Informasjon om katterasen tiffany og dens personlighetstrekk

 

En katt med moderat utseende og uten noe ekstremt, er den hengivne tiffanyen en som liker og foretrekker ditt selskap fremfor å være alene. Også kjent som chantilly.

 

Kort om tiffany
The Tiffany Cat Breed

Chantillyen bør børstes hver dag for å fjerne løs pels og forebygge floker.

Vektområde:

Hann: mellomstor: 3-5 kg.
Hunn: mellomstor: 3-5 kg.

Øyenfarge:

Golden

Forventninger:

Levetid: 7-12 år.
Oppmerksomhetsbehov: Moderat
Tendens til å røyte: Stor

Pels:

Lengde: Mellomlang
Karaktertrekk: Silkemyk
Farger: Svart, blå, sjokolade, lilla, sølv, champagne, platinum, fawn (beige)
Mønster: Ensfarget
Mindre allergenisk: Nei
Generelt behov for stell og pleie: Moderat, stort

Anerkjent i klubbsammenheng:

Anerkjennelse i katteforening
ACFA 
Forekomst: Sjelden

Chantillyen er en mellomstor katt. Den er en katt med moderat utseende og uten noe ekstremt. Hodet er bredt, trekantformet, med høye kinnbein. Ørene sitter godt fra hverandre og er mellomstore. Lang pels stikker ut av ørene.

Øynene til chantillyen er litt ovale og sitter på skrå. Øyenfargen er gyllen og tiltar i styrke med alderen.

Selv om katten er kalt langhåret, er pelsen halvlang, med lite eller ingen underpels. Denne pelsen gjør at den ser ut som en langhåret katt, men den mangler draperingseffekten som andre langhårede katter har. Pelsen skal være silkemyk.

Personlighet:

Chantillyen er en hengiven følgesvenn og foretrekker selskap fremfor å være alene. Chantillyen forlanger ikke mye men den vil "pipe" og "snakke" som om den fører en samtale. Denne rasen er hengiven, med et vennlig temperament.

Å leve med:

Kosten til chantillyen bør være regulert slik at katten ikke blir for tung eller ute av form. Den halvlange pelsen kan lett skjule starten på en hengebuk

Chantillyen bør ha tilstrekkelig med plass til å løpe og leke. Interaktiv mosjon bør også være en del av dens daglige rutine. Disse kattene er svært orientert mot mennesker og liker å leke med dem.

Selv om chantillyen har liten eller ingen underpels, bør den børstes hver dag for å fjerne løs pels. Selv denne typen pels kan lett få floker dersom den blir glemt.

Opprinnelse:

Mange tror at den nydelige chantillyen er en mellom-langhåret burmeser, men det er den ikke. Rasen begynte med et par sjokoladefargede katter av ukjent opprinnelse. Idag er utavl av flere andre raser lovlig, men utavl av burmeseren er strengt tatt forbudt.

Det første kullet med chantillykatter ble født i New York i 1969. Rasen ble så vellykket at ytterligere programmer på avl av chantillykatter ble startet i Florida og i Canada.

Chantillyrasen ble først registert som “utenlandsk langhår”, men oppdretterne følte at dette navnet ikke var egnet som et rasenavn. Dermed fikk rasen navnet “tiffany”, og ble registrert som det. I et britisk register kalt GCCF var det derimot en rase, en krysning mellom en chinchillaperser og en burmeser, som allerede hadde fått navnet “tiffanie”. Det var således at rasen fikk navnet “chantilly”, for å unngå forvirring. Den omtales nå vanligvis som “chantilly/tiffany”.

Relaterte artikler