Katt titter gjennom gardinen i vinduskarmen

Hva er nyresykdom hos katter?

Kronisk nyresykdom (CKD) er definert som enhver abnormitet i en eller begge nyrene som har vært tilstede i flere måneder. Det er en vanlig tilstand som påvirker omtrent 1 av 3 katter. 1

Kattens nyrer spiller en viktig rolle i å fjerne metabolsk avfall fra blodet, regulere væske- og elektrolyttbalansen, produsere eller aktivere viktige hormoner og hjelpe til med å kontrollere blodtrykket. Hvis kattens nyrer ikke kan gjøre jobben sin ordentlig, kan CKD til slutt føre til livstruende problemer.

katt ser ut av vinduet med eier

Hva bidrar til nyresykdom hos katter?

Årsaken til CKD hos katter er ofte ukjent; imidlertid kan flere faktorer være involvert som kan øke kattens risiko for å utvikle nyresykdom og dens progresjon:

hund og klokkeikon

Alder

Sjansen for å utvikle nyresykdom øker etter hvert som katter blir eldre.1

Ernæringsikon

Ernæring

Fôr med et høyt innhold av fosfor kan akselerere utviklingen av CKD hos katter.

Genikon

Genetikk

Risikoen for CKD kan være høyere hos visse katteraser (f.eks. persere).

Utklippstavleikon

Sykdom

Andre sykdommer og helseproblemer kan bidra til forverring av CKD hos katter.

Hydreringsikon

Dehydrering

Alle tilstander som fører til dehydrering (f.eks. oppkast, diaré eller sjokk) kan forverre nyrefunksjonen og bidra til utvikling av kronisk CKD.

 

Eldre hund med hodet på et fang

Tidlig oppdagelse av nyresvikt hos katten din

Å oppdage CKD før symptomene blir veldig tydelige er viktig siden symptomer vanligvis ikke dukker opp før 75 % av nyrefunksjonen har gått tapt.2 Etter syvende leveår øker risikoen for nyresykdom hos en katt, så sørg for å få en "seniorundersøkelse" som en årlig helsekontroll. CKD er progressiv og irreversibel, men veterinæren din kan hjelpe deg med langtidspleie og vise deg hvordan du kjenner igjen symptomer hos eldre katter.

Hva er tegn og symptomer på nyresykdom hos katter?

Tegnene på nyresykdom i tidlig stadium er ikke synlige. Ved diagnose har CKD allerede vært tilstede en stund, men progresjonen kan bremses ved hjelp av veterinærgodkjent kattefôr for nyresykdom. Tegn og symptomer på nyresykdom i sent stadium har en tendens til å være like, men er langt mer merkbare for eiere.

Tegn

  • Økt tørste
  • Nedsatt matlyst
  • Økt urinvolum
  • Vekttap
  • Dårlig ånde eller smerter i munnen
  • Sløvhet eller svakhet
  • Oppkast og diaré
  • Forstoppelse
Katt på bakbena får servert matskål

Ernæring for katter med nyresykdom

Hvis katten din har nyresykdom, kan riktig ernæring ha en positiv innvirkning på livet dens. Spesielt formulert klinisk ernæring som inneholder reduserte mengder fosfor, lett fordøyelig protein og økte nivå av omega-3 fra fiskeolje har vist seg å forbedre livskvaliteten og levetiden hos katter med CKD sammenlignet med et typisk kattefôr. Kattens appetitt kan variere over tid når den har CKD, og det kan være svært nyttig å tilby forskjellige typer (tørrfôr, våtfôr) og smaker av passende fôr anbefalt av veterinæren. Når du setter katten på et nytt fôr, er det viktig at du gjør det gradvis siden noen katter trenger flere uker eller lenger på å venne seg til et nytt fôr.

Gi næring til kattens mikrobiom

Ny forskning støtter en sammenheng mellom tarmhelse og nyrehelse.2 Ernæring som er formulert med ingredienser som viser seg å gi næring til mikrobiomet i tarmen kan bidra til å redusere avfallsprodukter som kan være skadelige for nyrene dens.

Hva med å bruke hjemmelaget mat for katter med nyresykdom?

Selv om det har oppnådd en viss popularitet på nettet, krever bruk av hjemmelaget mat (eller "råfôring") for katter med nyresykdom at du tar hensyn til flere faktorer, inkludert kontamineringsrisiko, balansering av næringsstoffer og de totale kostnadene. Når du ser på ernæringsalternativer for katter med nyresykdom, er det alltid best å få en spesifikk anbefaling fra veterinæren din.

Relaterte produkter for katter med nyreproblemer

Hill's Pet Care Center

Besøk Hill's Pet Care Center for mer informasjon og artikler om hvordan du kan holde katten din frisk.

Referanser:
1Lulich JP, Osborne CA, O’Brien TD, Polzin DJ. Feline renal failure: questions, answers, questions. Compend Contin Educ Pract Vet. 1992;14(2):127–153.

2Brown SA. Renal dysfunction in small animals. The Merck Veterinary Manual website. 2013 [https://www.msdvetmanual.com/urinary-system/noninfectious-diseases-of-the-urinary-system-in-small-animals/renal-dysfunction-in-small-animals]

3Hill’s Clinical Evidence Report Nourishing the gut microbiome helps support kidney health in cats and dogs with chronic kidney disease. 2023