Hill's Transforming Lives

URINVEISPROBLEMER HOS KATT: LIVSLANG
OMSORG FOR
EN LIVSLANG
TILSTAND

Urinveisproblemer hos katter er ofte livslange tilstander som krever livslang pleie. Mange av disse problemene kan bli utløst av stress eller forskjellige miljøfaktorer, og kan skape disharmoni mellom katter og eierne deres. Heldigvis kan kan kattefôr for urinveishelse spille en viktig rolle i håndtering av disse problemene, bidra til å redusere risikoen for fremtidige uhell og hjelpe katten til å tisse i kattedoen sin igjen.

Som del av en omfattende pleieplan er det viktig at katten har et rolig hjemmemiljø, og et kattefôr som støtter urinveiene kan hjelpe katten tilbake til normal hverdag, slik at den kan være sammen med familien.

"HVORFOR TISSER KATTEN MIN OVERALT"

FORSTÅ EN MISFORSTÅTT TILSTAND

Ofte når katter urinerer utenfor kattedoen, tror mange det er et adferdsproblem i stedet for et medisinsk problem. Dette er en av grunnene til at urinveisproblemer ofte er blant en av de mest misforståtte helseproblemene hos katter. Uheldigvis kan disse problemene gå ut over forholdet mellom selv de mest kjærlige katter og eierne deres. Det er derfor viktig å kunne gjenkjenne symptomene på når katten har en urinveissykdom, slik at du kan ta en mer informert beslutning om kattens urinveier og helse.

GJENKJENN TEGNENE PÅ URINVEISPROBLEMER HOS KATTEN DIN

Urinveissykdom hos katten din kan være minst like smertefullt for den, som det er stressende for deg. Fordi katter ofte lider i stillhet når de har urinveissykdommer, kan de slite med dem lenge før noen legger merke til det og diagnostiserer tilstanden. Her er noen viktige tegn du bør være oppmerksom på dersom du mistenker at katten din har en urinveissykdom.

Ulykke i huset ikon
UHELL I HUSET

Om den voksne katten din ofte har "ulykker", eller urinerer på uvanlige steder, kan det være et tegn på flere vanlige urinveislidelser, som ofte kan behandles med hjelp fra veterinæren din.

Ikon for smerte ved vannlating
HYLER KATTEN TIL NÅR DEN TISSER?

Om katten din anstrenger seg ved urinering eller lager smertefulle, ukomfortable lyder når den er på kattedoen, kan dette indikere felin ideopatisk cystitt (FIC), blærestein hos katt eller til og med urinrørsobstruksjon.

Blod i urin-ikonet
BLOD I URINEN

Avtal time hos veterinæren din dersom du oppdager blod i kattedoen eller urinen til katten din. En katt som tisser blod er et alvorlig tegn på FIC, blærestein hos katt eller en urinrørsobstruksjon, alle må behandles raskt.

Hyppig vannlating ikon
HYPPIG URINERING

Om katten din urinerer i små mengder, og bruker mer tid i kattedoen enn vanlig, bør du rådføre deg om dette med veterinæren din umiddelbart. Dette kan være tegn på urinrørsobstruksjon, som er en medisinsk nødsituasjon.

GET THE TIPS YOU NEED TO HELP YOUR CATSign up to receive ongoing information to help manage your cat’s urinary issues.

Sign Up Now

Oversikt over årsaker til urinproblemer hos katter

VANLIGE URINVEISPROBLEMER HOS KATTER

Selv om mange tror at katter har en urinveisinfeksjon når de opplever urinveisproblemer, finnes det andre mer sannsynlige tilstander som kan påvirke katten din - alt fra steiner og urinveisobstruksjon til FIC, som utgjør 85% av katter med symptomer fra nedre urinveier. Avhengig av kattens diagnose, kan behandlingen variere fra kasus til kasus, men fôr som støtter sunne urinveier er en viktig del av langtidsbehandlingen for å bidra til å håndtere fremtidige urinveisproblemer.

HÅNDTERING AV KATTENS URINVEISPROBLEMER

Når det gjelder urinveisproblemer finnes det ingen enkel løsning som passer til alle. Det er derfor det er viktig å ha et tett samarbeid med veterinæren, for å finne ut hva som er den beste behandlingen for kattens unike behov.

Generelt kan katter som er diagnostisert med en urinveissykdom ha fordel av en omfattende behandlingsplan, som kan inneholde alt fra fôr som fremmer sunne urinveier til medisin, eller til og med operasjoner om nødvendig. Men husk at selv med den beste behandling kan noen katter få tilbakevendende symptomer og periodiske episoder.

Ernæring ikon
ERNÆRING

Ved de fleste urinveislidelser hos katter er ernæring en del av behandlingen, ettersom det bidrar til å redusere risikoen for fremtidige episoder. Kattefôr for god urinveishelse vil gi et moderat inntak av visse mineraler som kalsium, fosfor og magnesium, som kan forårsake dannelse av krystaller i urinen. Noen fôr er til og med formulert for å hjelpe katter utsatt for stress, slik at urinveisproblemene ikke skal trigges.

Miljø ikon
MILJØ

Det er ikke uvanlig at stressfaktorer i mlijøet utløser episoder av urinveisproblemer. Du kan bidra til å roe ned den stressede katten din ved å lage et rolig hjemme-miljø, og gi katten din en klorestang, et sted å klatre, og til og med så enkelt som å gi den litt ekstra kjærlighet og omsorg.

Medisineringsikon
MEDISINERING

Avhengig av kattens individuelle behov kan det hende at dyrlegen din skriver ut medisiner for å hjelpe katten din gjennom en akutt episode. Typisk er dette smertestillende medisiner for å lindre smerter assosiert med kattens tilstand, mens du får den tilbake på riktig spor igjen med ordentlig fôr og et beriket miljø.

RESSURSER OG TIPS

Urinveissykdommer hos katter er ofte vanskelige å håndtere, og det foregår fremdeles mye forskning i forbindelse med disse kompliserte tilstandene. For mer informasjon om kattens tilstand - og for å gi dem best mulig omsorg på reisen fremover - sjekk ut disse nyttige ressursene fra vårt veterinærteam.

Kilde: 1Lekcharoensuk C, Osborne CA, Lulich JP. Epidemiologic study of risk factors for lower urinary tract diseases in cats. J Am Vet Med Assoc. 2001;218(9):1429-1435.

Spør veterinæren din om ernæring som ligger et skritt foran, for et best mulig liv.

Finn en veterinær