Informasjon om hunderasen chow-chow og dens personlighetstrekk

 

Chow-chower er ikke vanligvis sosiale, utadvendte hunder. De pleier å være reserverte overfor fremmede og kan være aggressive mot andre hunder, men de er hengivne og beskyttende overfor deres familie.

 

Kort om chow-chow
The Chow Chow Dog Breed

Chow-chower ble avlet i Kina hovedsakelig på korn, og har en tendens til å bli overvektige dersom de spiser for mye fyldig mat.

Størrelse:

Vektområde:

Hann: 24-34 kg
Hunn: 23-34 kg

Mankehøyde:

Hann: 40-50 cm

Hunn: 40-50 cm

Kjennetegn:

Brakykefal (kortskallet), hengende øyne, oppreiste ører (naturlig), hudfolder (rynker)

Forventninger:

Energinivå: Avslappet
Levetid: 10-12 år.
Tendens til å sikle: Moderat Tendens til å snorke: Moderat til stor
Tendens til å bjeffe: Liten
Tendens til å grave

Avlet for:

Vakthund. trekke kjerrer, jakthund

Pels:

Lengde: Mellomlang/kort
Karaktertrekk: Tolags pels, glatt
Farger: Rød, svart, blå, kanel, kremfarget
Generelt behov for stell og pleie: Stor

Anerkjent i klubbsammenheng:

Prevalens: Vanlig

Chow-chowen er en mellomstor hund som er mellom 40 og 50 cm høy og veier mellom 24 og 34 kg.

Chow-chowen er en kvadratisk hund med søyleaktige rette bein. De rette beina gir hunden et noe stylteaktiv ganglag.

Chow-chowen har oppreiste ører, en bred skalle og en hale som er krøllet opp over ryggen. Det særpregede kjennetegnet er selvsagt den blå/svarte tungen. Rynkene i ansiktet (ofte skjult av hår) gir chow-chowen et skulende blikk. Til tross for størrelsen er chow-chowen en sterk, robust hund.

Den har to pelstyper. Vi kjenner best til den strie eller lengre pelsen. Pelsen står rett ut, noe som gir chow-chow-valper et krusete, bamseaktig utseende. Den glatthårede pelsen er en kortere utgave. Begge pelstypene har en tett underpels. De fleste chow-chowene har vanligvis rød eller svart farge, men alle solide farger er tillatt.

Personlighet:

Chow-chower er ikke vanligvis sosiale, utadvendte hunder. De pleier å være reserverte overfor fremmede og kan være aggressive mot andre hunder. Dette reflekterer deres bakgrunn som vokterhunder for hjem og buskap. Det er viktig med sosialisering med andre hunder, kjæledyr og mennesker fra tidlig av. Chow-chower kan bli plagsomme bjeffere dersom det er manglende kontroll over varslingsbjeffingen deres.

Chow-chower er ganske intelligente, men de kan være både selvstendige og sta, så trening kan derfor være en utfordring. En trener som er fast, tålmodig og innehar massevis av kreativitet, er nødvendig for å lykkes i konkurranser. Chow-chower er lidenskapelige beskyttere, og trening er nødvendig for å kontrollere denne voktertendensen.

Å leve med:

Chow-chower er hengivne og beskyttende overfor deres familie. For at de skal kunne bli gode familiehunder, trenger de mye sosialisering fra tidlig av, deriblant kontakt med barn. Chow-chower er best når de blir trent til å forstå sin plass i familien. Hvis ikke kan de bli dominante. Til tross for at de er utfordrende å trene, er det noen chow-chower som konkurrerer og som lykkes i lydighet og agility.

Pelspleie varierer etter pelstypen. En strihåret chow-chow er best når den får daglig pelspleie for å holde den tom for floker. Glatthårede hunder trenger kun en kjapp omgang med børsten én til to ganger i uken. Man må være spesielt påpasselig med å holde øyne og ansiktsfolder rene, da smuss kan sette seg fast i den kraftige pelsen.

Opprinnelse:

Chow-chowen er muligens den eldste av de kinesiske hunderasene. Rasen kan spores tilbake flere tusen år, og et spørsmål som ofte dukker opp, er om det var chow-chowen som ble utviklet fra spisshunder, eller om det var spisshunder som ble utviklet fra chow-chowen.

Chow-chowen er en hund som fra starten av hadde mange bruksegenskaper. Disse hundene har vært kjent som sledetrekkere, jegere, buskapsvoktere, og, dessverre for dem, middag. Navnet “chow chow” kommer muligens fra det kinesiske ordet “chou”, for spiselig, men de fleste historikere mener at navnet er slang for kuriositet. Og chow-chowen er nesten uten tvil en orientalsk kuriositet.

Chow-chowen ankom den vestlige verden på slutten av 1800-tallet og tiltok i popularitet. Den er blant de øverste ti rasene i American Kennel Club. Rasen gjorde det ikke så bra i hjemlandet, der mange chow-chower ble fjernet i løpet av kulturrevolusjonen.

Relaterte artikler