Informasjon om hunderasen border collie og dens personlighetstrekk

 

Border collien er en skarp, intelligent rase som er best egnet til et liv på landet. Hvis denne rasen ikke får mye aktivitet, vil den fort bli ulykkelig og destruktiv.

 

Kort om border collie
The Border Collie Dog Breed

Border collier er ekstremt energiske hunder og trenger mye mosjon. De elsker å løpe.

Størrelse:

Vektområde:

Hann: 13-20 kg
Hunn: 13-19 kg

Mankehøyde:

Hann: 55 cm

Hunn: 50 cm

Kjennetegn:

Oppreiste ører (naturlig)

Forventninger:

Energinivå: Svært energisk
Levetid: 10-14 år.
Tendens til å sikle: Liten Tendens til å snorke: Liten
Tendens til å bjeffe: Stor
Tendens til å grave: Liten Oppmerksomhetsbehov: Moderat

Avlet for:

Sauegjeter

Pels:

Lengde: Mellomlang
Karaktertrekk: Tolags pels, glatt
Farger: Svart med eller uten hvitt, rød og hvit, ensfarget, tofarget, trikolor, merle (skifergrå), sable (brun)
Generelt behov for stell og pleie: Moderat

Anerkjent i klubbsammenheng:

Prevalens: Vanlig

Border collier er mellomstore hunder.

Hannhunder er 55 cm høye og veier opptil rundt 30 kg. Tispene er vanligvis mindre og lettere.

De ser ut som en lettvekts australsk gjeterhund, men istedenfor den særpregede krøllete halen til den australske hunden, har border collieren en hale med beheng som rekker ned til knehasene. Hodet er likt hodet til en collie, og kroppen er noe lengre enn den er høy. Ørene står oppreist, men tuppen henger ned, og gir hunden et sorgløst utseende.

Enkelte border collier har en ruhåret pels, rundt 8 cm lang, mens andre har en glatt pels, rundt 2-3 cm lang. En rekke farger finnes, deriblant svart og hvit, rød og hvit, svart og grå, helt svart og trikolor. Den langhårede border collien har vanligvis en flott manke og hale.

Personlighet:

Border collier er aktive brukshunder som er best egnet til et liv på landet. Hvis disse hundene går uten aktivitet og fellesskap med andre, kan de fort bli ulykkelige og destruktive. Rasen er høyst intelligent, lærer fort og reagerer positivt på ros.

På grunn av deres gjeterhundinstinkter er de beskyttende overfor familien og hjemmeområdet, og er utmerkede vakthunder. De vil passe på barna i familien. Selv om de kommer godt overens med barn og andre kjæledyr de har vokst opp sammen med, kan de være reserverte og noen ganger glefse etter fremmede, og bite hælene på samme måte som når de gjeter sauer.

Å leve med:

Border collier er ekstremt energiske hunder og trenger mye mosjon. De elsker å løpe. De trenger også rikelig med oppmerksomhet fra eieren og en jobb å utføre, enten det er som gjeterhund eller leke apport med en ball.

De bør bli sosialisert fra tidlig av for å forhindre blyghet overfor fremmede. Og de bør få lydighetstrening, som kan bidra til å forhindre biteatferd og tendensen til å stikke av eller løpe etter biler.

Border collier er betraktet som gjennomsnittlige røytere. Børsting minst én gang i uken er nødvendig for å holde pelsen ved like. Denne rasen lever i omtrent 12 til 15 år.

Opprinnelse:

Border collier er gjeterhunder og ble avlet til å arbeide med sauer, men de kan klare å gjete andre dyr også, til og med barna i familien.

Rasen har sitt opphav i lavlandet og grenseområdet mellom England og Skottland og går muligens helt tilbake til 1700-tallet. Forfedrene til border collien tenkes å være andre collietyper, som bearded collie og skotsk collie, og enkelte rasehistorikere tror at det finnes spaniel et sted i blandingen.

I løpet av det 19. århundret ble border collier populære blant det engelske folket. De brukes fortsatt som gjeterhunder for buskap, og er familiehunder. Fordi de er lettrente brukes border collier også som politihunder, narkotikahunder, bombehunder og redningshunder. De er også flinke som førerhunder for blinde. Bordere ble nylig anerkjent i AKC-utstillingsringen, etter mye diskusjon og protester fra eksperter som er redde for at avl på utseende vil påvirke rasens bruksferdigheter.

Relaterte artikler