Informasjon om hunderasen puddel og dens personlighetstrekk

 

Pudler er velkjente for deres intelligens og for å være lettrente. De er livlige, aktive og morsomme familiehunder, med en sans for å være latterlige.

 

Kort om pudler
The Poodle Dog Breed

Pudler er eksepsjonelle hoppere. Eiere må sørge for å ha god inngjerding rundt hagen.

Kjennetegn:

Dolikokefal (langt ansikt), flagrende ører (naturlig)

Forventninger:

Energinivå: Svært energisk
Levetid: 10-14 år.
Tendens til å sikle: Liten Tendens til å snorke: Liten
Tendens til å bjeffe: Moderat
Tendens til å grave: Liten Oppmerksomhetsbehov: Stor

Avlet for:

Apport i vann

Pels:

Lengde: Lang
Karaktertrekk: Krøllet
Farger: Enhver fast farge, deriblant hvit, svart, grå, blå, sølv, brun og aprikos
Generelt behov for stell og pleie: Stor

Anerkjent i klubbsammenheng:

Prevalens: Vanlig

Pudler kommer i tre ulike størrelser: standard (høyere enn 40 cm, og mellom 20 og 32 kg), dverg (rundt 30 cm høy, og mellom 5 og 9 kg) og toy (lavere enn 20 cm, og mellom 3 og 5 kg).

Alle pudlene har en kvadratisk kontur, med en lang, elegant hals og rett rygg. Halen er kupert, men ikke kort, slik at den kan logre lystig.

Pudler pleier å virke langbeinet og har et langt snuteparti kombinert med hengende ører. Bevegelsene er lette og fjærende.

Pelsen til puddelen er dens fyrstelige prakt. Hunder som konkurrerer i utstillingsringen for rasen må ha en spesiell klipp, med områder som prydes med full pels og andre områder med kortklippet pels. Disse klipplengdene oppsto av en grunn: de ga hunden en tykk pels over leddene og brystkassen for å holde den varm mens den arbeidet i kaldt vann. Mange eiere velger å gi hundene en brukshundssveis, med pelsen klippet ganske kort, og med pomponger på hode og hale. Enkelte pudler er snorpudler, med tette krøller som danner lange snorer av lik lengde.

Pelsen til puddelen skal være tett og krøllet, med mindre den børstes ut. Pudlene er kjent for å være ideelle for mennesker med allergi, siden de ikke røyter; pelsen blir i stedet pelsen sammenfiltret. Dette er grunnen til at det er nødvendig å klippe pelsen og gi den regelmessig stell og pleie, siden sammenflokingen kan være smertefull. De vanligste fargene på pudler er sølv, svart, hvit, aprikos og sjokolade. Rød forekommer også, i tillegg til kremfarget og blå. Mangefarget, som svart og hvit, er ikke betraktet som akseptabelt i utstillingsringen.

Personlighet:

Pudler er velkjente for deres intelligens og for å være lettrente. De er livlige, aktive og morsomme hunder, med en sans for å være latterlige. Pudler trives når de får oppmerksomhet, men kan utvikle dårlige vaner, som plagsom bjeffing, dersom de blir ignorert eller forlatt.

Mindre pudler kan bli aggressive overfor fremmede mennesker og hunder. Tidlig sosialisering overfor mennesker og andre kjæledyr, samt en fast hånd i trening er nødvendig. Pudler kan være beskyttende overfor sine familier og hjem.

Det er viktig å huske at pudler egentlig er jakthunder med et elegant utseende, og at de har behov for mosjon og trening for å bli best mulige følgesvenner.

Å leve med:

Pudler er lette å holde, men eierne bør ikke skjemme dem bort for mye med godbiter. De kan lett bli overvektige. Mange pudler lever relativt lange liv. Små pudler kan oppnå en alder av 17 år, mens en standard puddel pleier å leve i 12 til 14 år.

Stell og pleie er en del av livet til en puddel. Pelsen har en tendens til å floke seg sammen. Pudler bør klippes kort eller børstes nesten hver dag. En utstillingspels trenger hyppige bad, frisering av hår på hode og ører, og påføring av olje på pelsen forhindrer at den blir skjør. Det er også viktig å være stø på hånden ved klipping.

Pudler er gode familiehunder - morsomme, energiske, smarte og lettrente. De er best når de får mye mosjon for både kropp og sinn, og foretrekker samvær med mennesker så mye som mulig. De passer ikke godt i kennel. Sosialisering bør begynne fra tidlig av, og bør innebære andre mennesker, andre kjæledyr, og stell- og pleierutiner. Disse hundene er eksepsjonelle hoppere, så vær ekstra påpasselig med høye gjerder rundt hagen!

Opprinnelse:

Selv om puddelen ofte blir assosiert med Frankrike, har den faktisk tysk opprinnelse, muligens som etterkommer etter barbeten (fransk vannhund). Rasetypen ble fastsatt på 1800-tallet, selv om det finnes tidligere eksempler på puddellignende hunder. Ordet puddel kommer fra det tyske ordet “pudel” som betyr en sølepytt eller sprut.

Pudler startet som jakthunder, og var spesielt flinke med apport i vann. Siden de hadde høy intelligens og et ønske om å behage, ble de etter hvert opptredende hunder som reiste med sirkustrupper. Aristokratiet, spesielt i Frankrike, oppdaget rasen og ble sjarmert av både personligheten og den utrolige pelsdrakten, som kunne bli formet i en myriade av fasonger.

Til tross for det nye bildet av puddelen som en elegant, noe bortskjemt aristokrat, må vi huske at i Frankrike blir de fortsatt kalt “caniches”, som betyr andehund.

De tre utgavene utgjør én av de mest populære rasene i verden. Pudler skinner i fortryllelsen av utstillingsringen, men de kan også bli brukt som førerhunder og politihunder. De konkurrerer i alle hundesporter, fra sledehundeløpet Iditarod i Alaska og sauegjeting, til lydighet og agility. Den første talsmannen for lydighet i USA, Blanche Saunders, hadde standard pudler.

Relaterte artikler