Fordøyelseslidelser

 

 

Hva er fordøyelseslidelser hos hund?

 

En fordøyelselidelse er en tilstand som hindrer ordentlig fordøyelse eller endrer hvor fort maten går gjennom fordøyelseskanalen. Fordøyelseslidelser hos hunder er en av de vanligste grunnene til å ta kontakt med veterinær.

 

 

 

 

Lær deg tegnene på at noe er galt

 

Noen av tegnene på at hunden har fordøyelsesproblemer er ikke så enkle å få øye på. Sørg for å snakke med veterinæren hvis hunden din viser noen av disse tegnene:

 • Oppkast
 • Diaré eller løs avføring
 • Endret matlyst
 • Luft i magen
 • Rumling i magen
 • Forstoppelse
 • Plutselig passivitet eller nedstemthet

Husk at katter og hunder noen ganger vil vise andre tegn, som kløe i huden eller ørene.

Hva forårsaker fordøyelsesproblemer hos hund?

 

Fordøyelseslidelser kan oppstå av en rekke grunner og hver enkelt av dem kan få hunden din til ikke å føle seg bra. Her er noen av de vanligste grunnene til fordøyelseslidelser og mageproblemer hos hund.

Fôrsensitivitet

 

En fôrsensitivitet er en reaksjon på ingredienser i fôret som hundekroppen ikke tolererer så godt. Det er også kjent som en uhensiktsmessig reaksjon på fôr eller AFR (Adverse Food Reaction). Dette vanlige problemet kan enten være en immunbasert eller ikke-immunbasert reaksjon.

Fôrsensitivitet er et individuelt problem, og selv om alle hunder er forskjellige, omfatter de fleste typer fôrsensitivitet ingredienser som hunden din har vært eksponert for tidligere, som storfekjøtt, kylling, melkeprodukter eller hvete. Hvis hunden har regelmessig diaré eller oppkast, spesielt like etter å ha spist, kan den ha fôrsensitivitet.

 

Stress hos hunder

 

Akkurat som mennesker er noen hunder mer følsomme for endring enn andre. Det er mange ting som kan være stressende for en hund. Kronisk stress eller hyppige utbrudd av korttidsstress kan forårsake en rekke negative reaksjoner, inkludert urolig fordøyelse. Vanlige faktorer som kan utløse stress hos hunder inkluderer:

 • Endret hverdagsrutine (møte nye folk, steder eller ting, ny baby, gjester, endrede rutiner hjemme)
 • Høye lyder (som fyrverkeri eller tordenvær)
 • Nye omgivelser (å flytte til et nytt hjem eller reise på ferie)
 • Inntrenging på personlig område (forstyrrelser når den hviler, for mye kyssing og klemming)
 • Adskillelse fra familiemedlemmer (separasjonsangst)

Hvordan kan du hjelpe?

 

Hvis du har mistanke om at hunden din har en fordøyelseslidelse, må du aller først snakke med veterinæren om ernæring som kan være til hjelp. Veterinæren kan også anbefale andre behandlinger.

 

Du kan også hjelpe hundene din ved å redusere stressutløsere i omgivelsene med noen av disse forslagene.

 

 

Hold deg til en rutine

 

Hunder liker forutsigbarhet. Dersom den vet når du kommer hjem, når maten settes frem og når det er tid for tur, er du langt på vei med å hjelpe den med å finne roen i hverdagen.

Sosialiser, sosialiser, sosialiser!

 

Hvis hunden er godt sosialisert, har den ikke bare blitt eksponert for ulike mennesker, dyr, steder, lyder og situasjoner, men den har også positive assosiasjoner med disse hendelsene. Hvis du sørger for at møtene er hyggelige opplevelser for hunden, vil det hjelpe den til å slappe av.

Tilbehør

 

Det finnes mange produkter som kan bidra til å redusere stress hos hunder – fra terapidekken til plugin-luftspreder. Disse produktene kan hjelpe deg med å holde hunden rolig i angstskapende situasjoner. Disse produktene går ikke til kjernen av problemet, men de kan avhjelpe den umiddelbare stressituasjonen eller hundens reaksjon på den.

 

Konfronter stresset hos hunden din!

 

Når hunden blir stresset, kan det skape kaos i hundekroppen. Hjernen produserer kjemikalier som signaliserer "stress!" til resten av kroppen, inkludert fordøyelsessystemet. Men ernæringen hunden får i seg kan utgjøre en stor forskjell. Beroligende ingredienser som melkeprotein kan berolige stressede hunder. Fôr som er laget med lettfordøyelige ingredienser kan roe ned urolige mager. Og denne lindringen kan være så enkel som å bytte fôr – snakk med veterinæren.

anchor

Omsorg for katt eller hund

ARTIKLER OG VERKTØY

Senter for katte-/hundeomsorg