Informasjon om hunderasen norsk elghund og dens personlighetstrekk

 

Den høyst energiske norske elghunden trenger mye anstrengende mosjon for at den skal trives. Denne intelligente, selvstendige, men fortsatt hengivne hunden vil passe best for en familie med rolige eldre barn eller ingen barn.

 

Kort om norsk elghund
The Norwegian Elkhound Dog Breed

Norges forsvarsminister har fullmakt til å mobilisere alle privateide norske elghunder i landets forsvar.

Kjennetegn:

Oppreiste ører (naturlig)

Forventninger:

Energinivå: Svært energisk.
Levetid: 10-12 år.
Tendens til å sikle: Liten. Tendens til å snorke: Liten.
Tendens til å bjeffe: Stor.
Tendens til å grave: Moderat. Oppmerksomhetsbehov: Stort.

Avlet for:

Elgjakt.

Pels:

Lengde: Mellomlang
Karaktertrekk: Tolags pels, glatt.
Farger: Grå.
Generelt behov for stell og pleie: Moderat

Anerkjent i klubbsammenheng:

Prevalens: Så som så.

Den norske elghunden er en mellomstor hund med en robust og kvadratisk form som er bygget for å kunne tåle kaldt vær og jakt over flere dager.

Hannhundene har en skulderhøyde på mellom 45 og 55 cm og veier mellom 23 og 27 kg. Tispene er mellom 45 og 50 cm høye og veier mellom 18 og 25 kg.

Tolagspelsen er grå øverst med en lysere underpels og undersider. Kraftig sesongbetont røyting er standard. Snutepartiet, halen og ørene er svarte. Som andre nordlige hunder, krøller halen seg over ryggen. Hodet er bredt, trekantformet, og ørene står rett opp på toppen av hodet. Øynene er mørkebrune.

Personlighet:

Den norske elghunden er en fryktløs, pålitelig, energisk og ekstremt lojal følgesvenn. Disse hundene kan være noe reservert rundt fremmede, men de vil hilse med begeistring på familiemedlemmer og andre mennesker de kjenner.

Som andre nordlige hunder er den norske elghunden et forholdsvis selvstendig dyr. Selvstendigheten er nødvendig når den holder en elg under kontroll mens den venter på jegeren, men dette kan være en utfordring når det gjelder moderne lydighetstrening. Elghundens vakthundtalent fremgår tydelig i dens tendens til å være territoriell og bjeffe hyppigere enn enkelte andre raser.

Denne stolte, intelligente, selvstendige, men fortsatt hengivne hunden vil passe best for en familie med rolige eldre barn eller ingen barn. Forsiktighet bør utvises dersom det vurderes å introdusere en norsk elghund i en familie som allerede har et lite kjæledyr, da denne hunden kan se mindre kjæledyr som byttedyr.

Å leve med:

Norske elghunder er høyst energiske hunder som trenger forholdsvis mye anstrengende mosjon - minst én time til dagen - for at de skal trives. Samtidig, på grunn av hundens selvstendighet, er muligheten for at den vil streife mye større enn for andre raser. Hundens utmerkede luktesans, selv om den er viktig ved jakt, kan vise seg å være en distraksjon mens trening pågår.

En norsk elghund har behov for en eier som har tid, kunnskap og engasjement til å trekke frem hundens intelligens, lojalitet og talent. Førstegangshundeeiere bør gjerne tenke seg om før de velger denne utfordrende hunden. En erfaren eier derimot, som kan gi denne hunden oppmerksomheten og mosjonen som den trenger, vil oppdage at livet med en norsk elghund kan være svært tilfredsstillende. Gjennomsnittlig levetid for en norsk elghund er mellom 13 og 14 år.

Opprinnelse:

Historien til den norske elghunden strekker seg tilbake flere tusen år, kanskje helt tilbake til 5000 f.Kr. Siden den gang har disse robuste hundene tjent sine menneskevenner i jakten på storvilt, deriblant elgen, som rasen henter sitt navn fra.

Den norske elghundens jaktferdigheter begrenser seg derimot ikke til elg alene. Disse hundene kan jakte på grevling, gaupe, puma, bjørn, ulv, reinsdyr og hare. De er også utmerkede som vakthunder, trekkhunder og vokterhunder for husdyr.

Deres tapperhet har gitt dem en spesiell plass i Norges forsvarsinnsats. Dersom en krigstilstand skulle oppstå, har Norges forsvarsminister fullmakt til å mobilisere alle privateide norske elghunder.

Relaterte artikler