

De korte snutepartiene gjør at shih tzuen ikke tygger stort, men de liker å grave og enkelte kan sette i gang med uønsket bjeffing. De har et sterkt ønske om å være i selskap med mennesker, om det er å sitte på fange ditt eller gå på tur i parken.

Å leve med:

Shih tzuene krever ikke mye arbeid, men kan fort bli overvektige dersom du gir dem for mange godbiter. De trenger ikke og ønsker ikke å gå milevis hver dag, men de setter pris på turer og bør holdes godt mosjonert. Shih tzuer kan lykkes i lydighets- og agilitykonkurranser. Vær varsom med å mosjonere en shih tzu i varmt, fuktig vær. Det korte snutepartiet gjør rasen mottakelig for heteslag.

Hår er virkelig et tabuord når det gjelder shih tzuen. De fleste hundeeiere velger den korte helårsfrisyren, som ser ganske fin ut og som er lettstelt. Dersom du ønsker å beholde den lange, bølgende pelsen, må du forvente å bruke seriøst mye tid på pelspleie. Disse hundene har behov for ukentlige bad med påføring av olje på pelsen for å redusere floking, og daglig pelspleie slik at smuss ikke fester seg i pelsen. Hunder med riktig pelsstruktur får ikke like mye floker som hunder med myk pels.

Shih tzuen pleier å ha behov for mye personlig oppmerksomhet hver dag. De trives i selskap med mennesker og kan lett bli bortskjemt. De liker å lære og trene på triks, da det gir dem mye oppmerksomhet Shih tzuene bør bli sosialisert med barn fra tidlig av, men de har glede av mennesker i alle aldre. Ikke forvent at shih tzuen din vil passe på huset ditt - den vil utvilsomt ønske en innbruddstyv hjertelig velkommen.

Ernæring

Hunder av rasen shih-tzu lever lenger enn større hunderaser, på grunn av størrelsen. Å være liten av størrelse betyr også å bli utsatt for mer kontakt med frie radikaler. Disse kan skade celler og DNA, blant annet i nerve- og immunsystem. Det riktige fôret kan heldigvis hjelpe til med å takle disse utfordringene. Hill's Science Plan Small & Mini inneholder et høyt nivå av klinisk dokumenterte antioksidanter, for å gi hunden din den immuniteten den trenger. I tillegg til det høye nivået av antioksidanter, inneholder Small & Mini fôret også en spesialblanding av omega-6 og omega-3 fettsyrer, som fremmer sunn hud og en flott pels. Du kan lære mer om ernæring til små hunder her, og lese mer om våre Small & Mini produkter.

Opprinnelse:

Shih tzuen har sitt opphav i Tibet, trolig tilbake til rundt det 7. århundret, og de kan faktisk ha vært de minste Lhasa Apsoene der. De ble gitt som gaver til de kinesiske keiserne, og rasen utviklet seg til den hunden vi kjenner i dag. Eksperter spekulerer på om det har foregått krysninger med pekingesere for å forkorte ansiktet, i tillegg til selektiv avl for de mindre lhasa-typehundene. Navnet shih tzu betyr “løvehund” på kinesisk, noe som skaper ytterligere forvirring rundt opphavet fordi løvehund pleier å antyde pekingeseren.

De kinesiske keiserlige holdt og avlet shih tzuen, og da britene ankom, ble rasen ført til England og videre til USA. Da kommunistene tok over Kina, gikk dessverre mesteparten av den nasjonale bestanden tapt.

Det er ingen disputt om at disse sjarmerende små hundene var tiltenkt som følgesvenner. Hovedfunksjonen deres fra første stund ser ut til å ha vært å være godt selskap.

Relaterte artikler