Informasjon om hunderasen malteser og dens personlighetstrekk

 

Den bittelille malteseren passer godt innendørs og i små boliger. Den er lydig, velvillig og intelligent. Den kan være kresen i matveien og vanskelig å gjøre renslig.

 

Kort om malteser
The Maltese Dog Breed

Malteseren har vært høyt aktet i samfunnet. Ett utsagn forteller at en malteser ble solgt på 1500-tallet for en sum tilsvarende 2 000 amerikanske dollar.

FKjennetegn:

Flagrende ører (naturlig)

Forventninger:

Energinivå: Svært energisk.
Levetid: 12-14 år.
Tendens til å sikle: Liten.
Tendens til å snorke: Liten.
Tendens til å bjeffe: Stor.
Tendens til å grave: Liten.
Oppmerksomhetsbehov: Stor.

Avlet for:

Skjødehund.

Pels:

Lengde: Lang.
Karaktertrekk: Glatt
Farger: Hvit.
Generelt behov for stell og pleie: Stor.

Anerkjent i klubbsammenheng:

Prevalens: Vanlig

Malteseren er en bitteliten hund som veier mellom ett og tre kg.

Kroppen er kompakt og skulderbladene er skrånende. Ryggen er jevn og ribbeina er godt avrundet. Den tufsete halen ligger flott over ryggen. Halsstrukturen er elegant utformet for å fremheve den høye hodeholdningen.

Hodet er flott proporsjonalt med kroppen, og skallen er lett avrundet. De hengende ørene sitter lavt og har mye beheng. Øynene er mørke, nesen er svart og snutepartiet er mellomlangt og litt spisst.

Den lange, silkemyke pelsen som feier eller henger nær bakken, gir malteseren et nesten ornamentaktig utseende. Det lange håret på hodet er gjerne knyttet opp i en sløyfe eller henger løst. Pelsen er helt hvit.

Malteseren har et lett, svevende ganglag.

Personlighet:

Malteseren er lydig, hengiven, intelligent, velvillig og tillitsfull. Malteseren er en god familiehund. Den er livlig, leken, energisk og har stort sett glede av å lære triks. De kan være irritable overfor viltre barn. Den lille kroppsbygningen til malteseren skjuler dens fryktløse framtoning. Malteseren er høyst årvåken og vil brake løs med vill bjeffing som følge av uvant støy.

Å leve med:

Malteseren passer godt som en innendørshund, og trives til og med i leiligheter og små boliger. Denne rasen kan være vanskelig å gjøre renslig, og den pleier å være kresen i matveien. Malteseren røyter lite og er allergivennlig for de fleste allergikere. Daglig børsting og et bad med jevne mellomrom anbefales for å forhindre floker. Håret rundt øynene bør vaskes daglig for å forhindre tårebelegg.

Opprinnelse:

I mer enn 28 århundrer har malteserspanielen vært aristokraten i hundeverdenen. Man tror at malteseren hadde sitt opphav på Malta, en bitteliten øy sør for Sicilia. Det er bare høvelig at en slik aristokratisk hund har opphav på Malta, hvis sivilisasjon var særpreget på grunn av dens forfinelse og velstand.

En malteser som er verdt å merke er Issa, hvis eier Publius var romersk guvernør i Malta i det 1. århundret. Issa ble beskrevet i et berømt epigram som “leken ... renere enn et kyss fra en due, mildere enn en jomfru .... mer kostbar enn en indisk rubin”. Flere berømte forfattere og akademikere, deriblant Plinius den eldre og Strabo, skrev om skjønnheten, elegansen og den uimotståelige sjarmen til den bittelille malteserhunden. Grekerne bygde gravkammere for malteserne sine, og fra det 5. århundret og fremover ble disse utsmykkede hundene representert i gresk kunst. Arkeologiske funn viser at egypterne eide og kan ha forgudet malteserhunder.

Malteseren har vært høyt aktet i samfunnet gjennom tidene. Ett utsagn forteller at en malteser ble solgt på 1500-tallet for en sum tilsvarende 2000 amerikanske dollar. Det sies at malteserhunder var spesielt populære blant kvinner, som bar dem på barmen eller på ermet. Fordums lærde personer rettet oppmerksomheten mot rasens bittelille størrelse. I 1792 omtalte botanikeren Linné malteseren som “omtrent på størrelse med et ekorn”. Den første malteseren som ble stilt ut i USA, på Westminsters første hundeutstilling i 1877, var hvit og ble registrert som en “maltesisk løvehund”. American Kennel Club registrerte malteseren i 1888.

Relaterte artikler