Hund utendørs med bandana

Hva er nyresykdom hos hunder?

Kronisk nyresykdom (CKD) er definert som enhver abnormitet i en eller begge nyrene som har vært tilstede i flere måneder. CKD rammer omtrent 1 av 10 hunder.1

Hundens nyrer er avgjørende for å fjerne avfallsstoffer fra blodet og opprettholde væske- og mineralbalansen i kroppen. Men hvis nyrene ikke kan gjøre jobben sin, kan resultatet sette hundens liv i fare.

Hund som leker utendørs med eier

Hva bidrar til nyresykdom hos hunder?

Det er to hovedkategorier av nyresykdom hos hunder: akutt og kronisk. Tegn på akutt nyresykdom oppstår vanligvis over en uke eller måneds tid, mens kronisk nyresykdom er definert som nyreskade som har vært tilstede i minst tre måneder. Vanlige årsaker til nyresykdom og dens progresjon inkluderer:

hund og klokkeikon

Alder

Sjansen for å utvikle nyresykdom øker etter hvert som hunder blir eldre.1

 

Ernæringsikon

Ernæring

Visse hundefôr med et høyt innhold av fosfor, natrium og protein kan fremskynde progresjonen.

 

Genikon

Genetikk

Noen raser har større sannsynlighet for å utvikle visse nyresykdommer.

Utklippstavleikon

Sykdom

Andre sykdommer og helseproblemer kan bidra til forverring av CKD hos hunder.

 

Hydreringsikon

Dehydrering

Alle tilstander som fører til dehydrering (f.eks. oppkast, diaré eller sjokk) kan forverre nyrefunksjonen og bidra til utvikling av kronisk CKD.

 

Eldre hund med hodet på et fang

Tidlig oppdagelse av nyresvikt hos hunden din

Tegn på alvorlig sykdom vises først etter at 75 % av nyrefunksjonen allerede er tapt1, så jo raskere nyresykdom blir diagnostisert, jo mer tid har du til å ta hånd om den underliggende årsaken eller bremse sykdommens utvikling. CKD er progressiv og irreversibel, men veterinæren din kan hjelpe deg med langtidspleie og vise deg hvordan du kan gjenkjenne symptomer hos eldre hunder.

Hva er tegn og symptomer på nyresykdom hos hunder?

Tegnene på nyresykdom i tidlig stadium er ikke synlige. Ved diagnose har CKD allerede vært tilstede en stund, men progresjonen kan bremses ved hjelp av veterinærgodkjent hundefôr for nyresykdom. Tegn og symptomer på nyresykdom i sent stadium har en tendens til å være like, men er langt mer merkbare for eiere.

Tegn på nyresykdom

  • Økt tørste
  • Hyppig eller ingen vannlating
  • Nedsatt matlyst
  • Vekttap
  • Dårlig ånde eller smerter i munnen
  • Sløvhet eller svakhet
  • Oppkast og diaré
  • Forstoppelse
Hunden blir servert matskål

Ernæring for hunder med nyresykdom

Hvis hunden din har nyreproblemer, kan riktig ernæring ha en positiv innvirkning på livskvaliteten og potensielt også forlenge hundens levetid. Spesialformulert fôr til hunder med nyresykdom kan være gunstig fordi det inneholder mindre protein og fosfor enn annet fôr. Fosforbegrensning kan bremse utviklingen av nyreskade, mens kontrollerte proteiner av høy kvalitet kan redusere alvorlighetsgraden av symptomene og bidra til å gjenopprette normale syre-basenivåer.

Ernær hundens mikrobiom

Ny forskning støtter en sammenheng mellom tarmhelse og nyrehelse. 2 Ernæring som er formulert med ingredienser som viser seg å gi næring til mikrobiomet i tarmen kan bidra til å redusere avfallsprodukter som kan være skadelige for nyrene dens.

Hva med ernæringsgjær for hunder med nyresykdom?

Selv om det har blitt populær på nettet, har gjær et relativt høyt fosforinnhold, noe som kan være et problem for hunder med CKD. På samme måte foreslår mange nettsteder nå å fôre hunder med nyresykdom råfôr, men unnlater å nevne spekteret av faktorer som må vurderes; for eksempel kontamineringsrisikoen, å gi den riktige balansen av næringsstoffer og den totale kostnaden. Når du ser på ernæringsalternativer for hunder med nyresykdom, er det alltid best å få en spesifikk anbefaling fra veterinæren din.

Relaterte produkter for hunder med nyreproblemer

Hill's Pet Care Center

Besøk Hill's Pet Care Center for mer informasjon og artikler om hvordan du kan holde hunden din frisk.

Referanser:
1Brown SA. Renal dysfunction in small animals. The Merck Veterinary Manual website. 2013 [https://www.msdvetmanual.com/urinary-system/noninfectious-diseases-of-the-urinary-system-in-small-animals/renal-dysfunction-in-small-animals]

2Hill’s Clinical Evidence Report Nourishing the gut microbiome helps support kidney health in cats and dogs with chronic kidney disease. 2023