Fordøyelseshelse for hunder

Hva er fordøyelsesproblemer hos hunder?

Et fordøyelsesproblem er enhver helsesituasjon som hindrer hunden din i å fordøye maten på riktig måte eller endrer hastigheten som maten passerer gjennom fordøyelseskanalen. Ikke ignorer tegnene! Hvis din pelskledde venn viser symptomer på fordøyelsesproblemer, oppsøk veterinæren din umiddelbart for råd.

Kvinne i gult teppe som koser med en liten hund på sofaen


Kjenn til varseltegnene

Noen tegn på hundens fordøyelsesproblemer er lette (og ubehagelige) å oppdage. Sørg for at du rådfører deg med veterinæren din hvis hunden din viser noen av følgende tegn:

 • Oppkast
 • Diaré eller myk avføring
 • Apetittendring
 • Flatulens
 • Gurglende mage
 • Forstoppelse
 • Plutselig inaktivitet eller nedstemthet
 • Kløende hud/ører

Hva forårsaker fordøyelsesproblemer hos hunder?

Fordøyelsesproblemer kan oppstå av en rekke årsaker, og alle av dem kan få hunden din til å føle seg dårlig. Her er noen av de vanligste årsakene til fordøyelsesproblemer hos hunder.

 

Golden Retriever på et veterinærbord ved siden av en veterinær
 • Akutt gastroenteritt

  Dette er den vanligste årsaken til "dårlig mage" hos hunder. Det består vanligvis av oppkast og diaré som begynner plutselig, men som også kan være kun diaré. Det kan være forårsaket av mange ting som å spise noe usmakelig (vi vet alle at hundene våre elsker å gjøre dette!), parasitter, virus og fremmedlegemer, for å nevne noen.

 • Kronisk enteropati eller inflammatorisk tarmsykdom

  I motsetning til den plutselige endringen vi nettopp nevnte, oppstår kroniske enteropatier tregere og har en tendens til å vare lenge. Diaré og vekttap er vanlige tegn. Igjen, det kan være forårsaket av mange forskjellige ting som uønskede matreaksjoner og genetikk.

 • Kolitt

  Tykktarmen er en del av tarmsystemet, og når denne blir betent kalles det kolitt. Det er vanligvis veldig karakteristisk, og de fleste hunder viser de samme tegnene; det kan se ut som om de brått trenger å gjøre fra seg, de kan anstrenge seg for å bæsje men det kommer ikke mye ut, og et av de klassiske tegnene på kolitt er ferskt blod og/eller slim i avføringen.

 • Pankreatitt

  Dette er en alvorlig tilstand hos hunder og kan være livstruende. Vanlige tegn på pankreatitt er plutselig oppkast, nedstemthet og dårlig matlyst. Det er også en veldig smertefull tilstand, så hunden din kan være rastløs og stå med baken i været for å prøve å lindre smerten. Hvis du er bekymret for at hunden din kan ha pankreatitt, kontakt veterinæren så snart du kan.

 • EPI - eksokrin pankreasinsuffisiens

  Dette kompliserte navnet beskriver en tilstand der hunder mangler visse enzymer som er nødvendige for fordøyelsen. Bukspyttkjertelen produserer noen av disse og når de mangler, passerer maten rett igjennom uten at hunden får tak i næringsstoffene. Hunder med EPI har en tendens til å være konstant sultne, men går fortsatt ned i vekt og ser dårlige ut. Fordi de ikke fordøyer fett godt, kan avføringen deres ha en gråaktig farge. Noen raser som schæferhunder er mer utsatt for det enn andre. Vanligvis gir det et godt resultat å supplere kosten med de manglende enzymene.

 • Matallergier

  Hunder kan ha en dårlig reaksjon på visse matvarer av en rekke årsaker, og samlet kaller vi disse uønskede matreaksjoner. Ekte matallergier er sjeldnere enn folk tror, og de har en tendens til å være forårsaket av proteiner i matvarer som kylling og storfe. Matallergier kan forårsake oppkast og diaré samt hudproblemer som kløe.

 • Forstoppelse

  Som mennesker, opplever forstoppede hunder at det er vanskelig å gjøre fra seg, og de kan gå på do mye sjeldnere. Forstoppelse kan være forårsaket av mye forskjellig. Å spise bein kan gjøre avføringen hard og vanskelig å få ut, og dehydrering eller treg tarm vil også gjøre at avføringen er tørr og vanskelig å forskyve.

Hvordan kan du hjelpe?

Først, hvis du mistenker at hunden din lider av en fordøyelsessykdom, snakk med veterinæren din om behandlinger som kan hjelpe. Du kan hjelpe hunden din ytterligere ved å redusere stressutløsere i miljøet med noen følgende forslag:

 

En glad, liten hund blir klappet i hagen

Hold deg til en rutine

Hunder elsker forutsigbarhet. Å vite at de kan forutse når du kommer hjem, når måltider dukker opp og når det er tid for en tur, vil bidra til å holde hundens angstnivå lavt.

Se råd

Dachshund i rød sele

Tilbehør

Det finnes en rekke produkter på markedet som er ment å bidra til å roe ned hunden din. Spør veterinæren din om en anbefaling som kan hjelpe deg med å håndtere hundens stressrespons i angstfremkallende situasjoner.

Lær mer

Hund ser opp på skål fra kjøkkengulvet

Vurder ernæringen dens

Fôr laget med lettfordøyelige ingredienser kan være skånsom mot urolige mager. Spør veterinæren din om å bytte fôret til hunden din og hvordan du gjør det uten å forstyrre hundens mage ytterligere.

Se alternativer

Anbefalte produkter for hunder med fordøyelsesproblemer

Anbefalte produkter for å støtte fordøyelsen

Råd og ressurser

For å hjelpe med å gi hunden din best mulig omsorg fremover, sjekk ut disse nyttige ressursene fra vårt veterinærteam.