Informasjon om hunderasen pointer og dens personlighetstrekk

 

Pointeren er en selvstendig, sta og viljesterk hund som er ansett for å være best egnet til et liv på landet, på grunn av dens behov for mosjon og endeløs energi.

 

Kort om pointer
The English Pointer Dog Breed

Pointere er fuglehunder kjent for den særpregede posituren de tar når de kjenner lukten av vilt.

Størrelse:

Vektområde:

Hann: 20-33 kg
Hunn: 20-33 kg

Mankehøyde:

Hann: 60-70 cm

Hunn: 60-70 cm

Kjennetegn:

Flagrende ører (naturlig)

Forventninger:

Energinivå: Svært energisk
Levetid: 12-14 år.
Tendens til å sikle: Liten Tendens til å snorke: Liten
Tendens til å bjeffe: Liten
Tendens til å grave: Liten Oppmerksomhetsbehov: Stor

Avlet for:

Fuglehund

Pels:

Lengde: Kort
Karaktertrekk: Flat
Farger: Svart med eller uten hvitt, sitron med hvitt eller ensfarget, svart med hvitt eller ensfarget, oransje med hvitt eller ensfarget
Generelt behov for stell og pleie: Lite

Anerkjent i klubbsammenheng:

Prevalens: Vanlig

Pointere blir rundt 60 til 70 cm høye, og veier mellom 20 og 33 kg.

Hodet har et påtagelig, meislet utseende og et langt snuteparti. Ørene sitter ganske høyt på hodet og henger ned. Halsen er lang, kroppen er sterk, slank og grasiøs.

Pelsen til pointeren er kort og slett. Den er som oftest hvit med sitronfargede, svarte, leverbrune eller oransje flekker. Pelsen kan også være ensfarget i én av disse fargene. Enkelte pointere er trikolor.

Pointere lever i omtrent 12 til 14 år.

Personlighet:

Pointere er betraktet som mer selvstendige enn mange andre hunderaser. En pointer som kommer fra en brukshundlinje kan være altfor aktiv og anspent til å være egnet som familiehund, Enkelte er viljesterke og sta.

Mange pointere er derimot avlet for utstilling, og hunder fra disse linjene kan bli utmerkede familiehunder som er tålmodige med barn, flinke med andre dyr og rolige i hjemmet. De er ikke betraktet som vakthunder, men vil varsle eierne dersom fremmede nærmer seg.

Alle pointere har sterke jaktinstinkter, og det er ikke uvanlig å finne en to måneder gammel valp på sporet.

Å leve med:

Pointere er bruksfuglehunder innerst inne og er ikke egnet for et liv i leilighet eller by.

Selv de som er familiehunder trenger mye mosjon, fordi de har en tendens til å ha endeløs energi. Dersom de ikke får tilstrekkelig mosjon, vil de sannsynligvis bli ulykkelige og destruktive. Lydighetstrening fra tidlig av anbefales, siden de kan være viljesterke.

Fordi pointere er korthåret kan pelspleie vanligvis begrenses til en rask omgang med børste to til tre ganger i uken. Disse hundene er betraktet som gjennomsnittlige røytere. De trenger beskyttelse mot kaldt vær på grunn av deres korte pels.

Opprinnelse:

Pointere er fuglehunder som fikk navnet sitt etter den særpregede posituren de tar når de kjenner lukten av vilt. De står helt stille med hodet senket og hodet vendt (pekende) mot viltet. Halen holdes horisontalt, i linje med med hodet og ryggen. Ett bein er hevet og bøyd ved håndleddet. Retningen som hunden peker mot, viser jegeren hvor byttet er.

Pointere ble brukt i Europa helt tilbake til 1600-tallet for å spore opp harer, som deretter ble forfulgt av mynder. Innen det 18. århundret ble pointere den foretrukne hunden for jegere, og viste seg å ha ferdigheter til “peking” og sporing. Pointere er kjent for å jobbe hardt med ekstrem hurtighet og utholdenhet i tillegg til eksepsjonell luktesans.

Deres eksakte opphav er egentlig ikke kjent, men det antas å inkludere blodhund, revehund og mynde. Enkelte rasehistorikere sier at blandingen også inkluderer newfoundlandshund, setter og til og med bulldog, men ingen vet helt sikkert.

Relaterte artikler