Hud og matfølsomhet hos hunder

 

Klør hunden din seg?

 

 

Hvis du merker at hunden klør, slikker seg eller gnur seg mer enn vanlig kan det hende den har et hudproblem. Hvis du legger merke til noe av denne atferden hos hunden din, bør du sjekke de stedene som virker mest problematiske. Her er noen av de vanligste symptomene på til hudproblemer hos hund:

  • Røde områder, flekker eller kviser
  • Skurv, skorper eller fortykket hud
  • Flassete eller skallete områder
  • Kløe, slikking eller gniing
  • Røyting
  • Vond lukt av huden

Hvis du merker noen av disse tegnene på et hudproblem hos hunden din bør du ta med hunden til veterinær for en grundig undersøkelse.

 

Årsaker til hudproblemer hos hund

 

Miljøbetingede allergier

Hudproblemer hos hunder forårsakes noen ganger av allergener i omgivelsene. Hudallergier hos hund har en tendens til å dukke opp på spesielle steder på hunden, inkludert: ansikt, ører, poter, halerot, under albuene og i lysken. Allergier viser seg vanligvis mellom 3 måneders og 6 års alder. Husk å spørre veterinæren om en allergitest er det riktige for hunden din.
Hunder kan vare allergiske mot ting i omgivelsene som pollen, muggsopp og støvmidd. Disse allergenene er luftbårne og kan finnes hele året, bortsett fra pollen som er vanligere om våren. Hundens hud er en viktig barriere mot allergener for å holde hunden sunn. Derfor bør du prioritere å stelle huden til hunden.
Hudallergier hos hund er ofte kroniske og vil kreve pleie hele livet. Dette betyr å bade hunden med en Kløestillende sjampo for å lindre plagene i huden. Ernæring spiller også en viktig rolle for hundens hudhelse – du kan bidra til å lindre irritasjonen ved å bytte til et fôr som er sammensatt for å gi en sunnere hud.

Parasitter og lopper

 

Lopper, lus og midd kan alle forårsake hudirritasjon hos hunder. Bitt fra parasitter irriterer og gjør at hunder biter seg og klør seg og skader huden. Noen hunder er spesielt følsomme, eller overfølsomme, slik at ett enkelt loppebitt kan føre til mye ubehag for hunden.

Infeksjoner

Akkurat som for hundens generelle helse, kan bakterie- og soppinfeksjoner gi hudproblemer. Infeksjoner kan skyldes en rekke ting, inkludert allergier, men åpne sår eller kutt er mest utsatt for infeksjoner og utgjør vanligvis den største trusselen mot hundens hud og generelle helse. Pass på å rådføre deg med veterinær hvis du tror at hunden din kan ha en infeksjon i huden.

Fôrallergier

Akkurat som mennesker kan hunder utvikle fôrsensitivitet som følge av en reaksjon på visse typer proteiner i hundefôret. Du kan utføre en allergitest for å finne ut om hunden din har fôrallergier, og anbefale et fôr som er sammensatt for å avhjelpe problemer for hunder med fôrsensitivitet. 

 

Bidra til hundens hudhelse

 

Det første du bør vurdere når du har mistanke om et hudproblem hos hunden, er å snakke med veterinær. De kan hjelpe deg med å finne årsaken til hudirritasjonen og velge den beste behandlingen. Anbefalingene fra veterinæren kan inkludere en eller flere av følgende: 

 

Medisin

kan bidra til å behandle hudinfeksjoner eller alvorlig kløe

Ernæring

kan lindre følsom hud. Det kan også angripe roten til problemet ved å bidra til å identifisere årsaken (som fôrsensitivitet). Fôr med mange essensielle fettsyrer bidrar også til sunn hud og skinnende pels.

Tilskudd

kan hjelpe hunden med å få i seg noen av de fettsyrene eller andre næringsstoffer den trenger for å bli frisk.

 

Snakk med din veterinær

 

At hunden har sunn hud er avgjørende for den generelle helsen. Riktig bading, regelmessige undersøkelser av pels og hud og årlige kontroller hos veterinær er et godt bidrag til å forebygge hudproblemer hos hunden på slik at den holder seg glad og sunn. Pass også på å snakke med veterinæren om Hill's serie for fôrsensitivitet samt hundefôr og godbiter for hudpleie for å se om ett av disse produktene er et godt alternativ for huden til hunden din.

 

Omsorg for katt eller hund

ARTIKLER OG VERKTØY

Senter for katte-/hundeomsorg