Informasjon om hunderasen grand danois og dens personlighetstrekk

 

Til tross for dens størrelse, er grand danoisen betraktet som en kjærlig kjempe. Den er middels livlig og flink med barn. Eieren må derimot være parat til å tilpasse seg hundens enorme størrelse med tanke på plass og fôr, som kan være dyrt.

 

Kort om grand danois
The Great Dane Dog Breed

Grand danois og andre gigantiske hunderaser er tilbøyelige til oppblåst mage, som innebærer gassansamling og muligens magedreining.

Størrelse:

Vektområde:

Hann: 50-75 kg
Hunn:  50-75 kg

Mankehøyde:

Hann: 81 cm

Hunn: 76 cm

Kjennetegn:

Flagrende ører (naturlig)

Forventninger:

Energinivå: Gjennomsnittlig
Levetid: 6-8 år.
Tendens til å sikle: Stor Tendens til å snorke: Liten
Tendens til å bjeffe: Liten
Tendens til å grave: Liten Oppmerksomhetsbehov: Stor

Avlet for:

Jakt på villsvinn, vakthund

Pels:

Lengde: Kort
Karaktertrekk: Flat
Farger: Svart, fawn (beige), blå, harlekin (svart-hvit)
Generelt behov for stell og pleie: Lite

Anerkjent i klubbsammenheng:

Prevalens: Vanlig

Grand danois er en enorm, kraftig og elegant hund. Hannhunder kan bli 81 cm høye og veie mellom 50 og 75 kg. Tisper kan bli 76 cm høye og veie mellom 50 og 75 kg.

Grand danoisens massive hode er smalt og flatt på toppen. Øyenbrynene er fremtredende. Ørene henger forover eller er kupert til å stå oppreist. Halsen er lang og sterk. Grand danoisens kropp er lang og muskuløs, og forbeina er rette. Halen er mellomlang, den er tykk innerst og smalner til en spiss nedenfor knehasene.

Grand danoisene røyter fra lite til gjennomsnittlig. Pelsen er kort og glatt. Den kommer i en rekke farger, deriblant brindle, fawn (beige), blå, svart og harlekin, som har svarte flekker på hvit bakgrunn.

Rasen har kort levetid. Grand danoiser lever kun til de er 6-8 år gamle, eller mindre.

Personlighet:

Grand danoiser er betraktet som kjærlige kjemper. De er middels livlige, hengivne og flinke med barn. De vil vokte hjemmet sitt. Grand danoisene kommer stort sett overens med andre dyr, spesielt dersom de har vokst opp sammen med dem, men enkelte kan være aggressive mot fremmede hunder.

Grand danoiser er betraktet som lettrente, men enkelte eksperter sier at noen individer kan være sta.

Å leve med:

Dersom man ønsker seg en grand danois, må man være villig til å tilpasse seg hundens enorme størrelse. En grand danois spiser mye større fôrmengder enn en liten hund. Fôr kommer derfor til å koste mye mer for en grand danois enn, for eksempel, en liten chihuahua.

En grand danois har behov for lydighetstrening for å være sikker på at den er håndterlig når den er fullvoksen.

Gigantiske hunderaser som grand danoisen er tilbøyelige til oppblåst mage, som innebærer gassansamling og muligens magedreining. Dette potensielt livstruende problemet kan forebygges ved å gi to eller tre små måltider om dagen istedenfor ett stort måltid, og oppmuntre hunden til å hvile minst én time etter at den har spist. Spesielt store hunder kan også ha fordel av høyt plasserte matskåler, slik at de ikke trenger å skreve med beina for å kunne spise.

Opprinnelse:

Grand danoisen, også kjent som apolloen blant hunder, er en gigantisk rase. Danoisen er ikke av dansk opprinnelse, som det engelske navnet (Great Dane) antyder, men tysk. Formeningen er at rasen har eksistert i over 400 år. Grand danoiser er etterkommere av mastifflignende hunder som ble avlet av tysk adelskap for å beskytte skogseiendommer og for å jakte på villsvin.

I det 18. århundret var grand danoisene prestisjetunge vokterhunder som voktet herregårder og ekvipasjer. De var også populære blant overklassen i sportsøyemed, fordi veldig få andre hunder kunne felle et villsvin.

Grand danoisen som var mest lik den vi kjenner i dag, ble utviklet på 1800-tallet. I 1880 satte tyskerne forbud mot bruken av navnet “great dane”, og kalte rasen “deutsche dogge”, som betyr tysk mastiff. Rasen er derimot fortsatt kalt “great dane” i engelsktalende land.

Disse hundene er populære familiehunder, og til tross for størrelsen, er de blitt populære blant byboere som bruker dem som vakthunder mot innbruddstyver.

Relaterte artikler