Fordøyelseshelse for katter

Hva er fordøyelsesproblemer hos katter?

Et fordøyelsesproblem er enhver helsesituasjon som hindrer katten din i å fordøye maten på riktig måte eller endrer hastigheten som maten passerer gjennom fordøyelseskanalen. Ikke ignorer tegnene! Hvis din pelskledde venn viser symptomer på fordøyelsesproblemer, oppsøk veterinæren din umiddelbart for råd.

Katt leker på sofaen


Tegn på at katten din kan ha problemer med fordøyelsen

De vanligste symptomene på katters magetrøbbel og fordøyelsesproblemer er løs avføring eller diaré. Du kan i tillegg legge merke til noen eller alle følgende tegn hos katten din.

 • Oppkast

 • Gulping

 • Flatulens

 • Kraftløshet

Kroniske mage-tarmproblemer kan være en slitsom tilstand for mange katter, og krever at veterinæren utfører tester for å stille en nøyaktig diagnose.

Eksempler på vanlige fordøyelsesproblemer

Fordøyelsesproblemer hos katter kan opppstå av en rekke årsaker, og alle kan få katten din til å føle seg i dårlig form. Husk at diaré kan være vanskelig å få øye på hos katter som går på do utendørs. Hvis du mistenker at katten din har problemer, er det verdt å gi den en kattedo slik at du kan følge med på hva som skjer. Nedenfor er noen av de mer vanlige fordøyelsesproblemene vi ser hos katter.

 

Katt på et veterinærbord ved siden av en veterinær
 • Akutt gastroenteritt

  Dette er den vanligste årsaken bak "urolig mage" hos katter. Det består vanligvis av oppkast og diaré som begynner plutselig. Det kan oppstå av mange ulike årsaker, som å spise noe uheldig (eller som mange katter elsker å gjøre; spise en halv mus og overlate resten til oss!), parasitter, virus og hårballer, bare for å nevne noe.

 • Kronisk enteropati eller inflammatorisk tarmsykdom
  • I motsetning til den plutselige endringen vi nettopp nevnte, oppstår kroniske enteropatier tregere og har en tendens til å vare lenge. Diaré og vekttap er vanlige tegn. Igjen, det kan være forårsaket av mange forskjellige ting som uønskede matreaksjoner, immunreaksjoner og genetikk.

 • Kolitt

  Tykktarmen er en del av tarmsystemet, og når denne blir betent kalles det kolitt. Det er vanligvis veldig karakteristisk, og de fleste katter viser de samme tegnene — det ser ut som om de brått trenger å gjøre fra seg, de kan anstrenge seg for å få bæsjet men det kommer ikke mye ut, og et av de klassiske tegnene på kolitt er ferskt blod og/eller slim i avføringen.

 • Forstoppelse

  Som mennesker, opplever forstoppede katter at det er vanskelig å gjøre fra seg, og de kan gå på go mye sjeldnere. Forstoppelse kan være forårsaket av mange ting. Inntak av bein, fjær og pels kan gjøre avføringen hard og vanskelig å få ut, tilstedeværelsen av mye pels, spesielt hos langhårede katter eller en treg tarm vil også gjøre at avføringen er tørr og vanskelig å forskyve. Noen raser, som for eksempel siameserne, er mer utsatt for treg tarm. Dette kan resultere i en tilstand som kalles megacolon.

 • Pankreatitt

  Dette er en kompleks tilstand hos katter og kan være vanskelig å diagnostisere med vage symptomer. Disse tegnene inkluderer oppkast, sløvhet og dårlig appetitt. Hos katter kan det se ut til å komme og gå og går ofte hånd i hånd med andre problemer som uønskede matreaksjoner og inflammatorisk tarmsykdom.

 • Matallergier

  Katter kan ha en dårlig reaksjon på visse matvarer av en rekke årsaker, og samlet kaller vi disse uønskede matreaksjoner. Ekte matallergier er sjeldnere enn folk tror, og de har en tendens til å være forårsaket av proteiner i matvarer som kylling, fisk og melk. Matallergier kan forårsake oppkast og diaré samt hudproblemer som kløe og overdreven stell.

Hvordan kan du hjelpe?

Først, hvis du mistenker at katten din lider av en fordøyelsessykdom, snakk med veterinæren din om behandlinger som kan hjelpe. Du kan hjelpe ytterligere hjelpe katten ved å redusere stressutløsere i miljøet med følgende forslag:

Kvinne i oransje genser som holder katt

Hold deg til en rutine

Endringer i din pelskledde venns miljø eller rutine kan føre til mage- og tarmforstyrrelser. Å gi katten din et trygt og rolig miljø – i tillegg til litt regelmessig lek – kan lindre kattens angst.

Se råd

Katt med barn

Tilbehør

Parasitter som rundorm og hakeorm kan forårsake mage-tarmproblemer, så hvis katten din har en tendens til å utforske utendørs, sørg for at den har riktig forebyggende pleie.

Lær mer

Katt spiser fôr fra skål

Vurder ernæringen dens

Mat laget med lettfordøyelige ingredienser kan være skånsom mot urolige mager. Spør veterinæren din om å bytte fôret til katten din og hvordan du gjør det uten å forstyrre magen dens ytterligere.

Se alternativer

Anbefalte produkter for katter med fordøyelsesproblemer

Anbefalte produkter for å støtte fordøyelsen

Råd og ressurser

For å hjelpe med å gi katten din best mulig omsorg fremover, sjekk ut disse nyttige ressursene fra vårt veterinærteam.