Hud- og fôroverfølsomhet hos katt

Har katten din kløe i huden eller tørr hud?

 

Ideelt skal kattens pels være ren og luftig, og kjennes myk og glatt når du klapper katten. Så hvis du oppdager rødhet, klumper, flassing eller andre tegn på irritasjon når du koser med katten, kan det hende den har en hudlidelse som krever behandling. Vær oppmerksom på økt kløing eller slikking på visse steder.

 

 

Hva gir katten kløe?

 

Tørr og kløende hud hos katt kan ha mange årsaker. Hvis katten viser tegn på irritasjon, skal du snakke med veterinæren, som vil kunne stille en diagnose. Veterinæren vil kanskje anbefale tester for å identifisere den nøyaktige grunnen til kattens hudlidelse. Vanlige årsaker kan være:

 

Fôrintoleranser

Dette kan oppstå som en reaksjon på visse typer proteiner i kattefôret.

Andre allergier

Katter kan også være allergiske mot "innåndede" allergener som støv, pollen, mugg osv. Enkelte behandlinger mot lopper kan gi kontaktallergi.

Parasitter

Lopper, lus og midd kan alle forårsake hudirritasjon. Bitt fra parasitter irriterer og gjør at katter biter seg og klør seg og skader huden.

Hormon-ubalanse

For mye eller for lite av visse hormoner kan gjøre katter utsatt for hudproblemer. Ubalanse som dette kan tyde på andre alvorlige underliggende problemer som må identifiseres og behandles.

Infeksjoner

Bakterieinfeksjoner kan gi hudproblemer.

 

Hudproblemer hos katt som du bør se etter

 

 

Hvis du har katt, har du sett hvor mye arbeid den legger i å holde pelsen ren. På grunn av dette velstelte ytre kan det imidlertid ta litt tid før du oppdager hudproblemer som kan plage katten. Det kan faktisk hende at du ikke oppdager noen slags irritasjon før du ser et av disse tegnene:

  • Røde områder, flekker eller kviser
  • Skurv, skorper eller fortykket hud
  • Tørre, flassete eller skallete områder
  • Røyting
  • Vond lukt av huden
  • Kløe, økt slikking eller gnikking

 

Hvordan kan jeg hjelpe katten med kløen?

 

Se etter skadedyr

 

Undersøk kattens pels og hud grundig for å se etter flått, lopper, midd, lus eller andre parasitter. Hvis du finner noen, skal du be veterinæren om råd og følge opp den egnede behandlingen.

Vurder allergier

 

Hvis katten ikke har skadedyr og ellers er frisk, kan ubehaget skyldes en allergisk reaksjon på noe i omgivelsene, som pollen, støv eller mugg. Dette kan føre til allergisk dermatitt, en betennelse i huden som fører til slikking, kløe, hårtap og tørr, flassete hud.

Gi katten ett godt fôr

 

Selv om årsaken til kattens hudproblem ikke skyldes ernæring, kan katten din få hjelp av et høykvalitetsfôr som er sammensatt spesielt for enhver hudsensitivitet. Se etter et fôr med proteiner av høy kvalitet, essensielle fettsyrer og antioksidanter – alle disse er viktige næringsstoffer som kan bidra til å bedre og beskytte kattens hud.

 

Snakk med veterinæren

 

Hudproblemer kan ha en lang rekke årsaker – fra parasitter til allergier, fra ubalanse i hormonene til bakterier, infeksjoner, stress med mer. Pass på å rådføre deg med veterinær om kattens individuelle helse og behandlingsalternativer, og spør om det kan være nyttig å bytte fôr.

 

anchor

Omsorg for katt eller hund

ARTIKLER OG VERKTØY

Senter for katte-/hundeomsorg