Informasjon om hunderasen rottweiler og dens personlighetstrekk

 

Rottweileren er ikke anbefalt for førstegangshundeeiere, siden de trenger omfattende sosialisering for å bli gode familiehunder. Denne intelligente, selvsikre hunden er derimot lettholdt, til tross for dens størrelse.

 

Kort om rottweiler
The Rottweiler Dog Breed

Rottweileren var nesten utdødd som rase ved århundreskiftet (1800-1900), da hunder som var mindre i størrelse overtok flere av dens funksjoner og var lettere å holde.

Kjennetegn:

Flagrende ører (naturlig)

Forventninger:

Energinivå: Avlet for å arbeide
Levetid: 8-11 år.
Tendens til å sikle: Moderat Tendens til å snorke: Liten
Tendens til å bjeffe: Moderat
Tendens til å grave: Liten Oppmerksomhetsbehov: Stor

Avlet for:

Kvegdrift, vakthund, trekkhund

Pels:

Lengde: Kort
Karaktertrekk: Flat
Farger: Svart med gyllenbrune tegninger
Generelt behov for stell og pleie: Lite

Anerkjent i klubbsammenheng:

Prevalens: Vanlig

Førsteinntrykket av en rottweiler er solid styrke, og det er ikke langt fra sannheten.

Rottweilere er noe lengre enn de er høye, store hunder, og varierer i høyde fra 55 cm for en liten tispe, til 70 cm for en stor hannhund. De veier mellom 36 og 54 kg.

Rottweilere er kompakte hunder med et enormt hode. Ørene ligger tett inntil hodet, noe hengende ned. Snutepartiet er kvadratisk og sterkt, men rottweilere kan sikle en del på grunn av hengende overlepper. Rottweilere skal alltid være svarte med gyllenbrune markeringer, og den ideelle pelsen er ganske kort, tett og noe grov. Noen ganger vil en pjuskete valp dukke opp i et kull, men denne pelsen vil bli diskvalifisert i utstillingsringen for rasen.

Rottweilere utvikler seg sakte, som de fleste større rasene. Det er mange som ikke når fullvoksen størrelse før de er 2 eller 3 år gamle, selv om fullvoksen høyde ofte er oppnådd innen ettårsalderen. Disse hundene fylles ut, blir bredere over brystkassen og vil etter hvert bli de enorme hundene som vi forventer.

Personlighet:

Rottweilere har vært valgt for vekter- og beskyttelsesarbeid, og det er viktig å huske på dette til enhver tid. Godt sosialiserte rottweilere kommer godt overens med mennesker og andre hunder, men hannhundene spesielt kan være litt aggressive og dominerende. De er aktive, intelligente hunder, som er selvsikre nok til å handle på egen pote. Veiledning er nødvendig fra starten av.

Blir de værende alene, kan rottweilere bli plagsomme bjeffere eller gravere, og størrelsen deres betyr at de har evnen til å ødelegge mye. De er avlet som brukshunder, og er derfor best når de brukes til trening og arbeid, selv om det kun er som et barns følgesvenn. Aggresjon kan være et problem, og denne hunden har evnen til å påføre alvorlig skade. Det er derfor viktig med en fast, tålmodig hånd og en kvennlig eier.

Å leve med:

Rottweilere er forsåvidt lettholdte for å være store hunder, og de har faktisk en tendens til å bli overvektige dersom de ikke får nok mosjon. Pelspleien er minimal, det er stort sett nok med rask børsting én gang i uken. Enkelte rottweilere sikler i stor grad, spesielt større hannhunder med hengende overlepper.

Noe av det viktigste man må huske på med rottweilere, er at de har behov for omfattende og kontinuerlig sosialisering for å bli gode familiehunder. Trening er en nødvendighet, og bør begynne tidlig på valpestadiet. Det er aldri mangel på mot, men det kan komme på avveier. Denne rasen er ikke ideell for førstegangshundeeiere. Rottweilere elsker å jobbe, og har glede av å delta i alle mulige hundesporter, fra lydighet til gjeting og weightpull.

Ideelt sett bør rottweilere være i kontakt med barn og andre kjæledyr, deriblant hunder, helt fra starten av. Rottweilere er ofte svært beskyttende overfor barn, og man bør holde oppsyn dersom det er en gruppe av barn. Denne rasen er absolutt en rase som kun bør bli kjøpt fra en pålitelig oppdretter, fordi dens popularitet har resultert i enkelte temperament- og helseproblemer. Rottweilere lever i omtrent 12 år.

Opprinnelse:

Rottweilere rangeres som en av de eldste rasene. De ledsaget romerne gjennom Tyskland, jaget kveg og voktet utpostene. Mange ble igjen, og i byen Rottweil i Sør-Tyskland oppsto rasen som vi kjenner den i dag. Rottweilere er betraktet som en del av mastiff-familien. Rottweilere var medvirkende i utviklingen av dobermannen mye senere.

Rottweilere var brukshunder helt fra starten. De jaget kveg til markedet, trakk kjerrer, voktet hjemmet, og bar til og med penger til og fra markedet i pengebelter som var bundet rundt halsen deres. I dag blir hundene brukt til sikkerhetsarbeid og gjeting.

Rottweileren var nesten utdødd som rase ved århundreskiftet (1800-1900), da hunder som var mindre i størrelse overtok flere av dens funksjoner og var lettere å holde. Heldigvis har hengivne oppdrettere gjenopplivet rasen, og den er i dag en av de mest populære rasene i USA. En sjarmerende barnebokserie som er nydelig illustrert, handler om rottweileren Carl og hans opplevelser sammen med babyen i familien.

Relaterte artikler