Har hunden din artrose?

"Stive ledd" eller artose er en generell term for endringer i leddene, forårsaket av normal eller unormal slitasje. Ettersom hundens leddsmerter direkte påvirker bevegeligheten og hvordan den kan røre på seg, kan det få alvorlige følger for hundens livskvalitet.

Hos hunder som har artose, blir brusken (det vevet som "demper" leddet mellom beina) slitt bort fortere enn det dannes ny. Når for eksempel brusken i hundens hofteledd slites bort, får hunden dårligere bevegelighet, og hunden vil gradvis få mer smerter og dårlig førlighet. Selv om artrose ikke kan kureres, er det mulig å forbedre leddhelsen hos hunden, med riktig ernæring og mosjon.

 

Hva forårsaker artose?

 

Det er mange årsaker til at hunden din kan oppleve leddsmerte knyttet til artose.

Alder

Etter hvert som hunden blir eldre, vil leddbrusken brytes ned. Selv om dette er mye mer utbredt blant eldre hunder, kan også unge hunder lide av artose.

Rase

Noen raser er mer utsatt for å utvikle artrose på grunn av rasespesifikke leddproblem. Raser med spesielt stor risiko er bl.a. labrador retriever, golden retriever, schæfer og rottweiler.

For høy vekt

Overvekt medfører for stor belastning på ledd og brusk, noe som øker risikoen for artrose.

Ulykker eller traumer

Bruskskader kan føre til artose senere i livet og påvirke bevegeligheten negativt.

Medfødte eller arvelige defekter

Noen raser kan ha medfødte eller arvelige tilstander som gjør dem mer utsatt for å utvikle artrose senere i livet.

 

Hva er symptomene på artrose?

 

 

Hvis du legger merke til noen av de følgende varselstegnene på leddsmerte hos hunden din, kan det hende den lider av artose. Da bør du vurdere å oppsøkeveterinær med ortopedisk kompetanse.

  • Stivhet, spesielt etter å ha hvilt seg
  • Nøler med å gå opp og ned trapper
  • Henger etter eller blir lett sliten på tur

  • Foretrekker å ligge fremfor å sitte eller stå
  • Klynker, knurrer eller glefser når du tar på leddene

Ledd og mosjon

 

Lett mosjon er ekstremt bra for hunden din. Det vil ikke bare hjelpe leddene med å bevege seg fritt, men det vil hjelpe hunden med å holde en sunn vekt og unngå ekstrabelastning på leddene, noe som er viktig for den generelle leddhelsen.

Nøkkelen til kontroll er rett mengde mosjon, slik at hunden ikke overbelaster leddene. På et åpent sted vil hunden vanligvis løpe lykkelig rundt til han ikke orker mer, uansett hvordan det kjennes i leddene. Og må kanskje betale prisen i form av smerter og halting. Men ved å tillate litt løping og deretter sette på båndet igjen mens dere går en rolig tur, kan du kontrollere mosjonen og la hunden din få nok mosjon til å bruke opp energi og holde leddene bevegelige uten å påføre skade.

Hvis du er bekymret for at hunden ikke får nok mosjon, skal du alltid huske at veterinæren med glede gir deg råd om et fornuftig mosjonsregime for hunden din.

 

Det kan hjelpe å bytte ernæring

 

Fôret hunden spiser kan også påvirke leddhelsen og bevegeligheten. Balansert ernæring er en sentral del av en aktiv og sunn livsstil for hunder. Hvis du er bekymret for leddene til hunden din, bør du kontakte veterinær og spørre om det beste fôret til din hund.

 

anchor

Omsorg for katt eller hund

ARTIKLER OG VERKTØY

Senter for katte-/hundeomsorg